rssA Fidesz menti meg a kormányt

 
Percről percre

2008. 05. 13., 10:55

 Mi lesz ma az Országgyűlésben?

Az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatról dönt várhatóan ma az Országgyűlés.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás indoklása szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium.

A törvényjavaslat emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban: az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárcánál két államtitkár működhessen.

Az Országgyűlés a törvényhez benyújtott módosító indítványokról is szavaz, de nem dönt arról a Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter által benyújtott javaslatról, amely az Önkormányzati Minisztérium nevét Önkormányzati, Sport és Turisztikai Minisztériumra változtatta volna, ugyanis a független országgyűlési képviselő az indítványt visszavonta.

Döntenek a március 9-i ügydöntő népszavazásról szóló, az Országos Választási Bizottság által készített beszámolóról, valamint a népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló, a kormány által beterjesztett jelentésről.

 Az SZDSZ megszavazza

Úgy tudjuk, az SZDSZ-frakció megszavazza az új kormánystruktúrát.

 Izrael hatvan éves

Szili Katalin Izrael államot köszönti megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából. A közel-keleti ország nagykövete is megjelent a karzaton.

 Gyurcsány nem beszél ma

Magától nem fog napirend előtt beszélni a kormányfő.

Fotók: Huszti István

 Mikola: Kérjenek bocsánatot!

Az MSZP visszavonja azt több-biztosítós törvényt, amelyet februárban botrányos körülmények között egyenként felállva megszavaztak, mondta Mikola István.

A fideszes politikus szerint akkor még azt mondták, csak így lesz valódi biztosítás. Szembesítette Gyurcsány Ferencet, Kökény Mihályt és Lendvai Ildikót akkori, magántőke melletti kijelentéseikkel. Most meg úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, sőt politikai tőkét akarnak kovácsolni belőle.

Mikola szerint bocsánatot kellene kérnie a kormánynak az emberektől. Aki a társadalombiztosítást szétveri, a társadalmi közösséget, a nemzetet veri szét, mondta.

 Székely nem akar pártvitát

A kormány benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami az egészségbiztosítási törvény visszavonásáról szól, mondta Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter szerint a kormány célja az egészségbiztosítási rendszer továbbfejlesztése, hogy a regionális különbségeket felszámolják.

Az egészségbiztosítás átalakításáról Székely társadalmi-, és nem pártvitát kezdeményez.

 Magda Sándor visszabeszélt Szilinek

A kutatásfejlesztés és az innováció nagyon fontos dolog, mondta Magda Sándor.

Az MSZP-s politikus örül annak, hogy végre tárca nélküli miniszter felügyeli ezt a területet.

Szili Katalin ezen a ponton rászólt Magda Sándorra, mert egy napirenden szereplő kérdésről beszélt napirend előtt, ezt pedig tiltja a házszabály. Magda Sándor visszabeszélt az elnökasszonynak, majd gyorsan átterelte a szót arra, hogy mennyire örül Pálinkás József MTA-elnökké választásának is.

 Pálinkás kinevezésének mindenki örül

Molnár Károly megköszönte Magda Sándor és az innovációs eseti bizottság munkáját. Az új tárca nélküli miniszter a tudásháromszög (oktatás, kutatás, gazdaság) kialakítását tartja legfontosabb feladatának.

Magdához hasonlóan ő is gratulált Pálinkásnak, az új MTA-elnöknek.

 Nem szívesen

"Nem szívesen tesszük, de megszavazzuk a kormányátalakítást" - mondta Horn gábor SZDSZ-es ügyvivő. A liberális politikus a frakció döntését azzal indokolta, hogy ígéretet kaptak a kormányfőtől arra, hogy nem kerül majd többe az új struktúra működtetése, illetve, hogy nem fognak élni azzal a lehetőséggel, hogy minden minisztériumba két államtitkárt állítsanak. Horn Gábor hozzátette, az SZDSZ nem ért egyet a kormányátalakítással, de a többség úgy gondolja, hogy ez a kormánypárt felelőssége, konstruktív ellenzéki pártként lehetőséget adnak arra, hogy a kormánypárt által választott formában működjön a kabinet. (FH)

 Csőtörés miatt munkaszünet a Honvédelmi Minisztériumban

A minisztérium pincéjét elárasztotta a víz, de a "Magyar Honvédség vezetése biztosított".

 Herényi: Nem elég a romeltakarítás

A kisebbségi kormányzás elmúlt hetéről emlékezett meg Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint most takarítják el azokat a romokat, amiket a koalíció hagyott hátra.

Kóka János szerinte felébredt csipkerózsika álmából, például zászlajára vette az egykulcsos adót. Az MSZP sem akar lemaradni, utalt Székely Tamás egészségbiztosítási törvényről szóló bejelentésére.

Most azonban a romeltakarítás kevés, egyeztetni kell a pártok között. Ezért hívott össze az MDF egy ötpárti találkozót a párt adócsomagjáról. A tárgyalássorozat célja: a méltányos közteherviselés, a középosztály megteremtése, a szegények felemelése.

 Veres vitatja az MDF számításait

Veres János pénzügyminiszter szerint 1350 milliárd forinttal csökkentené az MDF-es javaslat a költségvetés bevételeit, szemben az általuk feltüntetett körülbelüli nullszaldóval.

 Az ellenzéki Gusztos nekiment az ellenzéknek

A tavaly elfogadott regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényt méltatta napirend előtt a szabad demokrata Gusztus Péter. A törvénnyel nemcsak az egymillió, élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális emberek jogviszonyát rendezte, hanem a melegkapcsolatban élőkét is.

Gusztos értetlenül áll azok előtt, hogy miért próbálják egyesek mások szabadságát korlátozni. Az SZDSZ-es politikus nem tudja elfogadni, hogy a konzervatívok miért mondanak morálisan ítéltet a különféle életformák között.

 Soltész az SZDSZ-esekhez szólt

Soltész Miklós áttekintette, milyen hatással volt az MSZP-SZDSZ koalícióra a márciusi népszavazás a Tizenhárom nap ellenzékben című felszólalásában. Felszólította az SZDSZ-t a KDNP-s politikus: döntsék el, hogy Gyurcsány hatalomhoz való görcsös ragaszkodását támogatják vagy az ország többségének akaratát - mondta.

 Nemsokára jön a szavazás

Most fogadta el a parlament a mai ülés napirendjét. Nemsokára döntenek az új kormánystruktúráról, kiderül, hogy tényleg igennel szavaz-e az SZDSZ.

 Újralistázhatja a kormány a minisztériumokat

Itt a nap kisebbségi kormányzási fénypontja, a parlament ráfordult a minisztériumok felsorolásának módosítására. Ha belefér, a zárószavazást is megejtik. Belefért, 200 igennel és 142 nemmel megvan az új struktúra. Az MSZP-nek akkor is meglett volna a többsége, ha az SZDSZ nemmel szavazott volna, mert a többi ellenzéki párt nem volt ott teljes létszámban.

Fotók: Huszti István

 Nem bántották a bónuszállamtitkárokat

A jelek szerint az SZDSZ tartja a szavát, nemcsak az új miniszteriális felsorolásra bólintott rá, de a szavazati arányok szerint nemet mondott arra a fideszes javaslatra is, ami nem engedélyezné, hogy egyes tárcákat újabb államtitkárokkal erősítsenek meg. Igaz, Kuncze Gábor és Gulyás József SZDSZ-es képviselők támogatták Répássy javaslatát.

 Kormánypárti korrpciógyanú miatt pörög az ellenzék

Nógrádi Zoltán kecske-káposzta ügyben interpellálta az önkormányzati és területfejlesztési minisztert. Különböző szervezetek szerint dúl a korrupció az országban. Nógrádi szerint elképesztő, hogy az MSZP-frakció kiveszi az uniós forrásokat a kormány kezéből, s elosztásukat 30 szoci képviselő felügyeli. Márpedig, állította Nógrádi, ez politikai befolyás, amit az uniós normák szigorúan tiltanak. Az ellenzéki képviselő azt firtatta, hogy ezentúl kormánypárti képviselők beleszólhatnak-e a közbeszerzésbe és a számlázásba.

 Nem a döntéshozatal körül bábáskodnak a képviselők

Ujhelyi István, önkormányzati államtitkár szerint ezek a honatyák ingyen, pluszjuttatások nélkül már eldöntött projekteket gyorsítanak fel, de nem ők választják ki, melyik tervet kell megvalósítani, finanszírozni, a döntéshozatalban semmilyen szerepük nincs.

 Gyurcsány építette a hatalmát a projekt-képviselőkkel

Nógrádi Zoltánt nem érdekelte Ujhelyi válasza, szerinte ha tiszta lenne az ügy, nemcsak szocialista képviselőket választottak volna be a 30 tagú grémiumba. Nógrádi szerint ugyanis arról van szó, hogy a miniszterelnök így vásárolta be a honatyák támogatását.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló