rssEgyetértenek a pártok: kezelni kell a magyar-szlov

 
Percről percre

2008. 11. 10., 11:46

 Miről tárgyalnak ma?

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, azaz a Robin Hood-adóról szóló törvényjavaslatról szavaz mai ülésén az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok korábban úgy nyilatkoztak, nem szavazzák meg a jövőre bevezetendő, a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre kivetendő nyolcszázalékos adót tartalmazó előterjesztést, így a törvényjavaslat elfogadása attól függ, hogy a szocialisták tudják-e biztosítani a jelenlévők többségét.

A javaslat alapján a várható költségvetési bevétel eléri a 30 milliárd forintot. Ebből a fogyasztók számlajóváírás, valamint korszerűsítési támogatás formájában részesülnének. A határozathozatalok után kezdődik az adótörvények módosításának vitája. Az előterjesztéssel egyszerűbbé válik az igénybe vehető adókedvezmények rendszere, egyszerűsödik az adóbevallás is. Nő az átalányadózás értékhatára, megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása. Az új szabályozás alapján a cégautó adót jövőre minden olyan autó után fizetni kell, amelyre költséget számolnak el. (MTI)

 Gyurcsány beszél

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik a mai parlamenti ülés. Gyurcsány Ferenc a magyar-szlovák viszonyról szól majd.

 Gyurcsány: Károkat okoznak a szélsőségesek

A Fidesz most is kivonult Gyurcsány Ferenc felszólalásakor. A miniszterelnök szerint ha nem vigyázunk, a nacionalisták tönkretesznek minket. Szlovák és magyar nacionalisták provokálják egymást. Pár száz szélsőséges keveset tud építeni, de sokat tud ártani.

"A szélsőségesek olyan bajt okozhatnak, aminek az árát az unokáink is fizetni fogják" - mondta Gyurcsány. Abban nincs vita, hogy elfogadhatatlan, ha vezető szlovák politikus a magyarokat ócsárolja, ha a határmenti magyaroknak meg kell küzdeniük településük nevének használatáért, és az is elfogadhatatlan, ha látszólagos ok nélkül támadnak kommandósok fociszurkolókra.

01
Fotók: Huszti István

 Gyurcsány az elfogadhatatlan dolgokról

Az is elfogadhatatlan a miniszterelnök szerint, ha szurkolás helyett provokációs céllal indulnak el keresni a baj, elfogadhatatlan, ha Magyarországon szlovák zászlót égetnek. Az is elfogadhatatlan, ha Magyarországon bántják Szlovákia vezetőit.

Európából nézve szabad szemmel alig látható az a különbség, hogy Szlovákiában a nacionalisták kormányon vannak, nálunk meg a politikai élet peremén, mondta Gyurcsány.

Nem lehet, hogy miközben a kommunikációs csatát megnyerjük, a gyermekeink elvesztik a történelmet. Ezért Gyurcsány azt üzeni Szlovákia valamennyi polgárának, hogy Magyarország, beleértve valamennyi parlamenti pártot, tiszteletben tartja Szlovákia integritását és függetlenségét.

 Gyurcsány a pártelnökökkel beszélne

A miniszterelnök szerint nem vagyunk kellemes helyzetben, mert olyasmit kell kezelnünk, amit nem mi okozunk, hanem pár száz szélsőséges. A beszéd helyett másfajta cselekvésre is szükség van. Gyurcsány attól fél, hogy cselekvés helyett a parlamenti pártok egymással kezdenek veszekedni. Le akar ülni és megbeszélni, mit csináljanak, ezért azt kéri a parlamenti pártok elnökeitől, hogy az interpellációk elhangzása után beszéljék meg, hogy mit csináljanak.

 Segítség

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi illetékese odasúgott valamit a Fidesz frakcióvezetőjének.

 Navracsics: Együtt tudunk működni

A szlovák–magyar-viszony az 1990 utáni történelem egyik mélypontján van. A Fidesz húsz éve azt a politikát folytatja, hogy nem lehet gyűlöletre épülő politikát folytatni. A zúgolódó MSZP-sekre reagálva Navracsics emlékeztetett a 23 millió romános MSZP-s kampányra és a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra.

Navracsics örül, hogy esély van egy közös nyilatkozattervezet elfogadására, és Szili Katalin vezetésével ötpárti találkozó lesz. A frakcióvezető ugyanakkor indokoltnak tartja a Gyurcsány kezdeményezte elnöki találkozót is.

Szlovákia ugyanakkor azért játszhatja ezt a szerepet, mert gazdasági sikertörténet az övék, mi pedig legyengültünk. Jellemző szerinte, hogy amikor Slota lekócosasszonyozta Göncz Kingát, akkor nem a miniszterelnök, hanem a külügyi bizottság fideszes elnöke védte meg.

03

 Fodor: El kell határolódni a Jobbiktól és a gárdától

Legyen bátorságunk kimondani, hogy az, amit a Jobbik, a Magyar Gárda csinál ebben a kérdésben, az a határon túli magyarság érdekeivel ellentétes, mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, aki szerint a magyar parlament összes pártjának el kell határolódni tőlük.

Fodor szerint nem igaz, hogy azok vannak többségben a két országban, akik ellentétet szítanak, de a két nép kapcsolatában érezteti hatását, hogy a szlovák koalíció tagja lehet egy szélsőséges párt.

04

 Semjén: Magyarországra vetül Gergényi árnyéka

Elítélünk minden provokációt, ezt tesszük már 64 év óta, mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki szerint - a szlovák rendőrattak elítélésekor - Magyarországra vetül Gergényi árnyéka. Semjén arra kérte Gyurcsányt, hogy kezdeményezzen nemzetközi lépéseket, mivel Fico pártjával egy családban van.

06

 Boross: Tiszta a baloldal lelkiismerete?

Nincs helyük a közéletben azoknak a tömörüléseknek, amelyek kárt okoznak akár egyetlen határon túli magyarnak is, mondta Boross Péter, az MDF szónoka, aki feltette a kérdést: a magyar baloldal lelkiismerete tiszta-e? Hányszor mosták össze a jobboldalt a szélsőjobboldallal? Miért engedi meg magának egy baloldali politikus, hogy a turult egy szélsőjobboldali jelképnek tartja?

07

 Lendvai: Pitiáner dolog a büfében védeni a magyar érdeket

"Abban mindannyian egyetértünk, hogy van veszély" - mondta Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető, aki szerint pitiáner dolog most a büfében védeni a magyar érdeket, utalt a Fidesz kivonulására. Lendvai szerint a Fidesz eddig következetesen akadályozott meg minden fellépést, amely bármely ország szélsőségeseit megfékezhette volna. De most veszélyhelyzet van, ne erről beszéljünk, mondta.

08

 Gyurcsány: Ritka egyetértés

Az a ritka pillanat van, hogy az alapkérdésben egyetértünk, vagyis abban, kinek ártanak a magyar és a szlovák szélsőségesek: a határon túli magyaroknak. Megismételte, hogy várja a pártelnököket az irodájában.

15

 Mesterházy szájából Amerika hangja árad

Gratulálni kell Barack Obamának, és nem pusztán kényszerből, hanem szívből, ugyanis az USA-ban történelmet írtak, mondta Mesterházy Attila. A szocialista frakció ezzel át is csapott a hazai mezsgyére, merthogy szerinte Obama trónra emelése bővíti majd Magyarország lehetőségeit. Aztán példabeszéd jött, miszerint a tengeren túlon még együtt tudnak működni, és sem a republikánusok, sem a demokraták nem ódzkodnak elmenni egyetlen válságkezelő ülésre sem. Lásd: Orbán nálunk szkippeli a gazdasági csúcsot. Ja, példálózott Mesterházy, McCain is elismerte veresége után, hogy Obama az ő elnöke is lesz, és nem hepciáskodott arról, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben.

09

 Csapody az Uniót küldené harcba a szlovákok ellen.

Csapody Miklós leragadt a Kárpát-medencében, és a szlovák-magyar viszonyt próbálta kiegyenesíteni. Merthogy az MDF-es honatya szerint az utóbbi hetekben tönkrement minden diplomáciai erőfeszítés, amit itt Antall József óta tettek. A szlovákok durván gázba küldik a hunokat, a magyarok pedig Pilisszántón randalíroznak. Nem lehet gyűlöletkeltésre gyűlöletkeltéssel reagálni, magyarázta Csapody. Azt persze nem vitatta, hogy Fico kormányában a fasiszta Tiso nemzetvezető öröksége diktálja a ritmust, de szerinte ez is kezelhető. Csapody módszere: a magyar uniós képviselők érjék el, hogy az európai közösség vegye napirendre a magyar-szlovák affért.

10

 Szétfoszlottak az uniós remények

Fodor Gábor elmúlt reményekre emlékezett, miszerint mindenki azt hitte, hogy ha a Közép-Európa népei berobognak az Unióba, akkor feledik a régi ellentéteket. De, állapította meg az SZDSZ elnöke, a jelenlegi szlovák kormány a nacionalizmusra apellál, és hidegen hagyja, ha ezt a szlovákiai magyarok sínylik meg. Fodor receptje szerint erről az útról akkor téríthető le Fico, ha a magyar idehaza mutat példát, és a pannon dombok között semmiféle szélsőségességet nem tolerál. Fodor arra bíztatta a parlamentet, hogy ezt a pártok öntsék valami nyilatkozat formájába, és dorongolják le az olyan erőket (lásd: Jobbik, Magyar Gárda), amelyek újra fizikailag (úttorlasszal) akarják kettéválasztani az országot. És persze, szorgalmazta az SZDSZ elnöke, a két nép józan többségére hivatkozva keressenek szövetségeseket a magyar politikusok szlovák kollégáik között.

05

 Itten a nép szív, a bankokat meg tovább hízlalják.

Soltész Miklós Marxtól citált államadóságról értekező passzust, és megfeddte a kormányt, hogy 2002 óta megduplázták az államadóss0ágot, így aggastyánra és csecsemőre egyaránt 800 ezer forintnyi törlesztőrészletet pakoltak. Most pedig a kormány megint nem a néppel törődik, a 600 milliárdos segélycsomagot mindenféle idegen tulajdonú banknak akarják odaadni. A válság terhét meg a lakosság fizeti meg, pedig ők nem tehetnek semmiről, a krízist épp a bankok hozták az ország nyakára. És, követelte a KDNP-s honatya, vallják végre be, hogy az IMF-hitellel mekkorára hizlalták az államadósságot.

11

 Vas állami temetési segélyt adna tb-fizetőknek

Az MDF frakcióját majdnem megtorpedózó képviselő leporolta a kegyeleti segély indítványát.

 Veres nem államosít, bevásárol

Veres János szerint Soltész ne értetlenkedjen, a kormány minden kiadható információt már publikált. A bankokat a pénzügyminiszter szerint meg érdemes támogatni, hiszen a dotációért cserébe az állam tulajdonrészt szerezhet a bakokban, így gazdagszik a nép. (Ja, és ez nem államosítás, hiszen pénzt ad az állam az új javakért.)

12

 Már a középosztályt is üldözi a munkanélküliség réme

Varga Mihály is a 600 milliárdos bakmentő csomagot ostorozza, hiszen annak belengetése előtt a hivatalos verzió szerint a pénzintézeti rendszer kitartóan stabil volt. Akkor, kérdezett költőit a Fidesz alelnöke, mikor mond igazat a kormány. Amelyik mélyen hallgat arról, hogy hogyan vergődött az államcsőd szélére az ország, sőt júniusban még óriásplakáton hirdette a kabinet, hogy vége a megszorításoknak, "beindultunk". Úgyhogy, mondta Varga, most már végre joga van tudni mindenkinek, hogy mire költi az IMF-hitelt a kormány. Például jut-e a növekvő munkanélküliség megfékezésére, amely immár a középosztályt is fenyegeti.

13

 A pénzügyminiszter megint feltette az IMF-lemezt

Ismét Veres lépett sorompóba, mondván: ha majd lesz végleges megállapodástervezet, akkor majd a részletekbe beavatják a költségvetési bizottságot is. Amit meg eddig tudni lehet, állította a pénzügyminiszter, azt már a kormány közkinccsé tette.

14
Fotók: Huszti István

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Paleolit táplálkozás
  Szendi Gábor: Paleolit táplálkozásÁr: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2967 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló