rssKellert háromszor is leszavazták

 
Percről percre

2008. 10. 13., 12:33
Fontosabb részletek
 • Visszavonja a kormány a jövő évi adótörvény-javaslatot, és nem is nyújt be újat, az ideiek maradnak jövőre is hatályban.
 • A Fidesz és a KDNP 2006. ősze óta most hallgatta végig először a miniszterelnök előre bejelentett felszólalását.
 • Gyurcsány Ferenc szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot. Azt ígérte, visszafogott lesz, együttműködésre kérte az ellenzéket.
 • Két államtitkárt leszavaztak az interpellációknál. Keller Lászlót háromszor is.

 Megmarad az MDF-frakció, beszáll Lengyel

A meztelen képeiről elhíresült exfideszes képviselő mentette meg Dávid Ibolyáékat.

 Napirenden a bankbetétek biztonsága

A betétbiztosítási összeghatár emeléséről tárgyal hétfőn, kétnapos ülésének első napján Országgyűlés.

A kormány azt javasolja, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt.

Zárószavazás lesz a családok támogatásáról szóló törvény szocialisták kezdeményezte módosításáról, amely minden gyermekintézmény tekintetében, így a bölcsődékben és az óvodákban is lebontaná azt a korlátot, hogy a főállású anya gyermeke legfeljebb napi 5 órát tartózkodhat ott.

Határoznak a Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) által benyújtott, Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelynek az elfogadásához az alkotmányügyi bizottság döntése alapján kétharmados többség kell. A javaslatban az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy vessen véget az erőszaknak, és tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, valamint felhívja a magyar kormányt arra: támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A határozathozatalok után a képviselők lefolytatják az SZDSZ költségvetési plafonról szóló törvényjavaslatának általános vitáját.

(MTI)

 MSZP: Ne vonuljon ki a a Fidesz

Az MSZP frakciója arra kéri a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjait, hogy kivételesen ne vonuljanak ki a parlamenti ülésteremből, hanem hallgassák végig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalását, jelentette ki az MSZP frakcióvezető-helyettese a képviselőcsoport hétfői ülése után.

Kovács Tibor elmondta: az MSZP frakció az ülésen meghallgatta Gyurcsány Ferenc beszámolóját is a pénzügyi válság kapcsán kialakult helyzetről. A képviselőcsoport egyhangúlag támogatta a miniszterelnök és a kormány eddigi lépéseit és bejelentéseit, így a 12 pontot és a Nemzeti csúcs összehívását is, jelentette ki Kovács Tibor, majd hozzátette: az MSZP azt szeretné, ha még ezen a héten megtörténne a Nemzeti csúcs első ülése. (FH)

 Még nem kezdődött el

A parlament ülése 13 órakor kezdődik.

 Tölgyessy: Gyurcsány az árvízi hajós

Ellenzéki csapda: be kell állni homokzsákot adogatni?

 A Fidesznek nem tetszik a nemzeti csúcs

Azonnali lépésekre van szükség a Fidesz szerint a pénzügyi válság kezelésére és nincs idő arra, hogy új testületeket gründoljanak, mondta Varga Mihály, a párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Úgy ítélik meg, hogy továbbra is válság van Magyarországon, melyet az mélyebben érint, mint a szomszédos országokat, és ennek oka, hogy hiteltelen és alkalmatlan a kisebbségi kormány politikája.

Varga Mihály szerint a kormány továbbra sem értette meg a pénzügyi válság súlyát és veszélyét, semmitmondó üres retorikát folytatnak, miközben tény, hogy veszélyben van az emberek munkahelye, lakása és megtakarítása. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz 7 pontos javaslatcsomagja jelenthet megoldást, amelyeknek lényegét, így például az igazi megoldást jelentő adócsökkentést és a kormányzati kiadások befagyasztását nem vette át a kormány.

(Független Hírügynökség)

 Túl sok az MDF-es a költségvetési bizottságban

Lengyel Zoltánnak az MDF frakcióba való belépését Varga Mihály a Független Hírügynökségnek nem kívánta különösebben kommentálni, de mint mondta "kilóg a lóláb, ez lenne a normális Magyarország?" – tette fel a kérdést. Azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési bizottságban Lengyel Zoltánnal együtt már két MDF-es képviselő fog ülni Varga Mihály kijelentette, a pártok közötti 2006-os megállapodás értelmében az MDF-nek csak egy helye lehet a testületben.

 Gyurcsány megint napirend előtt beszél

A pénzügyi válság uralja a parlamentet napirend előtt. Maga a miniszterelnök is felszólal – utoljára az őszi ülésszak nyitónapján tett ilyet –, mellette az MDF-es Herényi Károly, az SZDSZ-elnök Fodor Gábor és a fideszes Varga Mihály is a válságról beszél. A hétfői monorierdői vasúti szerencsétlenség lesz a KDNP-s Molnár Béla napirend előtti témája.

 Arnóth helyett Tiba

A lógással fenyegető, mandátumáról lemondott Arnóth Sándor megüresedett helyére Tiba Istvánt jelölte a Fidesz. A képviselő 2002 és 2006 között már volt országgyűlési képviselő. Tiba mandátumát az országgyűlés tartózkodás és ellenszavazat nélkül igazolta. Tiba most teszi le a képviselői esküt.

 Tibának Gyurcsány gratulált elsőként

Az eskü elmondása után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gratulált elsőként Tiba Istvánnak.

 Vas helyett Lengyel

Az ülést vezető Mandur László bejelenti, hogy Vas János helyett Lengyel Zoltán lett az MDF-frakció tagja.

Vas a függetlenek között

 Bentmaradtak

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vonultak ki Gyurcsány beszéde alatt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Visszavonják az adótörvényeket is

A világgazdasági válság miatt a kormány visszavonja az adótörvényeket is, derült ki a parlamenti ülés előtti házbizottsági ülés után. A kormány korábban már visszavonta a költségvetés tervezetét is, ezt péntekig átdolgozzák, és újra benyújtják.

 Gyurcsány: Elhárítottuk a támadást

Magyarország elhárította a pénzügyi válság első támadását, mondta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. (Gyér taps az MSZP padsoraiban.) A miniszterelnök szerint Magyarországot nem fenyegeti az, ami az USA-t, mert Magyarország erős bankrendszerrel rendelkezik.

A világgazdaság ugyanakkor hanyatlik, a gazdasági növekedés meg is szűnhet. Ez ellen a magyar gazdaság nem tehet, ha a külföldi piacok megállnak, akkor nem lesz könnyű dolgunk. Nagy-Britannia gazdasága például összezsugorodott, Németország nulla gazdasági növekedést vár.

 Gyurcsány: Több pénzt tettek be, mint amennyit kivettek

Csütörtökön délután jelentős spekulációs támadás érte Magyarországot, emlékeztetett Gyurcsány. Valakik direkt arra játszottak, hogy kárt okozzanak a magyar bankrendszer egyik fontos tagjának és a forintnak. Megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek a támadás elhárításában, és kiállt a betéteseknek adandó magasabb garancia mellett. Gyurcsány kedvezőnek ítéli, hogy a múlt héten több pénzt tettek be a bankokba, mint amennyit kivettek.

 Mit mondott a múlt héten a válságról? - I.

Gyurcsány Ferenc a múlt héten, Varga Mihály fideszes képviselő napirend előtti felszólalására reagálva szó szerint ezt mondta:

"Szeretném önnek ezt elmondani, gondolom, ön kíváncsi erre, mit mondtak Magyarország pénzügyi és gazdasági vezetői. A következőket: miután konzultáltak a hasonló európai intézmények vezetőivel, azt állíthatják teljes felelősségük tudatában, hogy az európai pénzügyi és befektetési intézmények lényegesen erősebbek és egészségesebbek, az a pénz- és tőkepiaci hatás, amely most megrázza az Egyesült Államokat, jóval kisebb mértékben fogja elérni Európát, Magyarországot pedig - miután itt a magyar pénz- és tőkepiaci vezetők vettek részt - direkt hatások lényegében a mai tudásunk szerint nem fogják érinteni."

 Mit mondott a múlt héten a válságról? - II.

"Mit kell tenni egy ilyen helyzetben? Kell-e garanciát adni akkor a betéteseknek, ha a betétesek pénze nincsen bajban? Nem kell, mert a magyar pénzügyi rendszer erős. Ezt a magyar pénzügyi rendszer felelős vezetői állítják. Ha válsághangulatot szeretnénk gerjeszteni, ha ön azt szeretné, hogy hosszú, kígyózó sorok legyenek, akkor lehet, hogy kell, csak el kell dönteni, minek a pártján áll ön: az igazság pártján áll, vagy a válságkeltés pártján áll. Úgy látom, az utóbbi pártján áll."

 Nem lesz új adótörvény

Kóka János SZDSZ-es frakcióvezető a házbizottság utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az egyeztetéseken a kormány képviselői elmondták, az adótörvényeket visszavonják és nem nyújtanak be újat, csak a Robin Hood-adóra vonatkozó előterjesztés marad meg. Ez azt jelenti, hogy a mai adótörvények, adószabályok maradnak fenn jövőre is, és pluszba bejöhet még a Robin Hood-adóként elhíresült teher.

 Akkor lesz adócsökkentés, ha marad pénz

Gyurcsány megköszönte, hogy a múlt heti vitán az ellenzék konstruktív volt, nem a személyeskedésről szólt, hanem arról, mi az ország érdeke.

A miniszterelnök Magyarország költségvetési történelmet ír idén, mert a költségvetés hiánya az Európában egyensúly közelinek mondható 3 százalék alatti lesz. 2009-ben már ennél is kisebb lesz a hiány.

A kormány pénteki 12 pontját röviden ismertette, majd az adócsökkentésről a jegybankelnökre hivatkozva elmondta: a versenyképesség növelésénél most fontosabb a stabilitás, ez pedig nem teszi lehetővé az adócsökkentést.

Gyurcsány szerint csak akkor lehet adócsökkentés, ha marad még pénzünk. "Azt kérem, hogy számoljunk" – mondta.

 Gyorsak voltunk

Gyurcsány szerint a múlt héten mi voltunk a leggyorsabbak, gyorsabbak, mint az osztrákok, ahol pénteken be kellett zárni a tőzsdét, vagy a csehek.

Gyurcsány magyar sikerként értékelte, hogy az EU ugyanúgy garanciát vállal Magyarországért, mint az olyan országokért, ahol már euróval fizetnek, vagy ahol küszöbön áll az euró bevezetése (Szlovákia).

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló