rssHárom pofon Szűcs Erikának

 
Percről percre

2008. 10. 06., 13:17
Fontosabb részletek
 • A kisebbségi kormány megalakulása óta az MSZP 10-szer nem tudta biztosítani a többséget az interpellációkra adott miniszteri vagy államtitkári válaszokhoz. Hétfőn Szűcs Erika szociális minisztert háromszor szavazták le.
 • A Fidesz szerint Szűcs Erikának le kellene mondania.
 • Gyurcsány szerint a magyar bankrendszer erősebb, mint az amerikai, ezért az onnan indult válságnak nem lesz olyan erős hatása, mint ott.
 • Bajnai Gordon támogatást és kedvező hiteleket ígért a magyar vállalkozásoknak.

 Az állami kitüntetésekről tárgyal a Ház

Az állami kitüntetésekről szóló törvényeket módosítja ma az Országgyűlés e heti háromnapos ülésének első napján. A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvények módosítására azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában kimondta, hogy a köztársasági elnököt valódi döntési jog illeti meg a kitüntetések adományozásában, jogosult és egyben köteles megtagadni az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetés adományozását. A törvényjavaslat szerint a jövőben ezeket a kitüntetéseket vissza is lehet vonni azoktól, akik arra érdemtelenné váltak.

Nem lehet olyan személyt kitüntetésre javasolni, akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, amíg büntetését a bűnügyi nyilvántartásból nem törölték, vagyis a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alóli mentesülés még nem elégséges a kitüntetéshez. (MTI)

 Veres nem eszi az SZDSZ főztjét

Veres János nem várta ki az ülés kezdetét, még a becsöngetés alatt elmagyarázta a sajtónak, hogy az SZDSZ 160 milliárdos szja-csökkentő javaslata biztos szép, de ő ragaszkodik a saját költségvetéséhez. Úgyhogy a pénzügyminiszter a költségvetési plafont is akkor tartja elfogadhatónak, ha a beadott büdzsétervezet számaira támaszkodik, és 2009-ben és 2010-ben a konvergencia-program kalkulációi érvényesülnek.

 Mártírok és népszolgálat

Szomorú a parlamenti nyitány, az 1848-49-es szabadságharc mártírjaira, nevezetesen az aradi vértanúkra emlékszik a Tisztelt Ház. Azokra, akik között voltak örmények, magyarok, szerbek, de egyöntetűen egyet gondoltak mind a 13-an: az eskű kötelez. Aztán Szili Katalin példabeszédbe csapott át, jelezve, túl hangosak a képviselők vitái, pedig az eskü a honatyákat is kötelezi, úgyhogy jobb, ha mindenki eszébe vési, hogy a népet szolgálja.

 Állunk a világválságban törhetetlenül

Bajnai Gordon az aradiak helyett inkább a világgazdasági válság miatt szomorkodott napirend előtt. De, csillantotta meg azonnal a reményt a nemzeti fejlesztési miniszter, a nagyhatalmak komoly stabilizáló lépéseket tettek, így lassan elülhet a válság. Bajnai szerint Magyarország amúgy is stabil, a bankrendszere is áll a vártán, és az állam hatmillió forintig garantálja a bankbetéteket. Persze a miniszter sem óvatlan, tudja, hogy a kis- és középvállalkozások elé azért pajzsot kell tartani, így a gyászos világi körülállások miatt e cégek közül azoknak, akik uniós támogatást nyertek, könnyítik a kötelezően vállalt nyereségnövekedést. A családi vállalkozások 10 millió forintra számolhatnak nagyon kedvező körülmények között, illetve ha a bankok nem akarnák hitelezni a kis- és középvállalkozásokat, az MFB számos kedvezményes hitelt helyez ki.

 Királyok voltunk a konvergencia-programmal

Szanyi Tibor szomorúan konstatálta, hogy bizony recsegnek-ropognak a világ gazdasági eresztékei. És most világlik ki, büszkélkedett a szocialista honatya, hogy milyen hasznos is volt a konvergencia programmal stabilizálni az államháztartást. Szanyi azt ígérte, hogy a költségvetési szigor nem csorbul, és az ellenzék is felelősségteljesen érezze át ezt a helyzetet.

 Nem kell a kincstári optimizmus

A KDNP-s Hargitai János szerint fenébe Bajnai optimizmusával, az ugyanis alaptalan, hiszen vadul gyengül a forint. Ami pedig az ellenzéki honatya szerint a kis- és középvállalkozások kedvezményes hitelezési gyakorlatát illeti, az legfeljebb eseti intézkedés, a költségvetés adótörvényeivel és főszámaival kellene valamit mondani.

 Varga szerint igeneis gyűrűzik

Varga Mihály úgy ítélete meg, hogy igenis begyűrűzik ide a válság. A volt pénzügyminiszter szerint kérdés, hogy a 3,4 százalékos növekedéssel számoló ország hogy néz szembe a világgazdaság kihívásaival.

 Összeomlott a szocializmus épülete

Kóka János annyit elismer, hogy a Bajnai által beharangozott segítségnyújtás a fejlesztési minisztérium intézkedései helytállóak, de Bajnai tárcájának nincs beleszólása az adó- és költségvetési ügyekbe. Márpedig e téren kellene 300 milliárdot leszedni a büdzséből, és 3 év alatt 1000 milliárdot megspórolni. Lehet, hogy a kapitalizmus építménye recseg-ropog, de a szocializmusé összeomlott, ironizált a beterjesztett költségvetésen Kóka.

 Golyó általi halál kegyelemből

Az 1848?49-es szabadságharc 13 katonai vezetőjét 1849. október 6-án Aradon végezték ki. A magyar honvédsereg szándékosan nem az osztrák császári csapatoknak adta meg magát, hanem Világosnál az orosz csapatoknak. Miután a magyar tábornokokat átadták az osztrákoknak, a császár ellen így elkövetett sértés miatt azokra nem a tábornokokat megillető golyó általi halált, hanem kötél általi halált szabtak ki. Később - kegyelemből - néhány ítéletet golyó általi halálra változtattak. Október 6-án Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt is.

A 13 aradi vértanú: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly.

 A konzervatívok piacvédelmet követelnek

Herényi Károly szerint Bajnai arról hallgatott, hogy a fogyasztás visszaesik, így bizony igenis szívnak a kis- és középvállalkozások, a válságot ugyanis csak a multik tudják többé-kevésbé átvészelni. Így az MDF-es politikus kemény piacvédő intézkedéseket vár a hatalomtól.

 Ismét megfigyelés szállt át a termen

Egy titkosszolgálatszerű képződmény által kár érhetett, sok-sok embert, amikor kipattantak folyószámla-, telefonbeszélgetés-, lakás-, illetve életvédelmi adatok, fordult rá kissé nehézkesen a megfigyelési ügyre Deákné Fogarasi Valéria. És ez a szocialista politikus szerint nagyjából felháborító, ahogy az is, ha bárki bárkinek kötelet ígér (lásd: Iváncsik államtitkár kontra fideszes képviselő.) Ja, és az állam megvédi a polgárait.

 Szabálytalan, de hiába

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága szerint sérti a házszabályt, de nem szankcionálható, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein. Az erről szóló állásfoglalást a szocialista képviselők 15 igen szavazatával - 14 nem és egy tartózkodás ellenében - fogadták el a testület hétfői ülésén. Az ügyrendi bizottság szerint ugyanakkor ez a házszabály-sértő magatartás nem szankcionálható.

"A házszabályszerű magatartás minden megválasztott országgyűlési képviselőtől, így a bizottság elnökétől és tagjaitól elvárható, de ki nem kényszeríthető" - olvasható az állásfoglalásban. A nemzetbiztonsági bizottsági üléseken azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin (mindkettő Fidesz) és Simicskó István (KDNP, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára - a testület elutasítása ellenére - Laborc Sándort nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává, még 2007 decemberében. (MTI)

 Az államtitkár borítékolta a megfigyelési ügy komoly eredményeit

A kötélfenyegetett Iváncsik államtitikár kontrázott, és azt bizonygatta, hogy ugyan egy államtitoksértés súlyosabban esik latba, mint az egyszerű emberekről szóló információk begyűjtése. Pedig, mondta Iváncsik, a jogállam morális szempontjából utóbbi a fontosabb, ugyanis ez jelzi, hogy különböző szervek úgy érzik, bármit megtehetnek. Azt, hogy nem ártatlanok, ezt az államtitkár szerint a gyanúsítottak is tudják, nem véletlenül akarta valaki letörölni az adatokat házkutatás közben, illetve a lefoglalt adathordozót másoló hivatalos szerveknek pedig komoly fejtörést okozott, hogy kikerüljék az előre telepített törlőprogramot. Az államtitkár egyébként biztos benne, hogy a nyomozószervek komoly eredményre jutnak.

 Egy oldal a tisztességről

Herényi arról beszélt, hogy szeretni kell egymást, és be kéne fejezni a vádaskodó mutogatást. Az MDF frakcióvezetőjének ehhez van egy egyoldalas papírja (címe: a Tisztességes politikáért), és kérte, hogy minél több honatya szignálja egyetértése jeléül.

 Felsőoktatás: frusztráció és minisztériumi packázás

A kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa a felsőoktatás bajai miatt állt a parlamenti sorompóba. Merthogy szerinte a főiskolai és egyetemi intézmények hallgatói és oktatói mind frusztráltak, és ez lehúzza tevékenységüket is. A KDNP 30 diákkal beszélgetett, akik azt mondták, a bolognai folyamatban a főiskolai diplomának megfelelő oklevél nem biztosítja elhelyezkedésüket, így kénytelenek továbbmenni az úgynevezett masterképzésre (régen: egyetemi). Csak éppen, panaszolta Hoffmann, az induló masterképzések döcögnek, a képviselőasszony élt a gyanúval, hogy a minisztérium egyes iskoláknak kedvez, másokat pedig hátráltat. Egyszóval a KDNP átlátható akkreditációs rendszert akar.

 Már hogyne fejlesztenének

A felsőoktatási intézményeket Hiller István szerint az alapján finanszírozzák, hogy a hallgatók milyen intézményeket választanak. A kultuszminiszter szerint fejlesztés pedig igenis van, ezt jelzi, hogy 2006 óta nettó 18 milliárdot fordítottak a szféra fejlesztéseire, illetve az utóbbi két évben a költségvetés 214 milliárdról 226 milliárdra növelte a terület pénzeit.

 Ne járjon má' államilag támogatott színházjegy

Kóka János megint konstatálta, hogy kisebb adó kell, és takarékoskodjon a kormány is. Mert, mondta a liberális frakcióvezető, a gazdasági fejlődés nem valami misztérium, hanem sok egyén javuló tevékenysége. Ma büntet az állam az adóival, hogy eltarthasson egy lusta terpeszkedő struktúrát, és, állította Kóka, szigorúan ragaszkodik is ehhez a struktúrához.

Szerinte felháborító, hogy a gazdagok is kapnak családi pótlékot, államilag támogatott színházjegyet, és a kormány több száz milliárdot önt elavult munkaügyi szisztémákba, de a munkanélküliség nem javul. Úgyhogy, szögezte le Kóka, kell egy költségvetési plafon.

 Veres plafonja nem Kóka plafonja

Veres próbálta értelmezni a parlamenti plafon szóösszetételt. Szerinte a kormány már benyújtott olyan javaslatot, ami igenis rögzíti a különböző területek kiadásait. A kormány javaslatait kéne a pénzügyminiszter szerint megfogadni. Így kerülhet sor egyszerre járulékcsökkentésre és a versenyképesség megőrzésére.

 Emberéleteket ment a világgazdasági válság

Varga Mihálynak 35 éves nosztalgiája van, legalábbis úgy érzi, már hallotta ezeket a mondatokat (nem fog a válság begyűrűzni) Fock Jenőtöl, csak most Gyurcsány szájából buknak ki a szavak. A volt pénzügyminiszter szerint hiba lekicsinyelni a válságot, miközben a dán, a német, az osztrák, a brit és a cseh kormány felkészül gazdasága és bankszektorja védelmére. Ja, és örömködött Varga, ha az MSZP magánosítani tudta volna az egészégpénztárakat, akkor nemcsak a bankbetétek lennének veszélyben, de az emberi életek is, hisz a privát biztosítók sokkal jobban megérzenénk a válság hatásait. Ami a napi teendőket illeti Varga szerint, adót kellene csökkenteni, és kőkemény pénzügyi szigort érvényesíteni.

 Gyurcsány dorongolta le a válság prófétáit

Vargára meglepő módon Gyurcsány Ferenc riposztozik, aki szerint a fideszesek arra tették fel az életüket, hogy válságot prófétáljanak mindenáron. Pedig a miniszterelnök szerint áll a kormány a vártán, meghallgatta a PSZÁF, a tőzsde, a bankszövetség, a jegybank és még sok más szervezet jeles vezetőjét. Ők azt mondták, interpretálta szavaikat Gyurcsány, hogy Európa pénzintézetei jóval strapabíróbbak, mint az USA financiális struktúrái, Magyarországot pedig alig-alig érinti meg a válság szele, mert a magyar bankrendszer erős. Akkor kellene, magyarázta Gyurcsány, garanciát adni, ha a politika pánikot akar kelteni, és hosszú kígyózó sorokat akar kreálni a bankfiókok elé. Amúgy a kormány minden lépése nagyon remek, és az ország érdekét szolgálja.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló