rssVerest és Kisst is leszavazták

 
Percről percre

2008. 05. 26., 13:00

 A legfelsőbb bíróról is szavaznak

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről, valamint az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szavaz hétfőn az Országgyűlés.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte április végén Sólyom László köztársasági elnök. A Fidesz támogatja, az MDF és az SZDSZ nem. A Fidesz és a KDNP jelezte: sem szakmai, sem politikai kifogásuk nincs a jelölttel szemben.

A két ombudsmani poszt december közepe óta betöltetlen, az államfő jelöltjeit eddig háromszor szavazta le a Ház. Sólyom László május 9-én jelentette be, hogy a posztot korábban is betöltő Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándor jogászt pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli. Mindketten voltak már jelöltek, az államfő azért jelölte őket újra, mert ők kapták a legtöbb voksot a parlamenti szavazáson.

Határoznak a képviselők az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról, amely a jogszabály jelentős részét hatályon kívül helyezi.

 Fideszes igen

A Fidesz-KDNP támogatja Baka András kinevezését, a Legfelsőbb Bíróság élére - err?l hétfői ülésén döntött a frakciószövetség. Ugyancsak támogatják Fülöp Sándor a jöv? nemzedék- és Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman-jelöltek kinevezését a parlament hétfői ülésén - olvasható a Fidesz közleményében. (FH)

 MSZP-s nem

Az MSZP parlamenti frakciója nem támogatja Baka András főbírói jelölését. Péterfalvi Attila és Fülöp Sándor ombudsman-jelöltek esetében pedig lelkiismeretük szerint szavazhatnak a kormánypárti képviselők. A szocialista képvisel?k közül többen támogatták Fülöp Sándor ombudsmani kinevezését, mint Péterfalvi Attiláét, azonban a közös frakcióállásponthoz szükséges többséget egyik jelölt sem kapta meg. (FH)

 SZDSZ-es lelkiismeret

Az SZDSZ parlamenti frakciója úgy döntött, képviselői lelkiismeretére bízza, miként szavazzanak a két ombudsmanjelöltről hétfőn a parlamentben. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes szerint megosztottak voltak a kérdésben, ezért mindkét jelölt esetében a lelkiismereti szavazás mellett döntöttek. (MTI)

 Sólyom beszélni fog

A főbíróválasztás előtt felszólal a parlamentben Sólyom László köztársasági elnök. Gyurcsány Ferenc viszont ezen a héten sem beszél napirend előtt.

 Dávid: Orbán becsapta a jobboldali szavazókat

Ezermilliárdos kiadáscsökkentésre tesz javaslatot az MDF, jelentette be napirend előtt Dávid Ibolya pártelnök. Az anyagot szerdán mutatják be, és ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a programról.

Orbán Viktor zárt körben mondott, kiszivárgott beszédéről Dávid azt mondta: a legmegdöbbentőbb az volt, hogy senki sem cáfolta a Fidesz-elnök kijelentését, miszerint 2006-ban nem is akarták megnyerni a választásokat. Ezzel, Dávid szerint, Orbán becsapta a jobboldali szavazókat.

Dávid Ibolya

 Veres szerint rossz a sorrend

A helyes sorrend az lett volna, ha előbb a kiadácsökkentést hirdeti meg az MDF, és csak utána az adócsökkentést, mondta válaszában Veres János. A pénzügyminiszter szerint csak akkor lehet adót csökkenti, ha a kiadásokat is csökkentettük.

A kormány - szemben Orbán elképzelésével - nem fagyasztaná be a nyugdíjakat, sőt, folytatja a nyugdíjkorrekciós programot, nyugtatta meg a szépkorúakat Veres..

Fotó: Huszti István

 Gyurcsányék megélhetési gyermekszülésre ösztönöznek

A polgári kormány idején nőtt a nyugdíjak reálértéke, reagált egy mondattal Veresre Harrach Péter (KDNP). a szocialisták oldaláról felhördülés volt a válasz.

A politikus, rátérve témájára, elmondta: a jelenlegi szociális támogatási rendszer munkakerülésre ösztönöz. A rossz támogatás, ez van most, folyamatosan és feltétel nélkül támogat, a munkabérhez hasonló nagyságban.

A Gyurcsány kormány intézkedései megélhetési gyermekszülésre ösztönöznek. Akkor is kapnak segélyt a családok, nem úgy, mint az Orbán kormány alatt, ha a gyerekek nem járnak iskolába.

 Szűcs Erika visszautasította

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter visszautasította Harrach felszólalásának hangnemét.

A miniszter szerint önmagában a pénzbeli juttatás megkurtítása nem oldja meg a problémát.

Szűcs Erika

 Mesterházy Orbánt szapulta

A május veszélyes hónap, mert a politikai vezetők furcsa beszédeket mondanak ilyenkor, mondta a szocialista Mesterházy Attila. Orbán ismertetett egy "titkos programot", idézte fel.

Orbán beszéde sokkszerű megszorítást jelent, mondta az MSZP-s politikus. Ha Orbánnak a múlt heti beszéde az igaz, akkor az elmúlt kétéves politikája hazugság volt. Mesterházy szerint kérdés, hogy ez Orbán vagy a Fidesz programja?

 Szűcs Erika is beszállt az Orbán-gyalázásba

Mesterházy felszólalására nagy meglepetésre Szűcs Erika reagált a kormány részéről. A szociális és munkaügyi miniszter szerint az MSZP legfőbb prioritása a méltányos, kiszámítható és garantált nyugdíj.

Évi 15 ezer forint veszteséget okozna Orbán intézkedése. "Ez árulás!" - mondta Szűcs Erika.

(A beszéd után Szili Katalinnak kellett szólnia: Kérem, őrizzék meg nyugalmukat!)

 Kóka: Mire várunk még?

A szocialista és fideszes képviselők méltón ünneplik meg Kádár János születésnapját, miszerint visszavonják a pénztártörvényt, mondta Kóka János.

Az SZDSZ-es politikus szerint nagy összhang van bizonyos politikusok, szakértők, gazdasági vezetők között abban, hogy adót kell csökkenteni. "Hát akkor mire várunk még?" - kérdezte Kóka, aki javasolta: állapodjanak meg az ezermilliárdos adócsökkentésről.

A politikus szerint onnan kell pénzt kivenni, ahol sokkal többet költünk, mint vetélytársaink.

Kóka János

 Veresnek megint a sorrenddel van baja

Veres János szerint abban kell egyetértést kialakítani, hogy honnan vegyék a forrását az adócsökkentésnek.

A pénzügyminiszter is megemlékezett az Orbán-beszédről: az infrastrukturális beruházásokat nem szabad leállítani.

Fotó: Huszti István

 Veszélyben a sajtószabadság

Ma két éve hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amiben a sajtó szerepéről is szólt, ezért nem meglepő, ami a közszolgálati médiában történt a minap, mondta Cser-Palkovics András. A fideszes politikus szerint egyetértés volt abban a kormánypárt és az ellenzék között, hogy új médiatörvény kell, és erről már egy éve egyeztettek.

És ekkor "valaki" bedübörgött, és lehetetlenné tette a megállapodás lehetőségét. Gyurcsány az eszközökben nem válogat. Kiderül, valódi ellenzéki párt-e az SZDSZ. A Fidesz szerint a sajtószabadság veszélyben van.

 Géppel szavaznak

A Fidesz kezdeményezésére a szokásos kézfeltartás helyett gépi szavazás lesz a napirend kiegészítésre tett javaslatokról, így például a Tibetről szóló határozat újbóli napirendre vételéről és a médiakuratóriumok kiegészítéséről szóló szavazás elhalasztásáról, közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése hétfőn. Ez utóbbit a KDNP kezdeményezte. Az ellenzéki frakció azt is kérte, hogy a szerintük kialakult aránytalanság miatt a házelnök indítson új jelölési eljárást: bővítsék egy ellenzéki és egy újabb kormánypárti taggal a Magyar Rádió és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségét. (MTI)

 Fideszesek mentették meg Szili Katalint

Nem tárgyalja a parlament hétfőn a Tibet ügyében Kínát elmarasztaló határozati javaslatot. Az indítványt az MSZP kivételével az összes párt támogatja, mégse voltak elegen a szavazásnál (180 igen, 180 nem szavazat, 1 tartózkodás), nyolc fideszes képviselő például hiányzott. Szili Katalin az egyik ellenzője a javaslat tárgyalásának, mivel nemsokára Kínába kell hivatalosan utaznia, és kellemetlen lenne neki egy Kínát elítélő parlamenti döntés az út előtt.

Fotó: Huszti István

 A megmentés részletei

A tibetes javaslat szavazásán a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ képviselői szavaztak igennel, a szocialisták és Gyenesei István (független) nemmel. Tóth András független képviselő tartózkodott. A voksolástól 11 MSZP-s, 8 fideszes, 2 KDNP-s, illetve 1-1 MDF-es, SZDSZ-es és független képviselő maradt távol. (MTI)

 Révész saját ügyében interpellált

Révész Máriusz fideszes képviselő a saját ügyében interpellálta a rendészeti államtitkárt, felidézve, hogy az azóta menesztett rendőri vezetők sorozatos valótlanságokat állítottak megverése ügyében. Megemlítette például, hogy a rendőri nyilatkozatokkal szemben nem rendőrök hívtak hozzá mentőt, hanem egy biztonsági cég alkalmazottai. Kifogásolta, hogy a rendőrség nem segítette elő se az ügyében, se más túlkapások esetében a vétkes rendőrök személyének feltárását. A politikus kíváncsi volt arra, lesz-e következménye annak, hogy a rendőrség akadályozza az igazság kiderítését.

 Megszavazták Juhász válaszát

Juhász Gábor rendészeti államtitkár reakciójában felsorolta, milyen intézkedések születtek a 2006-os őszi események óta. Részletesen szabályozták például a rendőri azonosítók használatát. Adatokat sorolva jelezte, a rendőri jogsértések ügyében 151 megkeresés érkezett az ügyészségtől, 21 ebből a rendőrök személyazonosságának beazonosításához szükséges adat volt. A konkrét ügyről nem akart beszélni Juhász, így Révész Máriusz nem fogadta el a választ, a parlament azonban igen.

 Leszavazták Verest

Medgyasszay László fideszes képviselő a bábolnai ménes ügyében interpellálta a pénzügyminisztert, azt állítván, veszélyben a ménes, noha az eladását törvény tiltja, mégis botrányoktól hangos a ménes ügye. Veres János pénzügyminiszter reagálásában azt mondta, a képviselő állításait nyilvánvalóan sajtóhírekre alapozza, amiknek semmi alapja, a ménes veszélyben nincsen. A képviselő, de a parlament se fogadta el a választ, így annak megtárgyalását kiadták a költségvetési bizottságnak.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló