rssNem oszlik fel a parlament

 
Percről percre

2008. 09. 15., 13:04
Fontosabb részletek
 • Nem oszlik fel a parlament, nem kapott ugyanis többséget az MDF erre vonatkozó indítványa.
 • Gyurcsány Ferenc a Megegyezés programjáról beszélt az első őszi parlamenti ülésnapon, és az SZDSZ-t kérlelte, hogy működjenek együtt. A népnek azt üzente, kérdezzék bátran a politikusokat a programokról.
 • A Fidesz, a KDNP és az MDF is előrehozott választásokat követelt, mert szerintük az országban hónapok óta nincs valós kormányzás.
 • Az SZDSZ Gyurcsány programját és a parlament feloszlatását sem támogatja. Szerintük ez utóbbival az MDF Gyurcsánynak segített.
 • Ezerrel megemelték a hadsereg létszámát.

 Eldől, Gyurcsány jól taktikázott-e

A rendszerváltás óta nem volt javaslat a parlament feloszlatására.

 Több javaslat az oszlatásra

A parlament feloszlatását az elmúlt héten két ellenzéki párt is kezdeményezte. Orbán Viktor Fidesz-elnök kedden azt mondta: a parlament feloszlatását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi, kaotikusnak ítélt helyzetből Orbán Viktor. A Fidesz elnöke pártja elnökségi ülése után arról beszélt, hogy ennek kezdeményezéséről tárgyaltak ugyan, de döntés nem született.

Az ötletre másnap lecsapott, és azt tovább is fejlesztette az MDF. Hock Zoltán, a párt alelnöke szerdán, miután egyeztetett Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével, és Latorczai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével, azt jelentette be: még ezen a héten benyújtja az MDF azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy szeptember 30-i hatállyal oszlassa fel magát az Országgyűlés.

 Gegesy kilépett az SZDSZ-ből

Nem ért egyet a párt jelenlegi vezetésével, ezért lemondott parlamenti mandátumáról is, már ma sem megy be szavazni. Mivel egyéni választókerületből került a parlamentbe, időközi választást kell majd tartani.

 Lengyel Zoltán nemmel szavaz a parlament feloszlatására

Lengyel Zoltán volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő nemmel szavaz a parlament feloszlatásáról szóló indítványra; ezt maga a képviselő közölte hétfőn. A politikus múlt hét pénteken jelentette be, hogy független honatyaként a jövőben a Független Kisgazda Nemzeti Egység Pártot fogja képviselni a parlamentben.

Lengyel Zoltán azt mondta: a párt hétfő délelőtti elnökségi ülésén úgy döntöttek, hogy nemmel szavaz a parlament feloszlatásáról szóló indítványra. Véleményük szerint nem tenne jót az országnak a 2009-es európai parlamenti választások előtt egy belpolitikai csatározás, s a magyar vidék érdekei is azt diktálják, hogy ne legyen előre hozott választás. (MTI)

 Az MSZP nem támogatja a parlament feloszlatását

Az MSZP-frakció támogatja, hogy az Országgyűlés délután szavazzon a saját feloszlatásáról szóló MDF-es indítványról, de nemmel fog arra szavazni, mondta Tóbiás József frakcióvezető-helyettes hétfőn a képviselőcsoport ülése után újságíróknak. A szocialista párt nem zárkózik el az indítvány napirendre tűzésétől, de nem fogja támogatni azt, mert a parlament feloszlatása nem szolgálja sem a gazdasági növekedést, sem a fejlesztéseket, sem az európai uniós források hatékonyabb lehívásához szükséges feladatok elvégzését, közölte a kormánypárti politikus.

Tóbiás József azt mondta, a frakció álláspontja egységes volt. (MTI)

 A Fidesz megszavazza

A Fidesz-frakció megszavazza a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványt, de ezen a héten saját javaslatot is benyújtanak, amelyben november 15-ével javasolják az Országgyűlés feloszlatását, mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, a párt hétfői évadnyitó frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor hangsúlyozta: ugyan az előzetes hírek szerint az MSZP és az SZDSZ nemmel fog szavazni, vagyis ma nem lesz meg a többség a parlament feloszlatásához, de a Fidesz álláspontja az, hogy ebben a kérdésben nem lehet taktikai szempontokat mérlegelni. Ezért a Fidesz-frakció egyhangú szavazással úgy döntött, hogy támogatja a házszabálytól való eltérést, és a feloszlatásról szóló MDF-es javaslatot. (MTI)

 Hány szavazat kellene?

Volt némi zavar az Országgyűlés hivatalában is, de aztán egyértelműsítették, hogy a képviselők egyszerű többségének támogatása elegendő a parlament önfeloszlatásához. Az egyszerű többség azt jelenti, hogy az ülésen hétfőn megjelenő képviselők 50 százalékának és plusz egy főnek kell igennel szavaznia az MDF által beadott indítványra. Az ülés határozatképességéhez 194 honatya jelenléte szükséges, így az önfeloszlatáshoz minimálisan 98 képviselő kell, ha teltház van, és Horn és Toller valamint a frissen lemondott szabad demokrata Gegesi Ferenc kivételével mindenki szavaz, akkor 193 támogatóra van szükség.

 Kíméletlenül és gyorsan nyírták ki Almássyt

Csányi Sándor nemrég még nyugodtan ebédelgetett Boross Péterrel, aztán Dávid Ibolya előrukkolt egy hangfelvétellel.

 A másik független is nemmel szavaz

Tóth András, volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő most nem támogatja a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványt, de a képviselő hétfőn azt mondta, hogy decemberben megszavazná, ha lenne elfogadott költségvetés és adótörvény. Tóth András döntését azzal indokolta, hogy nem lenne jó az országnak, ha választási kampány kezdődne most.

A képviselő szerint a parlamentnek el kellene fogadnia a költségvetést és az adótörvényeket, és ha ezután a decemberi utolsó ülésnapon ismét a parlament feloszlatását javasolja valaki, akkor arra igennel szavazna. (MTI)

 Az SZDSZ sajnálja Gegesyt

Az SZDSZ parlamenti Frakciója sajnálattal értesült róla, hogy Gegesy Ferenc a mai napon kilépett a képviselőcsoportból.

A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja köszöni azt a magas színvonalú és kitartó munkát, amit Gegesy Ferenc az elmúlt húsz évben a pártnál végzett - 18 éve mint polgármester, két éve pedig mint parlamenti képviselő is.

 Gyurcsány beszélni fog

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt fel fog szólalni, A Megegyezés szükségessége címmel.

 Letette a képviselői esküt Szabadkai Tamás

Letette képviselői esküjét a szocialista Szabadkai Tamás hétfőn, napirend előtt, az Országgyűlésben. A 32 éves sárbogárdi jogász a Szántó János halála miatt megüresedett területi listás képviselői helyet foglalja el a parlamentben. Az Országgyűlés 312 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül igazolta Szabadkai Tamás mandátumát.

A képviselők megemlékeztek az augusztus 19-én elhunyt Gidai Erzsébet közgazdászprofesszorról, egykori országgyűlési képviselőről. Gidai Erzsébet 1998-ban a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) országos listáján szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. (MTI)

Fotók: Huszti István

 Kökény: Gegesynek illett volna tájékoztatnia az MSZP-t

Kökény Mihály, az MSZP IX. kerületi elnöke szerint Gegesy Ferenc polgármesternek illett volna tájékoztatnia a szocialista pártot arról, hogy kilép az SZDSZ-ből és lemond képviselői mandátumáról. A szocialista politikus furcsának és váratlannak nevezte az országgyűlési képviselő hétfő reggeli bejelentését, hogy kilép az SZDSZ-ből és lemond parlamenti mandátumáról.

Kökény Mihály emlékeztetett arra, hogy 2006-ban ő egy jobb helyzetből lépett vissza Gegesy Ferenc javára az országgyűlési választáson, és az MSZP támogatta a volt szabad demokrata politikus kampányát is. Mint mondta, Ferencvárosban az MSZP és az SZDSZ között írásbeli koalíciós szerződés van, amelyet nem befolyásol Gegesy Ferenc kilépése a pártjából. "Bízom benne, hogy a két párt továbbra is együtt dolgozik a koalíció fenntartásáért" - fogalmazott. (MTI)

 Az ellenzék kivonul

Most jön Gyurcsány, az ellenzék kivonul. "Menjetek megnézni, mindenki kiment-e" - kiabáltak az ellenzék után az MSZP-sek.

 2-kor lesz a szavazás

A parlament 2-kor szavaz az önmaga feloszlatásáról szóló javaslatról.

 Tavaly nem engedett a 48-ból

Tavaly ősszel az Országgyűlés nyitó ülésén Gyurcsány Ferenc 48 pontba szedte a következő egy év kormányzati terveit. A reformok folytatását, Magyarország sikeres átalakítását és megújítását ígérte. "Nem engedünk a 48-ból" - mondta pontosan egy éve. Megnézzük a konkrétabb ígéreteket, mi lett belőlük!

 Az adókról

"Az átlagos adóteher szintje maradjon, vagy enyhén csökkenjen, egyszerűsödjön az adórendszer, mérséklődjenek a bérek adóterhei, ne változzon se a munkavállalói, se a munkáltatói járulékok mértéke, emelkedjen néhány adómentes természetbeni juttatás értékhatára" - mondta tavalyi beszédében.

Az adórendszer megújítása nem újkeletű program a pártok körében. Gyurcsány kivárta az utolsó pillanatot, és alig pár héttel az új parlamenti szezon előtt tárta a nagyközönség elé "Megegyezés" címet viselő költségvetési programját. Érdemi változásról egyelőre tehát nem beszélhetünk. Ami történt, az inkább a cégeket érintette, a jövedelmek adóztatásában nem történt nagy elmozdulás. Megszületett viszont az új áfa-törvény, amely megkönnyíti az áfa visszaigénylését. Megszűnt a kiegészítő adójóváírás. Ingatlanvásárlás tekintetében gyakorlatilag eltörölték a lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezményeket.

 Büszkeséggel nyitott

Gyurcsány azzal nyitott, hogy sikerült végre megteremteni a pénzügyi stabilitást, és ez jól kiderül majd a beterjesztendő költségvetésből. A kormányfő két másik eredményre is büszke volt: az egyik az, hogy a szegények és a gazdagok között végre valahára zárult a gazdasági olló. A másik az, hogy javult hazánkban a vállalkozás szabadságát, ebben verjük nemcsak Szlovákiát, de Luxemburgot is. Ja és átadásra kerül a Megyeri-híd is.

 Gyurcsány fizetése és a hordozható számítógépek

Ami pedig a jövőt illeti, azért kell megegyezni, hogy épülhessen végre egy erős polgári Magyarország, mondta Gyurcsány Ferenc. Aki felismerte, hogy a miniszterelnök fizetésében az is benne van, hogy meg kell hallgatnia, mire kellene költeni még többet és többet a költségvetésből. Ám a miniszterelnök szerint egyetlen (valójában ez három) olyan terület van, ahova többet kell átcsoportosítani, mint azt a büdzsé lehetőségei engednék, az pedig az oktatás, a tudomány, a kultúra. A miniszterelnök végső célja, hogy minden gyerek, mire kiteljesedik az Új Tudás program, addig minden gyereknek legyen hordozható számítógépe. Ja, és tette hozzá a miniszterelnök, azért védjük meg a nyugdíjasokat, és ne engedjük, hogy bárminemű praktikákkal elvegyék járandóságukat.

 Egy megvalósult ígéret

"2008. július 1-jétől Magyarországon egy órán belül társaságot lehet alapítani."

Ez megvalósult. A bejegyzési kérelem elbírálásáról a cégbíróság a kérelem beérkezését követő egy munkaórán belül határoz. Ezzel az egyszerűsített cégeljárás bírósági ügyintézési határideje két munkanapról egy munkaórára csökkent.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló