rssMSZP: Orbán alól már csak a fehér ló hiányzik

 
Percről percre

2008. 06. 02., 11:01

 Orbán komolyat hibázott

Orbán kiszivárgott beszéde jól jött az amúgy kiváró kormánynak. De Török Gábor szerint az ellenzék annyira vezet, hogy ez is belefér. A Fidesznek jobban kell félnie saját hibáitól, mint az MSZP-től.

 Lendvai maradt a frakcióvezető

Tóbiás bekerült az MSZP képviselőcsoportjának a vezetésébe, Varju László pedig kiesett.

 Fodor szerint katasztrofális az SZDSZ helyzete

A párt elnökjelöltje nem térne vissza a koalícióba, de ha a szocialisták új arcokat hoznak fel, hajlandó velük együttműködni.

 Döcögős indulás

Akadozva indult a parlament munkája hétfőn, a tudományos akadémia elnökének megválasztott Pálinkás József helyére Arnóth Sándort jelölte (megyei listáról) a Fidesz, de elsőre nem volt határozatképes a parlament, így csak másodikra tudták képviselővé választani.

 Tibetről tavasszal már nem szavaznak

Nincs esély arra, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakon elfogadja a Tibetről szóló határozati javaslatot, mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn. Annak van esélye, hogy napirendre kerüljön a kérdés, annak, hogy elfogadja a határozati javaslatot a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés, nincsen. A szocialista frakció ugyanis megakadályozhatja ezt módosító indítvány benyújtásával.

A sok vitát kiváltó, Kínát elítél? politikai nyilatkozatot két hete már napirendre vette az Országgyűlés, akkor le is folytatták annak általános vitáját. Mivel az akkori napirenden nem szerepelt a folytatás, a Fidesz ismét kezdeményezte napirendre vételét. A Tibetről szóló határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képvisel?je jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról. (MTI)

 Gondterhelt szocialisták

Juhász Ferenc és Gyurcsány

 A kormány gyerekegészséggel bizniszel

Az utóbbi két év alatt az egészségügy átalakításra volt ítélve, mégpedig egy rossz cél érdekében, rossz eszközökkel, ostorozta a kormányt Nagy Kálmán. A KDNP-s honatya szerint az eredmény: nőtt a kórházak adóssága (négy intézmény tartozása már eléri az 1 milliárdot), valójában emelkedett a gyógyszerek ára, gyógyszertár-láncok alakultak ki, s közben a patikusok tulajdon nélkül maradtak. És Nagy úgy látja, a gyermek-egészségügy sem működött rendesen.

A kereszténydemokrata honatya szerint az sem jó, hogy a kormány két év alatt kifizeti a három évre jutó gyest, annak az anyukának, aki dolgozni akar. Márpedig az apróságok nem alkalmasak a közösségi létre 1-3 éves koruk között, pont akkor, amikor az agyuk 300 köbcentiméterről 1300-ra nő. Szóval mondta Nagy, a kabinet a gyermekek egészségtelenségét akarja megfizetni az anyukáknak.

 Meggyógyítnak mindenkit

Székely Tamás szerint a kabinet felülvizsgálja az egészségbiztosítás rendszerét, és jó lesz mindenkinek, mert a biztosítói szerep erősítésével kiegyenlítődnek a területi egyenlőtlenségek. De, mondta a miniszter, a kabinet terveit mindenki megismerheti június 30 után.

 A haláladó békemadara suhant át az ülsétermen

Herényi Károly azon örömködött, hogy nem a halál, pontosabban a haláladó győzött, ugyanis az örökösödés után fizetendő tarifát részlegesen eltörölni készül a parlament. Az MDF frakcióvezetője szerint ez remek példa arra, hogy szívós munkával feloldhatók a zsigeri ellentétek. Azért Herényi sem ünnepelhet feltétlenül, mert szórnak a pártok elképzelései: egyik 4 millió, másik 25 millió forint alatt törölné el ezt a sarcot. Hogy melyik álláspont érvényesül, az a délutáni ötpárti egyeztetésen kiderül.

 Veres szereti a haláladót

Veres János azonban, bármit mondott is Herényi, már megint megfúrta a parlamenti összeborulást. A pénzügyminiszter azt követelte, hogy a haláladó részleges eltörlése mellett kardoskodók mondják már meg, honnan pótolják a költségvetésből így kieső bevételt. Másrészt Veres szerint a haláladó nem igazságtalan, mert aki gyarapodik, az járuljon hozzá a központi büdzséhez és az önkormányzatok bevételeihez. (Ugyanis a haláladó 45 százaléka a helyhatóságokhoz folyik be.) A kormány mindenesetre a jövő évi adószabályokkal együtt döntene a vagy 9 vagy 15 milliárdos kieséssel járó adóeltörlésről.

 Orbán alól csak a fehér ló hiányzik

Mesterházy Attila sajnálta, hogy Orbán Viktor nem jött be, így a Fidesz-elnök üres székének fejére olvasta, hogy a szélsőjobbal kokettáló Horthy-hoz hasonlította magát Orbán. Ahhoz a kormányzóhoz, aki végül százezreket adott a nyilas terror kezére. Ezt csak súlyosbítja, mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes, hogy Orbán átírná a közjogi rendszert, egyfajta félprezidenciális köztársaságot csinálna Magyarországból. Orbán alól már csak a fehér ló hiányzik, utalt Mesterházy a Budapestre ilyen hátason bevonuló Horthy kormányzóra. Az MSZP persze most is elszánta magát a demokrácia megvédésére. (A Fidesz kacagott.)

 Mesterházyt hallgatják

Nevető fideszesek

 Kóka szerint a liberálisokon kívül mindenki populista

Kóka János a szárnyaló infláción és a versenyképesség elvesztésén kesergett, meg azon, hogy egyetlen párt sem tett le egy kiadáscsökkentő javaslatot a parlament asztalára. Az SZDSZ szerint csak zárt ajtók mögött mernek a nagy pártok vezetői a szükséges lépésekről értekezni, ám ha valami kiszivárog, akkor mindenki visszakozik, népszerűség-vesztéstől félve. És joggal, mert ahogy napvilágot látott Orbán nyugdíjmérséklési ötlete, az MSZP egyből ráugrott. Arról közben szó sem esik, miképp turbózható fel a versenyképesség. Tehát Kóka szerint most már tessék megfogadni az SZDSZ javaslatát, és 3 év alatt 1000 milliárddal csökkenteni az adókat. A kormány válaszra sem méltatja az SZDSZ elnökét.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

 Extra áremelés, extra kormányzati bevétel

A fideszes Márton Attila szerint a kormány koncepció nélküli gazdaságpolitikája miatt szabadultak el az árak. De persze nem véletlenül, hiszen ha a benzin 10 százalékkal drágul, a büdzsé 2 forint extrabevételhez jut. A kabinet, állította Márton, mindent a lakosságra hárít, az utóbbi 6 évben a gázszámlák összege megduplázódott, az áram ára 75 százalékkal ugrott meg. A kisebbségi kormányzás agóniája pedig majd tovább fokozza a bajt, vizionált szomorú jövőt az ellenzéki képviselő.

 Kóka János dalban mondja el, mit érez

Csipkerózsika és főnix: az SZDSZ elnöke a tisztújítás előtt gomolygó lelkivilágát konkrét dalszövegbe öntötte.

 Megvadult a csengő

Zavar támadt a Tisztelt Ház működési mechanizmusában, a szavazásra szólító csengő önálló életre kelt, és 15 perc óta egyfolytában kolompol. Pedig már az összes képviselő rendesen ül a helyén.

 Uniós pályázatokkal szappanoperálnak

Kovács Zoltán azon háborog, hogy a "Jóban, rosszban" című sorozatot uniós pénzekkel stafírozták ki, több tízmillió forinttal. A kormányzati indoklás miatt azért, mert az lemegy az átlagember szintjére. A fideszes honatya arra kíváncsi, hitelesen tájékoztat-e a szappanopera az uniós pályázatokról.

 A nézettség számít, más semmi

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célja, hogy a lehető legtöbb embert érje el, márpedig a Jóban, rosszban című sorozatot 1,5 millióan nézik, indokolt Molnár Csaba. A gazdasági tárca államtitkára szerint ráadásul ez a forma csak negyed annyiba került, mintha a fejlesztési ügynökség konkrét reklámot vett volna.

 Hiller csodálattal figyel

Szabó Pált csodálják

 Istvánok: a Szent, meg a Hiller

Warvasovszky Tihamér nemzeti emlékhelyekért lobbizott, fehérvári lévén, a székesfehérvári, Szent István által alapított királyi bazilikát tenné azzá. Merthogy a szocialista politikus szerint ez az ország egyik legfontosabb műemléke (és még szakrális is). Hiller István kulturális miniszter megígérte, hogy lesz nemzetiemlékhely-törvény, vagy legalábbis mindent megtesz érte.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló