rssBajnai: Mindenképp fájni fog

 
Percről percre

2008. 11. 17., 10:33

 Szavaznak a plafonról

Ma szavaz a parlament a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényről, és a ház feltehetően el is fogadja az úgynevezett plafontörvényt. Az MSZP, az SZDSZ, illetve várhatóan az MDF is támogatja ugyanis a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hétfőn dönti el, miként voksol. A plafontörvény rögzíti a kiadási főösszeget, létrehozza a Költségvetési Tanácsot és a Stabilitási és Reformalapot. (MTI)

 A válság felpörgetheti a politikusi evolúciót

Podolák György nyitotta a parlamentet, és elégedetten konstatálta, hogy a 80 éve nem látott válság most nem látott egységbe kovácsolta a politikusokat. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint így sikeres volt a csütörtöki gazdasági csúcs. Persze a legjobb az volt, hogy a gazdaság szereplői szépen támogatták a kormány 6 pontos csomagját, így az ellenzéki pártok térjenek már magukhoz, és ne obstruálják a kormány intézkedéseit. Például az 1400 milliárdos kis- és középvállalkozásoknak szóló csomagot, ami mintegy 100 ezer munkahelyet véd meg. Szóval az ellenzék, ha azt akarja, hogy az ország jó helyzetben kerüljön ki a válságból, nőjjön fel a feladathoz, cseperedjen politikusból államférfivá.

09

 Bajnai: Mindenképp fájni fog

Bajnai Gordon bitangul egyetértett Podolákkal, s ő is azt hangsúlyozta, hogy a gazdaság szereplői a kormány mögé tömörültek, no meg az ellenzék sem volt olyan negatív, mit szokott. Persze, mondta a gazdasági miniszter, a válság présében a kormány nem egyeztethet a végtelenségig. Így Bajnai a a 160 milliárdos mikrohitel-programot már pénteken letárgyalta a bankokkal, és azok ígérték: nyomják a projektet.

Aztán még szintén pénteken terítékre kerültek az önkormányzatok is, hogy miként tudnak minél több munkahelyet megtartani, mint az ország legnagyobb munkáltatói.

De ezek a válságkezelő lépések csak a krízis hatásának mérséklésére elegendők. (Ennek ellenére mindenképp fájni fog, jósolt sötétet Bajnai.) De a hosszútávú megoldáshoz persze kell az ellenzék is, hogy át lehessen formálni a közigazgatási és ellátórendszereket.

07

 Most nem vonultak ki

13

 Ötpárti megbeszélés lesz a Fico–Gyurcsány-találkozóról

A magyar kormányfő tájékoztatást adna a történtekről.

 Szövetségben a magyargyűlölők és a szlovákgyűlölők

A SZDSZ-es Eörsi Mátyás nem a válságon, hanem a szlovák-magyar kapcsolatokon aggódott. Merthogy a szabad demokrata frakcióvezető-helyettes szerint féltették Gyurcsányt a szombati csúcstól mivel egyértelmű volt: Fico nem akar békülni. Szerencsére, állapította meg Eörsi, Gyurcsány nem győzni ment, így nem lettek vesztesei a csúcsnak sem. Mert mindkét országnak van szégyellnivalója, hiszen Eörsi szerint ugyanúgy rettenetes volt a Szlovákiában Szálasi-egyenruhában masírozó magyarokat látni, ahogy a dunaszerdahelyi meccsen a szlovákok nemzeti léthez való jogosultságát megkérdőjelező transzparenseket is.

Persze, hangsúlyozta Eörsi, a rendőrattak akkor is megengedhetetlen volt. A magyar politikának most nemcsak a kisebbségi magyarokkal kell összefogni, hanem a szlovák demokratikus erőkkel is, ugyanis csak így küszöbölhető ki, hogy a szlovákgyűlölő magyarok, illetve a magyargyűlölő szlovákok "összeforrva" rángassák a két nemzetet.

06

 Kisebbségi jogvédelem, plusz le a szélsőségesekkel

Gyurcsány nem volt boldog a révkomáromi találkozótól, hiszen olyan bajokról kellett tárgyalnia Ficóval, amelyek miatt sérülnek a kisebbségi magyarok, az anyaországi magyarok, no meg a szlovákok is. Persze a miniszterelnök szerint a helyzet asszimetrikus, ugyanis Szlovákiában kormányszinten dübörög a nacionalizmus, nálunk pedig a margóra szorultak a szélsőségesek. Csak éppen Európából ez nem látszik. Abból az Európából, ahol például a vallonok és a flamandok kisebbsége feszül egymásnak. Ám a különbség az, hogy ezekben az európai villongásokban nem lengetnek fasiszta jelképeket, amiknek előkerülését egész Európa mély felhördüléssel fogadta. Épp ezért az a cél, hogy Magyarország védje a kisebbségi magyarok jogait, de mindenképp tegyen valamit a szélsőségesei ellen.

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 A diktatúra áporodott levegője az elvtársi cégekben

A londoni székhelyű EBRD-nek Gyurcsány Ferenc ajánlja a Hospinvestet, aztán az újjáépítési és fejlesztési bank be is száll az egészségügyi cég bizniszébe, magyarázta Nagy Kálmán. A KDNP-s honatya szerint így nem véletlen, hogy a Hospinvest viszonylag könnyen átvette az egri Markhot Ferenc kórházat, noha e procedúra ellen hét peres és közigazgatási eljárás is zajlik. Egy kultúrországban egyetlen jogtalanság miatt felfüggesztené az eljárást, de Magyarország nem ilyen, a diktatúra áporodott levegője lengi be, ahol kézről-kézre adogatják az elvtársi cégeket.

02

 A Hospinvest törvényesebb már nem is lehetne

Székely Tamás velős magyarázata egyetlen dologra fut ki: az egészségügyi miniszter szerint minden törvényes volt, legyen szó a működési engedély kiadásáról, vagy bármi másról.

01

 Újra sulykolták az MDF pontjait

Herényi Károly visszakanyarodott a gazdasági csúcsra, ahova az MDF persze már megint konkrétumokkal futott be. Első tézise: az IMF-hitel megmentette, stabilizálta hosszútávon a pénzügyi rendszert, tehát euró kell mihamarabb. És a kormány oldja meg, hogy az európai közösség könnyítse meg a csatlakozás feltételeit. Ehhez persze költségvetési fegyelem kell, hiszen azért a büdzsét minimálkövetelményként is rendbe kell majd tenni, tehát üljön le kormány, és tárgyalja meg miként. És persze, hangoztatta az MDF, a 18 százalékos adósávot 2,7 milliárdra duzzasszák fel, hogy az emberek ne érezzék annyira a jövedelemkiesést.

11

 Gyurcsányhoz képest a sánta kutya csodaló

Sokkal elegánsabb lett volna, ha a miniszterelnök feláll, és azt mondja, hogy: bocsánat, tévedtem, nem lesz IMF-szerződés, kapta oldalba Gyurcsányt Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint ugyanis a kormányfő végig arról beszélt, hogy majd egyszer bemutatják a kontraktust, csak most ez nem aktuális. Ám most kiderült, hogy nincs ilyen szerződés, azaz Varga szerint a miniszterelnök megint nem mondott igazat, és mea culpázás helyett a Fideszt vádolja. pedig Gyurcsány, az utóbbi időben kétszer is megvezette a népet, egyszer amikor azt mondta, hogy a válság nem gyűrűzik be az országba, másodszor amikor azt ígérte, hogy nem használják fel az IMF hitelt. Úgyhogy, cinikuskodott Varga, az a bizonyos sánta kutya Gyurcsányhoz képest csodaló, ugyanis a miniszterelnököt sokkal könnyebb hazugsága miatt utolérni, mint a sánta kutyát.

Varga Mihály utalt arra, hogy Ukrajnában és Pakisztánban is megtrágyalta a parlament a nekik küldött IMF-hitelt, de Magyarisztánban ez is elmaradt.

 Vagy elisszák, vagy a jegybanknak adják

Amikor Varga azt firtatta, hogy a kormány akkor mire is költi az IMF-hitelt, az egyik szoci bebődült: elisszuk. A Vargával pengét váltó Veres János szerint igazából csak formai vita van a Fidesz és a kormánypárt között, tartalmi nincs. Hiszen mindkét fél pontosan tudja, és érti, hogy a lehívott pénzeket az állam nem elkölti, hanem a jegybank devizatartalékait erősíti e summákkal.

12

 Turi-Kovács csendben marad

A napirend előtti felszólalás után személyes érintettség miatt Turi-Kovács Béla kér szót, de nem kap, mert az nem elég ok a megszólaláshoz, hogyha valakinek elhangzik a neve. (Turi-Kovácsot Eörsi nevezte meg semleges szövegkörnyezetben.)

 Elgáncsolták a bankmentő csomagot

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn az ellenzéki képviselők nem szavazataival elutasította, vagyis nem találta általános parlamenti vitára alkalmasnak a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslatot. A "bankmentőcsomag" néven ismertté vált törvényjavaslatot csak a szocialista honatyák támogatták, az ellenzék részéről több kifogást is felvetettek. Az ellenzéki képviselők közül többen például alkotmányosság szempontjából aggályosnak találták a törvényjavaslatot, emellett úgy vélték, hogy az életbe lépése túlzott jogokat adna az államnak a pénzintézetek irányításában. (MTI)

 Mindig egyeztetnek

08

 Szűcs Erika leszavazása a napirenden

Szűcs Erika szociális, családügyi minisztert izzasztják a parlamenti patkókan. Október 6-án azt kérdezték tőle egy interpellációban, hogy ?hány idős ember maradt ki, illetve került később idősotthonba a késlekedés miatt??. Akkori válaszát nem fogadta el a parlamenti többség, ezért az illetékes bizottság elé utalták az ügyet. Most a bizottság jelentéséről vitatkoznak.

 Most megmenekült

A parlament végül elfogadta a bizottság jelentését (pdf).

 Ha a pénz megvan, mi a gond?

Áder János a Fidesz politikusa a 85 és 86-os főút Csornát érintő szakaszáról kénytelen újra szólni. Mint mondta, erről már egy hónapja is interpellált, változás mégsem történt. Meglepőnek nevezte, Molnár Csaba a gazdasági minisztérium államtitkárának minapi nyilatkozatát, hogy az állami pénz megvan a csornai elkerülőre, de amíg a politika kettéosztja a várost, addig a beruházás húzódni fog. Amennyiben a pénz megvan, Áder felteszi a költői kérdést: mégis mit kellene tennie a csornai politikusoknak, hogy el is kezdődjenek a beruházások?

 Balra és jobbra is szüksége van a csornai elkerülő útnak

Puch László válaszolt Áder időhúzást kifogásoló felszólalására. A hírközlési államtitkár dátumokkal bizonyítja, hogy bizony minden építési engedély rendben van, viszont a nyomvonalak nagyon nincsenek a topon. Puch úgy gondolja, a nyomvonal-kijelölés konszenzusát már rég meg kellett volna teremteni, de a minisztérium nyugodt, az építkezés engedélyeztetése rendben lesz, nincs semmi gond. Zárszavában még reményének adott hangot, hogy közösen képesek lesznek megoldani a csornaiak problémáját, hisz a forráshiány nem állt, és most sem áll az elkerülő út megépítésének útjában.

 Áder nem enged a 48-ból

Áder még mindig Molnár nyilatkozatán lovagol, és sajnálatát fejezi ki, mert szerinte Puchot rendesen félretájékoztatták. Még mindig a nyomvonalon van a hangsúly, és nagyon örülne neki, ha végre elkezdődhetne a rég várt építkezés. A fideszes politikus túllépte időkeretét, és a választ sem fogadta el, az Országgyűlés viszont bizalmat szavazott Puchnak.

14

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló