rssGyenesei beszélni sem hajlandó a lemondásról

 
Percről percre

2008. 10. 27., 11:30

 Harrach Péter a kakukktojás

A kormány nevében Veres János beszél a pénzügyi válság hatásairól. Közvetve vagy közvetlenül a pénzügyi válságról lesz szó a fideszes Varga Mihály, az SZDSZ-elnök Fodor Gábor, az MSZP-s Gúr Nándor, az MDF-elnök Dávid Ibolya. Az egyetlen kivétel a KDNP-s Harrach Péter, aki 1956 szelleméről beszél.

16

 Mi lesz hétfőn a Parlamentben?

A költségvetési plafontörvényre vonatkozó előterjesztést és a költségvetési hivatallal kapcsolatos alkotmánymódosítást is megvitatja az Országgyűlés a héten.

Az öt parlamenti párt szerdán egyetértett abban, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség.

Határoznak a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő, valamint az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról.

 Újabb képviselő lépett ki a Fidesz-frakcióból

A pálinkafőzők főtitkára, Császár Antal otthagyta Orbánékat, mert nem kapott elég súlyt a Vállalkozók Pártja.

 Gyurcsány találkozik az öt párttal

A pénzügyi válság kezelésére hamarosan megállapodás születik Magyarország valamint az EU és az IMF képviselői között. Gyurcsány Ferenc a témában keddre ötpárti egyezetést kezdeményezett, jelentette be hétfőn a kormányszóvivő. A Fidesz jelezte, hogy kész részt vesznek az egyeztetésen. (MTI)

02

 Veres együttműködést kért

A válság ismert elemeinek ecsetelésével kezdte felszólalását Veres János, aki a kormány nevében beszélt napirend előtt a parlamentben. A pénzügyminiszter szerint a válság elérte az országot, de a magyar pénzügyi rendszer stabil, viszont további intézkedések kellenek még. A költségvetést akár az utolsó pillanatban is módosítják az újabb és újabb információk birtokában, és reménykedik: a pártok végül elfogadják.

Fontos lépésnek tartotta a jegybank kamatemelését, mivel a két munkaszüneti nap veszélyt jelentett az árfolyamra.

Tárgyalások folynak az EU vezetőivel annak érdekében, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartható és megerősíthető legyen.

A miniszterelnök kedden egyeztet a válságról a parlamenti pártok elnökeivel. Veres arra kérte a pártokat, hogy működjenek együtt.

 Varga saját kérdéseire válaszolt

Miért érinti mélyebben Magyarországot a válság, mint a szomszéd országokat? Miért van hullámvasúton a forint? Miért omlott össze az értékpapírpiac? - kérdezte Veres Jánostól a fideszes Varga Mihály. Meg is adta a választ: az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikája miatt.

13

 Csak kérdeznek, csak kérdeznek

Miért mi vagyunk mindenki célkeresztjében? Izland után miért érint minket leginkább a válság? - folytatta a kérdések sorát a KDNP-s Hargitai János, aki szerint a magyar kormányok 2006-tól az ország jövőjét élte fel.

06
Fotók: Barakonyi Szabolcs

 Dávid bocsánatkérést vár

A keddi ötpárti tanácskozást egy hárompárti bocsánatkéréssel kellene kezdeni, mondta Dávid Ibolya MDF-elnök. A 2002-es 100 napos csomag miatt vagyunk ilyen helyzetben, ezért bocsánatot kellene kérnie az azt megszavazó MSZP-nek, SZDSZ-nek és Fidesznek.

 Horn nem akar fűnyíróelvet

Nincs itt az ideje az egymásra mutogatásnak, mondta az SZDSZ-es Horn Gábor, reagálva Dávid Ibolya felszólalására (is).

Az SZDSZ attól fél, hogy a kormány "fűnyírószerű lépéseket" tesz, szerinte valódi reformok kellenek.

10

 Elhalasztják a plafontörvény részletes vitáját

A takarékos állami gazdálkodásról, azaz a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat részletes vitájának elhalasztását kezdeményezi az öt parlamenti párt, közölte Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője. További egyeztetések lesznek arról, milyen "szigorú legyen a plafon", illetve arról, hogy milyen szervezeti háttérre van szükség a törvény működéséhez - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a pártok még a nap folyamán benyújtják módosító indítványaikat. Az Országgyűlés hétfőn a határozathozatalok után folytatta volna le az SZDSZ által kezdeményezett törvényjavaslat részletes vitáját. (MTI)

 MSZP: Nem lehetett látni

A nem Magyarországon keletkezett pénzügyi válság méretei nem voltak előre láthatóak, mondta az MSZP-s Kovács Tibor reagálva részben a pénzügyminiszter, részben Varga Mihály felszólalására.

A politikus örvendetesnek tartja, hogy erősödik az összefogás gondolata az EU-ban, és számíthatunk támogatásra.

Az MSZP mindenkivel hajlandó együttműködni és üdvözli a keddi ötpárti tanácskozást.

11

 Varga: 10 évet visszamentünk az időben

Magyarország az elmúlt 10 évben nem szorult a Nemzetközi Valutaalap segítségére, utoljára 1996-ban igényeltünk készenléti hitelt, de azt nem vettük igénybe, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint 10 évet visszamentünk az időben.

"Miért mi vagyunk az egyetlen EU-ország, amelyiket ennyire mélyen érint a válság?" - kérdezte Varga, aki szerint a hitel visszafizetése is nehéz helyzet elé állíthatja az országot.

Varga szerint a módosított, 1,2 százalékos növekedéssel számoló költségvetés sem biztos, hogy tartható lesz.

05

 Veres: 79 évvel kerültünk vissza az időben

Van egy rossz hírem: nem 10 évvel, hanem 79 évvel kerültünk vissza az időben, válaszolt Veres János a fideszes Varga Mihálynak. A pénzügyminiszter nem tudja megítélni, hogy az 1929 utánihoz hasonló időszak vár ránk, de egy biztos: politikai haszonszerzésre ez az időszak nem való. A pénzügyminiszter a miniszterelnököt idézte: a mostani és az előző kormányoknak is megvan a maguk felelőssége a mostani helyzet kialakulásáért.

Veres a stabilitást nevezte a legfontosabbnak a jövő évi költségvetést illetően.

01

 Fodor leszámolt a klisékkel

Fodor Gábor azt kérte a képviselőktől, hogy tartózkodjanak a kliséktől, és példát is mutatott kliséfelrúgásban: őszintén nézzünk szembe a válsággal.

Az SZDSZ elnöke szerint munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, emberek százezrei súlyos hiteltörlesztési problémákkal szembesülhetnek, emberek milliói nem vásárolhatják meg karácsonykor mindazt, amit szeretnének.

Fodor szerint a Nemzetközi Valutaalap hitelének feltételei – a reformok beindítása – lesznek.

Fodor felszólította a kormányt, hogy rendszeresen tájékoztasson a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásairól.

14

 Gúr csak megpendítette a klisét

Gúr Nándor (MSZP) elfogadta Fodor Gábor azon intelmét, hogy hagyják a kliséket és nem beszélt arról, csak megpendítette, hogy a foglalkoztatás 2002-ig csökkent.

A politikus hosszan beszélt arról, hogy jó lenne, ha a válság ellenére is sokan tudnának dolgozni, a szolidaritásnak pedig működnie kell. "Itt most nem a választások megnyeréséről van szó" - mondta az ellenzék felé fordulva.

15

 Szűcs Erika örült Gúr szavainak

Szűcs Erika miniszter klisémentesen megköszönte Gúr Nándor felszólalását, egyben megnyugtatta a szocialista képviselőtársát: a kormány érzi a foglalkoztatáspolitika súlyát, minden célt a munkahelyek megőrzése alá kell rendelni.

17

 Nyomódúc

A Wikipedia szerint a klisé a francia cliché szóból származik, amelynek eredeti értelme nyomódúc, nyomólemez. Átvitt értelemben, közhely jelentéssel is a francia nyelvben tűnt fel először.

 Dávid jobbra és balra is ütött

A magyar politikusok nagy része sem a választókkal, sem magukkal nem őszinték, mondta klisék nélkül Dávid Ibolya, aki újra az MSZP-t, az SZDSZ-t és a Fideszt ostorozta a 2002-es száznapos program elfogadásáért.

Nem elég gyáván adócsökkentést ígérni az embereknek, üzent a Fidesznek, nem elég jó tündértől várni a megoldást, üzent Gyurcsánynak.

Dávid szerint a kormánynak - ellentétben az MDF-fel - nincs válságkezelő programja.

07

 Harrach az ünnepi provokátorokról

Hová lett '56 szelleme? - kérdezte napirend előtti felszólalásában Harrach Péter (KDNP), aki a válságról csak annyit mondott: a kormányzati felelősséget nem lehet szétteríteni.

A politikus fájlalja, hogy a baloldali sajtóban az évforduló beharangozásaként a rendőri előkészületekről adtak hírt.

Harrach szerint nem a nemzeti radikálisoktól kell félteni az országot. Hogy van véleményük a kormányról, szívük joga. De a rendbontók és a provokátorok csoportja jóval kisebb. Egy tisztességes kormány nem használ provokátorokat, egy hatékony rendőrség könnyűszerrel megfékezi a rendbontókat. A kormány azonban egy nemlétező veszéllyel riogat, hogy aztán a megmentő szerepében tetszeleghessen.

20

 Juhász megköszönte a rendőrség munkáját

A rendőrség törvényesen, arányosan és ügyesen végezte el a munkát október 23-án, Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár, aki egyben meg is köszönte munkájukat.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló