rssLeszavazták a kormányt

 
Percről percre

2008. 05. 19., 13:15

 Gyenesei miniszteri esküt tesz

Leteszi a miniszteri esküt Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter ma az Országgyűlésben. A független országgyűlési képviselő az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium utódjaként létrejövő új tárcát vezeti.

A miniszterjelölt kinevezését nem támogatta az Országgyűlés szakbizottsága. A jelölt meghallgatásán azt mondta, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt.

Hétfőn várhatóan kiegészítik a közmédiumok kuratóriumi elnökségét.

A határozathozatalok után lefolytatják az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az előterjesztés részletes indoklása szerint a törvény hatályon kívül helyezése nyomán visszaáll az elfogadás előtti társadalombiztosítási rendszer.

(MTI)

 Szili Katalin elsírta magát a házbizottságon

A házelnök nem szeretné, ha a kínai látogatása előtt ítélné el a parlament Kína tibeti politikáját.

 Gyenesei leteszi az esküt

Gyenesei István, az új önkormányzati miniszter teszi le a miniszteri esküt. A független képviselő kinevezését korábban a parlamenti szakbizottság nem támogatta.

 Szekeres büszke a katonáira

Szekeres Imre a 160 éves honvédségről beszélt napirend előtt. A honvédelmi miniszter szerint büszkék lehetünk azokra a múlt századi katonákra, akik a tragikus történelmi pillanatokban is képesek voltak áldozatot vállalni.

A miniszter megemlékezett a külföldön szolgáló magyar haderőről, valamint az itthoniakról.

Szekeres ötpárti egyeztetést kezdeményezett keddre, reméli, hogy továbbra is konszenzusos lesz a magyar honvédelmi politika.

 Keleti csatlakozott az előtte szólókhoz

Keleti György, egykori honvédelmi miniszter a parlamenti pártok közötti kompromisszumot és a honvédség anyagi feltételeinek megteremtését emelte ki.

 Lázár: Több pénzt a honvédségre!

Százhatvan év óta először Európában a legkevesebbet fordítjuk a magyar honvédelem ügyére, mondta a fideszes Lázár János, aki elmondta még: szomorú, hogy nem lehet feltölteni a honvédség létszámát, mert nincs elég jelentkező.

 Karsai önkéntes haderőt akar

A jelenlegi költségvetési támogatás megemeléséről, valamint az önkéntes haderő felállításáról beszélt Karsai Péter (MDF).

 Simicskó a liliputi hadseregről beszélt

A magyar honvédség csak akkor tud professzionálissá válni, ha tisztességes költségvetési támogatást kap, mondta Simicskó István (KDNP), aki a tartalékos rendszer kiépítését is fontosnak tartja. Simicskó liliputi törpehadseregnek nevezte a magyart, utalva a honvédség létszámára.

 Gusztos örül

A liberálisok büszkék arra, hogy a magyar honvédség az elmúlt években nagy változáson ment át, és képes elvállalni nemzetközi feladatokat, mondta Gusztos Péter (SZDSZ).

A 21. században csakis a professzionális hadseregé lehet a jövő. Gusztos büszke az SZDSZ politikai sikerére, miszerint eltörölték a sorkötelezettséget.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

 Egy héttel később szavaznak a médiakuratóriumokról

A tervezettnél egy héttel később, május 26-án szavaz a Ház a médiakuratóriumok kiegészítéséről, közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése után hétfőn. Azt is elmondta, az Országgyűlés hétfőn dönt arról, hogy napirendre veszi-e a Kína elítélésről szóló négypárti, ellenzéki indítványt.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a kormány és az MSZP nem támogatja a javaslatot. Emlékeztetett arra, a házbizottság múlt csütörtöki ülésén a frakciók abban maradtak, hogy az ügyben megvárják a külügyminiszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetést. (MTI)

 Dávid Ibolya új kormányfőt akar

A hétvégén kiderült, ki az ellenzéki, a kormánypárti, illetve ki nem döntött még. Az MDF nyílt levélben kérdezte a pártelnököket, hogy megszavazza-e a költségvetést. Az SZDSZ nem zárta ki, hogy ellenzéki pártként 18 év óta példátlan módon megszavazza a költségvetést. Se az SZDSZ, se az MSZP nem tett így, de egyetlen kormánypárt sem várta ezt.

A különböző pártállású képviselőknek fontos együttműködni, de koalíciós képviselővé csak az válhat, aki speciális szavazáson is kész közösséget vállalni. Ilyen szavazás lenne a miniszterelnökről szóló bizalmi szavazás, valamint a költségvetési szavazás.

A megoldás kulcsa, ami az MSZP és az SZDSZ kezében van, hogy új kormányfőt válasszon, új lendületet adva ezzel a kormánynak.

 Orosz: Az osztrákok nem vesznek minket komolyan

Orosz Sándor (MSZP) a heuligenkreuzi hulladékégetővel kapcsolatos lakossági meghallgatásról beszélt. Az osztrákoktól értékelhető választ nem kaptak a jelenlévők. A képviselő úgy érzi, az osztrákok nem vesznek komolyan minket.

Mi is hibásak vagyunk ugyanakkor, hiszen, például, még mindig nincs meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

 Szabó máshol akarja Heiligenkreuzot

Számos fórumon foglalkozott az országgyűlés Heiligenkreuz ügyével, mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki bejelentette: megbeszélést kezdeményezett az osztrák miniszterrel. Felül akarjuk vizsgáltatni az erőmű helyét, és el akarjuk érni, hogy a határtól távolabb épüljön fel.

 Rugalmatlanok és globalizácóellenesek vagyunk

Romlott Magyarország versenyképessége, idézett egy elemzést Kóka János, amiből kiderült: a magyarság rugalmatlan és globalizácóellenes.

Az adórendszer átalakítáról nincs konszenzus, így elvesztegettük a tavaszt, mondta. Javaslata szerint 2009-ben bevezethető lenne az egykulcsos, 20 százalékos adó, és ezt 2011-re 18 százalékra lehetne csökkenteni.

A közteherviselési reform ősszel kezdődhetne.

 Jani a Janinak

Veres János pénzügyminiszter a Kóka által idézett jelentésből idézett, de ő csak pozitívumokat.

 Nagy egyetértés

Fogy a nemzet, a társadalom elöregszik, de ezt mindenki mondja, mondani pedig nem elég, mondta Lanczendorfer Erzsébet.

Szabó Erika szociális és munkaügyi miniszter egyetértett Lanczendorferrel.

 Pelczné: Gyurcsány nagyon vigyáz a fejére

Mondj igazat és betörik a fejed, mondta Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint Gyurcsány nagyon vigyáz a fejére.

A fideszes politikus szerint egyedül a kormányzati propaganda működik jól. A valóságban viszont csőd van.

Pelczné Gáll Ildikó azt javasolta, adják a válasz kulcsát a választók kezébe.

 Bajnai: Nem lehetetlenedtünk el

Bajnai Gordon szerint nem igaz, hogy Brüsszelben ellehetetlenedett Magyarország. Az uniós fejlesztési biztos a közelmúltban a miniszter szerint kijelentette: míg mások gyalogolnak a fejlesztési pénzekkel, Magyarország fut velük.

Bajnai szerint az sem igaz, hogy 20 milliárdot kell visszafizetni ügyetlenségünk miatt, csupán a vállalkozók pénzvisszafizetési határidejét hosszabbították meg.

 A plenáris szoci virágai

Kivirágzott az MSZP női szakasza, hódítanak a nyári kosztümök, de ez nem csoda, hiszen a parlamentben is dúl a nyár, mindenestre az üléstermben szoknyarohasztó a hőmérséklet. A legdekoratívabb kosztüm címet balról valószínűleg Gy. Németh Erzsébet barackszínű gyűrt selyme nyerné, de a fehér alapon piros kis virágokban díszelgő kolléganője se semmi. Havas Szófia most is hű maradt rövid szoknyácskáihoz.

Másfél órás frizura

Jobbra már kicsit konzervatívabbak a hölgyek, bár egy virágos kiskabát itt is kivirít a sorok közül. Az igazi feltűnést azonban Selmeczi Gabriella gömbölyödő pocakja kelti. Középen Dávid Ibolya is hozza a formáját visszafogott zöld kosztümjével, ami ráadásul még pártja színeivel is harmonizál. Hogy mit jelent egy szimpla hétfő délutáni plenáris, Szili Katalin másfél órás fodrászkodása is jelzi. Információink szerint minden hét elején sofőrje és kísérője társaságban a Paulay Ede utcában kezdi a napot.

 Az önkormányzatok haldokolnak

Az önkormányzatok kivéreztetésével vádolja a kormányt Tasó László. A fideszes honatya szerint helyzetük egyre inkább ellehetetlenedik, a több mint 3 ezer önkormányzatból több száz haldoklik, a kormányzat mégis évről évre kurtítja támogatásukat. De ha ez nem lenne elég, a helyhatóságoknak naponta kell magyarázniuk a kormány megszorító bizonyítványát.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló