rssCélpontban az új miniszter

 
Percről percre

2008. 04. 28., 11:24

 Gyurcsány megint néma marad

Itt még tényleg nem beszélt
Az országgyűlés mai ülésén Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásban értékeli a kisebbségi kormányzás miatt kialakult politikai helyzetet, ?Kudarc, csőd, válság? címmel. Szintén a kisebbségi kormányzásról beszél Harrach Péter (KDNP) is. Az MDF nevében felszólaló Herényi Károly várhatóan arra fogja kérni a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást maga ellen. Kóka János az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepéről beszél, a szocialista Gúr Nándor pedig ?Út a munkához? címmel szólal fel.

 Bajnai csúcstárcát kap

Gyurcsány hivatalosan is bejelentette az új kormány szerkezetét és névsorát. A miniszterek várhatóan jöv%u0151 héten, egy törvénymódosítás után tehetnek esküt.

 Bombát keresnek a parlamenti parkolóban

Tűzszerészek kutyákkal vizsgálják az Országgyűlés előtti téren parkoló autókat, egyikük azt mondta, bombát keresnek, többet nem mondhatott.

 A koalíció vége

Gyurcsány Kókának magyaráz

 Szili kételkedik a kormányátalakításban

"Nagy kérdés, hogy a kormányátalakítás hogyan szolgálja a reformok végigviteléhez szükséges programokat" - mondta Szili Katalin házelnök. (MTI)

 Az MDF bizalmi szavazást akar

Magyarország ideje túl drága, nem lehet újabb két évig bizonytalanságban tartani az országot, mondta Herényi Károly a napirend előtt. A kisebbségi kormányzást illetően nem bizakodik az MDF-es politikus, az elmúlt egy hónapban a kormányzás látszatát sem sikerült fenntartani.

Az országnak nem olyan miniszterelnökre van szüksége, aki minden kérdésben alkukat kell, hogy kössön. A jó kormányzáshoz hitelesség, következetesség, józanság kell.

Az MDF szerint Gyurcsány személye gátja a reformok elindulásának. A miniszterelnöknek nincs többsége az országban, ki kell, derüljön: van-e többsége a Parlamentben. Az MDf arra kéri a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást maga ellen. Ha az SZDSZ bizalmat szavaz neki, akkor beismeri: nem ellenzéki szerepre, hanem asszisztálásra készül.

 Gyurcsány hétről hétre bizonyít majd

Ha az MDF úgy gondolja, hogy többségben van a parlamentben, akkor bármelyik pillanatban megteheti, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be. "Ha én kisebbségben vagyok, akkor önök többségben vannak" - fordult Herényihez, akit arra kért: nevezze meg az új kormány programját és az új miniszterelnök nevét.

Az SZDSZ és az MSZP úgy nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy érdekeltek az önálló szocialista kormányzás sikerében. A többséget nem egyszer kell bizonyítani, hanem hétről hétre, mondta a miniszterelnök.

 Gyurcsány mégis beszél

Herényi Károly szavaira reagál.

 Gyurcsány Kellerrel nevetgél

 Rutinvizsgálat

A parlament környéki bombakeresés csak rutingyakorlat volt, nyilatkozta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő illetékes. Azt mondta, néha rutinszerűen átvizsgálják a parlamenti parkolóban parkoló autókat.

 Vissza a munkába

Gúr Nándor (MSZP) az út a munkába programról beszélt, ami a hátrányos helyzetű, zömmel segélyekből élő embereket segítő programból beszélt. A politikus kiemelte, hogy ez a kormányterv már a kisebbségi kormányzás gyümölcse.

 Utolsó napok

A szabad demokrata tárcavezetők utolsó napjaikat töltik a parlamenti patkóban lévő miniszteri bársonyszékekben. (Kedden még lesz egy ülés, amikor ott ülhetnek.)

 Simon és az emelkedett méltóság

Simon Gábor államtitkár mélyen egyetértett Gúr Nándorral a munka világát érintő kérdésekben. A munka terén emelkedett méltóságot várt a vitában.

 Harrach: A koalíciós szakítás után is a farok a győztes

Az MSZP és az SZDSZ érdekelt az önálló szocialista kormányzás sikerében, idézte a miniszterelnököt Harrach Péter (KDNP).

Harrach szerint a koalíció idején sokszor a farok csóválta a kutyát. Most, hogy kisebbségi kormányzás lesz, a miniszterelnök által idézett mondat szerint, a kutya és a farok alkujában a győztes ezután is a farok lesz.

 Postázták a lemondásokat

Kóka János (SZDSZ) a koalíciós szakításról beszélt, ezt tette egész hétvégén. Az SZDSZ békével távozik a koalícióból, csendes elválást akarnak. Sok sikert kívánt a szocialistáknak. A liberális miniszterek lemondónyilatkozatait postázták az államfőnek és a miniszterelnöknek. Nem fognak dacból nemmel szavazni, nem akarják csakazértis megbuktatni a kisebbségi szocialista kormányt.

 Horváth Ágnes puszit kapott

Kóka beszédét megtapsolta még Gyurcsány is. Kóka ezután kezet fogott Gyurcsánnyal és a szabad demokrata miniszterekkel is. Horváth Ágnes puszit is kapott

 Navracsics is bizalmi szavazást akar

Kóka János két hét alatt másodszor kért bocsánatot Gyurcsánytól, hogy elhagyta a koalíciót, mondta Navracsics Tibor, aki idézte Gyurcsány korábbi nyilatkozatát, miszerint örömmel emlékszik vissza az elmúlt hat évre. "Persze, hogy örömmel emlékszik, hiszen ez idő alatt kilencszáz-millió forinttal nőtt a vagyona, ki ne emlékezne szívesen egy ilyen időszakra" - mondta a fideszes frakcióvezető, aki a hétfői parlamenti hangulatot édesbúsnak nevezte.

Több helyen volt már kisebbségi kormányzás, egyvalami, bizalmi szavazás viszont kell hozzá. "Ha valóban olyan nagy legény, kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen, legyen világos, hogy az SZDSZ támogatja-e az összetákolt kormányát. A másik lehetőség: ajánlja fel lemondását a köztársasági elnöknek" - mondta.

 Gyurcsány 2002 előtti adatokkal vágott vissza

Gyurcsány 1998 és 2002 közötti adatokkal vágott vissza Navracsicsnak (Jövedelmi különbségek, családi pótlék). 2001 és 2008 között a jövedelmek vásárlóértéke 30 százalékkal, a nyugdíjak vásárlóértéke 40 százalékkal nőtt. Megduplázódott az autópályák hossza, nincs sorozott hadsereg, ingyenes étkezés van az iskolákban a rászorultaknak.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

 Folyamatos egyeztetések

Gyurcsány és Draskovics

 A postapalotáról faggatták a pénzügyminisztert

Azért interpellálták az illetékest, mert 4 milliárd forintért vesztegette el a budai postapalotát, noha az ellenzéki interpelláció szerint 24 milliárd forintot is megért volna. A dolog pikantériája, hogy épp az a Wallis cégcsoport szerezte meg az ingatlant, az a vállalkozás, amelyiknek Bajnai Gordon jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt egykor az első embere. A válaszoló Veres János szerint minden rendben volt, a pénzügyminiszter szerint már csak azért is, mivel mindössze egy pályázó tartott ki végig a versenyben.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló