rssLemondott a bekiabáló fideszes

 
Percről percre

2008. 09. 29., 13:26

 Miről tárgyalnak ma?

Az adatvédelmi biztosnak jelölt Jóri Andrásról szavaz hétfőn az Országgyűlés, kedden pedig az utcai rendzavarásokkal is összefüggő közrendvédelmi törvénycsomagot tárgyalja. A 2001 óta ügyvédként praktizáló Jóri András szakterülete az adatvédelmi-, az informatikai-, a gazdasági- és a társasági jog. Korábban, 1997 és 2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott szakértőként. Sólyom László köztársasági elnök június 25-én jelölte az ügyvédet adatvédelmi biztosnak.

Korábban az államfő által javasolt jelölteket az Országgyűlés már négyszer leszavazta. A szükséges parlamenti kétharmados többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig az újból jelölt Péterfalvi Attila sem kapta meg. A parlament alkotmányügyi, valamint az emberi jogi bizottsága egyhangúlag támogatta a jelöltet, és ezt ígérték az ellenzéki pártok is. A képviselők titkosan szavaznak, a jelölt megválasztásához kétharmados többség kell. (MTI)

 Gyurcsány, a rekorder miniszterelnök

Lázár óta ő van a leghosszabb ideje hivatalban.

 Az MDF-frakció megerősítette Almássy kizárását

Nem elegáns, hanem gyors döntés született, mondta Herényi Károly. Almássy tovább harcol.

 Az SZDSZ benyújtja a takarékos törvényjavaslatát

Az SZDSZ-frakció egyhangúlag támogatta és még a hétfői napon benyújtja a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatát, mondta a testület ülése utáni sajtótájékoztatóján Kóka János. A frakcióvezető szerint a magyar gazdaság fejlődését gátolja a korszerűtlen és túlterjeszkedett állam. Hozzátette, hogy az ország növekedési problémái időben egybeesnek a világszintűvé dagadó hitelválsággal. (MTI)

 Az egészségügyi lépéseket bírálta

Az MSZP-SZDSZ magánkézre játszotta az egészségbiztosítást és leépítette a kórházakat. Ma már egyik törvény sem él, az utóbbi egyes passzusait a napokban semmisítette meg az Alkotmánybíróság, mondta a fideszes Horváth Zsolt.

Az egészségügyi ellátórendszer bemerevedett, ezért sürgős szabályozásra van szükség, újjá kell szervezni a magyar egészségügyet, új törvények kellenek, mondta. De ezt már ettől a kormánytól nem lehet várni.

Fotók: Huszti István

 Gyurcsány néma marad

A miniszterelnök ma sem beszél napirend előtt.

 Székely: Nincs jogalkotási kényszer

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az Alkotmánybíróság döntése nem teremt új helyzetet. Nincs jogalkotási kényszer, de az Alkotmánybíróság javaslatait beépítik egy új törvényjavaslatba.

 Vizsgálódna az SZDSZ

Nem tudjuk, ki juttatta el azt a CD-t Dávid Ibolyának, ami végül eldöntötte egy demokratikus párt elnökválasztási kimenetelét, mondta az SZDSZ-es Gulyás József, aki szerint a megfigyelési ügyben sokkal több a kérdés, mint a válasz.

Gulyás támadta a fideszes Demeter Ervint is, aki szóban megbízást adott az NBH vezetőjének moszkvai kapcsolatainak kutatására.

Az SZDSZ-es politikus azt sem érti, miért kell a szocialistáknak a nyomozás jelenlegi szakaszában házalni a megfigyelési dokumentumokkal. Gulyás arra keresi a választ, hogyan kerülhettek ki dokumentumok? Miért nem a nyomozóhatóság hozza nyilvánosságra a dokumentumokat.

Az SZDSZ vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

 Az MSZP is támogatja Sólyom jelöltjét

Az MSZP-frakció egyhangúlag támogatja Jóri András adatvédelmibiztos-jelölt megválasztását, mondta Göndör István frakcióvezető-helyettes hétfőn Budapesten újságíróknak. A jelöltet múlt héten hallgatta meg a frakció, és Jóri András szakmailag győzte meg a szocialista képviselőket arról, hogy alkalmas a poszt betöltésére.

Göndör István azt mondta, hogy az államfő által jelölt Jóri András hosszú ideje dolgozik az adatvédelem területen, és kellően elkötelezett ezen munka iránt. A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy nem rendeltek el kötelező szavazást, mert nem voltak ellenérvek a jelölttel szemben, és ezért nem is kért senki felmentést a szavazás alól. (MTI)

 Az NBH-tól nem került ki információ

Napirend előtt erről a témáról beszélni helyénvaló, válaszolta Gulyás Józsefnek Iváncsik Imre államtitkár, aki szerint nincs rendben az, ami történik.

Szerinte ott kezdődött a botrány, hogy a gyanú szerint egy társaság (nem mondta ki az UD zrt. nevét) illegális módszerekkel dolgozott. A társaság vezetői - négy magánszemély - szoros, baráti és rendszeres kapcsolatot ápolt a Fidesz két volt titkosszolgálati miniszterével.

Ivancsik szerint a titkosszolgálatoktól semmilyen információ nem szivárgott ki.

 A házelnök bejelentette Almássy kizárását

Szili Katalin házelnök a hétfői parlamenti ülés kezdetén bejelentette, hogy az MDF-frakció kizárta soraiból Almássy Kornélt, aki így függetlenként folytatja munkáját. (MTI)

 MSZP: Senki sincs biztonságban

A megfigyelési ügyről beszélt Molnár Zsolt (MSZP) is. Szerinte félelemkeltés folyik azóta, hogy a Fidesz elvesztette a választást. "Magyarországon senki sincs biztonságban" - mondta. A Fidesz, ha szükségesnek látja, akkor III/III-asok segítségét kéri. Szerinte a rendszerváltás idején kivívott szabadságot súlyos támadás érte, Magyarország szabadon szeretne élni.

 Fideszes az MSZP-seknek: Lógni fogtok

Egy, a nemzetbiztonsági államtitkár mögött ülő fideszes képviselő azt kiabálta Iváncsik Imre felé: "Lógni fogtok".

Szili Katalin házelnök azt mondta, példátlan eset történt, ezért összehívta a rendkívüli házbizottsági ülést.

 Mi történt?

Iváncsik Imre megköszönte párttársa kérdését, ami szerinte jó alkalmat ad arra, hogy megnézzük: mi történt. Szerinte sikeres kísérlet történt az államszervezetbe való beépülésre. A legsúlyosabb vád: magánszemélyek magántitkait akarták megszerezni.

"Helyes-e, ha van egy cég, amelyik elolvashatja az emailjeinket?" - kérdezte a képviselőktől Iváncsik és válaszolt is: nem helyes.

Iváncsik annak szurkol, hogy az igazságszolgáltatás "járjon a dolgok végére".

Iváncsik szeretné, ha a KDNP-s Simicskó István összehívná a nemzetbiztonsági bizottság ülését.

 Mindenki csak kérdez

"Hogy jutottunk idáig?" - tette fel a kérdést a megfigyelési ügy kapcsán az MDF-es Herényi Károly, aki szerint mindez annak az eredménye, hogy kormányváltáskor kirúgják a szakszolgálatoknál a szakembereket.

A felszín alatt szerinte egy olyan politikai alvilág működik, aminek semmi sem drága.

A kormány és a felelős miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra, mondta Iváncsik Imre.

 Demeter megnevettette a baloldalt

Az Országgyűlés támogatta Demeter Ervin (Fidesz) megszólalását két percben, személyes megtámadás ügyén.

Demeter szerint Iváncsik nem mondott igazat. Iváncsik kijelentette: az Ud Zrt.-vel semmilyen kapcsolata nincs. (A baloldalon harsány nevetés volt a válasz.) Eddig szerinte csak annyi derült ki, hogy a kormány két képviselőről, Kövér Lászlóról és Demeter Ervinről gyűjtött törvénytelenül adatokat.

 Arnóth Sándor üzente a lógást

Arnóth Sándor fideszes képviselő kiabálta az MSZP-sek felé, hogy "Lógni fogtok". Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: etikai vizsgálatot indítanak a képviselő ellen, ugyanakkor értékelik, hogy Arnóth Sándor, bár nem kapott szót, felállt és azt mondta, kijelentéséért megköveti az Országgyűlést.

Fotók: Huszti István

 Ásatás van, út nincs

Harmincezer jármű dübörög Csornán keresztül, holott már 1989 óta tervezgetik az elekerülő utat, panaszkodott Áder János a parlamenti ülésteremben. A fideszes képviselő azt nehezményezte, hogy ennek ellenére 2008-ig hozzá sem fogott senki még a nyomvonal előkészítéshez (lásd: műszaki engedélyek, kötelező ásatások, stb.), noha a kormányzat ütemterve szerint már 2007-ben el kellett volna kezdeni az út építését. Az infrastrukturális tárca államtitkára megértő, Puch László azt viszont nem érti, miért pattog Áder, ugyanis, mutatott rá az államtitkár, a fideszes honatya is ott ült a Tisztelt Házban, amikor az döntött: elkerülő út helyett remek autóút lesz. Ja, Puch szerint igenis az ásatások már folynak, és kanyarog majd az út is, igaz, legföljebb 2011-ben.

 Áder nem hitte volna

Áder nem gondolta volna, hogy a végén még ő lesz kihozva az ügyből, mint főbűnös. Hat éve kormányoznak a szocialisták, és az elkerülő út semmit nem old meg a csornai lakosok problémájából. A választ a fideszes politikus nem fogadta el, az Országgyűlés viszont igen.

 Vihárkárok - nincs állami pénz

Gúr Nándor szocialista képviselő a viharkárokról tartott beszédet, miközben a képviselők jelentős hányada elhagyta a termet. A magánszemélyek kárainak megoldására alternatívákat kér a képviselő a kormánytól. Gyenesei István önkormányzati miniszter válaszában elismerte az utóbbi idők súlyos viharai által okozott károkat. Soron kívül intézkedtek a súlyos esetekben, az önkormányzatok jelentős szerepvállalásával. A magántulajdonban okozott károkat azonban a lakosságnak kell vállalnia. Az államnak alap esetben helytállási kötelessége nincsen, ezért vannak a biztosítók, mondta Gyenesei. Gúr Nándort megnyugtatták Gyenesei szavai.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Paleolit táplálkozás
  Szendi Gábor: Paleolit táplálkozásÁr: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2967 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Disney varázslat
  Válogatás: Disney varázslatÁr: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3316 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló