rssNavracsics: Gyurcsány gyáván menekül

 
Percről percre

2008. 05. 05., 13:03
Fontosabb részletek
 • A hétfői volt az MSZP első, kisebsségben töltött parlamenti ülésnapja.
 • A fontosabb szavazásoknál (napirend, interpellációk) az SZDSZ segített a többséget biztosítani.
 • Dávid Ibolya és Navracsics Tibor is Gyurcsányt támadta, azt kifogásolták, hogy nem kér maga ellen bizalmi szavazást.
 • Gyurcsány nem reagált ezekre a felszólalásokra..

 Kóka János elbúcsúzott az MSZP-frakciótól

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője hétfőn megköszönte az MSZP-frakciónak a 14 év együttműködést, miután részt vett a volt koalíciós partner képviselőcsoportjának ülésén. Kóka János kiemelte, a jövőben nem fogadják el automatikusan a kormányzati interpellációkat vagy törvényjavaslatokat. Az SZDSZ megszavazza a kormányzati napirendet, ha azzal szemben nincs érdemi kifogása, és ugyanez lesz érvényes a bizottsági munkára is, a szakpolitikai vitákban viszont a frakció véleményét képviselik. Kóka János azt is elmondta, hogy ezentúl hétfőnként a frakcióülésen hozzák meg a döntést arról, milyen interpellációkat támogatnak.

Kóka János távozóban az MSZP parlamenti frakciójának üléséről

A liberális párt megszigorítja frakciószabályzatát: képviselőinek lehetőség szerint teljes létszámban részt kell venniük a parlamenti munkában, a bizottságokban és az ötpárti egyeztetéseken, a pontos kereteket a következő hetekben dolgozzák ki. (MTI)

 A Fidesz és a KDNP támogatná a főbírójelöltet

A Fidesz és a KDNP kész támogatni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka Andrást, amennyiben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) is támogatja a jelöltet, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a frakciószövetség hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor közölte, a frakcióülésen sem politikai, sem szakai értelemben nem vetődött fel komolyabb kifogás Baka Andrással szemben, ezért a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége egyhangúlag úgy döntött, amennyiben az OIT támogatja a jelöltet, akkor így tesz Fidesz és a KDNP is a parlamentben.

Sólyom László köztársasági elnök múlt héten szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselői előtt. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt. (MTI)

 Fidesz: a kisebbségi kormányzás Gyurcsány kudarca

A Fidesz példátlannak ítéli, hogy a kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyás nélkül lép hivatalba. Az ellenzéki párt szerint ugyanis a törvényhozás jóváhagyását kellene kérnie és új programot beterjesztenie. Navracsics Tibor szerint nem véletlen, hogy a miniszterelnök nem kér parlamenti jóváhagyást és új programot sem dolgoz ki, fél ugyanis attól, hogy a parlament leszavazná.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kisebbségi kormány sikerében Gyurcsányon kívül már senki sem hisz. Szerinte ez a helyzet nem csak Magyarország, hanem egy ember személyes kudarca is.

A Fidesz módosító indítványt terjeszt be a minisztériumok felsorolásával összefüggő törvénnyel kapcsolatban. (FH)

 Fideszes nem "nem" a kormányszerkezet átalakítására

Az ellenzéki képviselők nem tartották általános vitára alkalmasnak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását hétfőn; a testület szocialista és szabad demokrata többsége azonban megszavazta, hogy a módosítás általános vitára alkalmas. A fideszes és KDNP-s képviselők arra hivatkozva nem támogatták a törvényjavaslat általános vitára alkalmasságát, hogy - mint Répássy Róbert, a testület fideszes alelnöke mondta - az eltér a kormány politikai programjától és indokolatlanul viszi tovább a jelenlegi rossz közigazgatási modellt az államtitkárok számának növelésével. (MTI)

 Az MSZP visszavonná a pénztártörvényt

A szocialista frakció többsége támogatja, hogy ne legyen új egészségbiztosítási törvény, marad az OEP.

 Gyurcsány beárazta az MSZP 2010-es vereségét

Török Gábor politikai elemző szerint a kormányfő a saját pozícióját erősítette, és úgy tűnik, már ő is a Fidesz győzelmére számít. Az MSZP-nek nincs győzelmi stratégiája. Hogyan gáncsolható a kisebbségi kormány? Elemzés.

 Esküt tesznek az új miniszterek

A miniszteri eskütételekkel kezdődik a parlament. Gyenesei István önkormányzati miniszteren kívül esküt tesz az összes új miniszter, vagyis: Szabó Imre környezetvédelmi és hírközlési, Székely Tamás egészségügyi, Szabó Pál gazdasági és közlekedési, Szűcs Erika munkaügyi és szociális, Molnár Károly tárca nélküli miniszter.

 Dávid még mindig bizalmi szavazást akar

Gyurcsány Ferenc már nem látja szükségét, hogy a háta mögött érezze a parlament többségének a bizalmát, pedig másfél éve még ezt mondta a "szószékről" - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Dávid szerint nem ok nélkül javasolták egy hete, hogy Gyurcsány kezdeményezzen bizalmi szavazást a parlamentben. Kormányalakítása és az országban uralkodó bizonytalanság az ellenzéki politikus szerint a rendszerváltás óta "soha nem látott".

Dávid szerint a bizalmi szavazásnál - szemben a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal - csupán az dől el, hogy maga mögött tudja-e a parlament többségének a bizalmát.

 Gyurcsány válasz helyett reformblablát nyomott

Magyarországon 2008-ban újra érzékelhetően növekedhetnek a nyugdíjak, a bérek, a fogyasztás, mondta Gyurcsány Ferenc. A Munka, tudás, tulajdon programja érvényesen szolgálja Magyarországon. A miniszterelnök sorolni kezdte a már megismert terveket a bölcsödeépítésről, a védőnők fizetésemeléséről, az iskolafelújításokról. Aki kíváncsi rá, olvassa el itt>>>

A Dávid Ibolya által felvetett bizalmi szavazásról egy szót sem szólt a miniszterelnök.

 Puskás Tivadar a mentőkről

Puskás Tivadar (KDNP) arról emlékezett meg, hogy 125 éves a magyar mentőszolgálat. Székely Tamás új egészségügyi miniszter nem reagált.

 Navracsics: Gyurcsány gyáván menekül

Hitelesség, kiszámíthatóság, stabilitás - ez hiányzik Magyarország politikájából, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az EU-ban egyedül a maastrichti kritériumokat sem tudjuk teljesíteni.

Navracsics szerint nincs programja az új kormánynak, mert amit Gyurcsány említ, az a koalíciós program, a koalíció viszont azért bomlott fel, mert az SZDSZ szerint a koalíciós programot nem lehet megvalósítani.

Navracsics azt tudakolta a miniszterelnök, hogy hol kezdődik az abnormális hazugság és meddig normális a hazugság.

A kisebbségi kormányzásban nem hisznek a gazdasági életben, külföldön és valószínűleg sokan az MSZP-frakcióban sem. Gyurcsány egy hiteltelen politikus, aki nem véletlen nem kér bizalmi szavazást maga ellen, mert nem kapna többséget. Gyáván menekül a bizalmi szavazás elől, abban bízik, hátha csoda történik, de nem lesz csoda.

 Gyurcsány az Orbán-kormányt szapulta

Gyurcsány azzal vágott vissza, hogy mit tart komoly hazugságnak. Ennek szemléltetésére a Fidesz programjaiból idézett.

Gyurcsány szerint nem jár egy helyben a kormány, mert nőnek a nyugdíjak, a bérek, nő a családtámogatás. Gyurcsány visszatekintett az Orbán-kormány négy évére, és semmi jót nem talált abból az időszakból.

 Orbán nagyon nevetett Gyurcsányon

Gyurcsány beszéde közben Orbán Viktor majd' meghalt a nevetéstől.

 Röhög a Ház

Nagy kacaj kísérte Kóka János felszólalásának címét: Első nap ellenzékben.

 Kóka ellenzékben

Az SZDSZ a munka ünnepén lett ellenzéki párt, mondta Kóka János pártelnök. Szerinte a munka ünnepe arról szól, hogy mindenki több pénzt akar, különösen az elmúlt másfél év kényszerű megszorításai után.

Ha nem működik jól a gazdaság, rossz lesz a hangulat, mondta Kóka, aki szerint a politikának az a dolga, hogy olyan gazdasági feltételeket teremtsen, hogy a vállalkozások tudjanak új munkahelyeket teremteni.

Kóka megismételte az egykulcsos adóra vonatkozó javaslatát, ami szerinte tíz éve szerepel a programjukban.

Fotók: Huszti István

 A napirendet megszavazták

Megszavazta a parlament a napirendet, pedig az ellenzék obsruálhatott volna. Ha egységesen nemmel szavaztak volna, nem tudtak volna ülést tartani.

 Interpellációk

Interpellációkkal folytatódik a parlamenti ülés. Török Gábor politikai elemző szerint az interpellációkban jelenhet meg leginkább a kormány elutasítása, hiszen itt a szakpolitikai különbségektől függetlenül tud az ellenzék egységesen nemet mondani. Az interpellációra adott válasz leszavazásának azonban csak szimbolikus jelentősége van, minél gyakrabban következik be ilyen, annál inkább veszít a jelentőségéből. A média lassan megtanulja majd, hogy nincs érdemi következménye, és ezért csökken annak az elvárásnak az ereje, hogy a kormánynak meg kell nyernie az interpellációs szavazásokat.

 Puch államtitkárként sapkázik

Balla György fideszes képviselő egy átfogó gazdaságfejlesztési koncepciót hiányolt. Az interpellációra Puch László volt pártpénztárnok reagált, aki most debütált az infrastrukturális tárca államtitkáraként az Országgyűlésben. Szerinte mondhat ő bármit, az ellenzéknek akkor is baja van, ha a kormányon nincs sapka, akkor is ha van. De azért fejlesztési konkrétumokat is emleget, példának okáért 230 kilométer gyorsforgalmi utat, és intenzívebb vasútfejlesztést is ígért.

 Puchot Kóka védelmével vádolják

Puch válaszát persze visszadobták, az ellenzék szerint a friss államtitkár azért nem mert egy szót sem szólni a valós bajokról, mert különben Kóka János volt gazdasági tárcavezető munkáját kellett volna leminősíteni, az SZDSZ-re pedig égető szükség van a kisebbségi kormányzás során.

 Az első átment

Puch László válaszát a fideszes Balla György nem fogadta el, de a parlament - vélhetően az MSZP és az SZDSZ igen szavazataival - elfogadta azt.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Twilight - Alkonyat
  Meyer, Stephenie: Twilight - AlkonyatÁr: 2999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2550 Ft
 • Paleolit táplálkozás
  Szendi Gábor: Paleolit táplálkozásÁr: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2967 Ft
 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló