rssKósa Lajos szerint Szilvásy hazudik

 
Percről percre

2008. 04. 21., 11:41
Fontosabb részletek
 • Dávid Ibolya az amerikai lapból idézett, ami valójában brit. De Navracsics szerint is amerikai, végül Orbán megfejtette a helyes megoldást.
 • Gyurcsány ott volt az ülésteremben, de nem szólalt fel.
 • A fideszesek Szilvásy Györggyel vitatkoztak az önkormányzatok védelméről.
 • Érdemi törvényhozási munka továbbra sincs a parlamentben.

 Alkotmányozni akar a Fidesz

Titokban, hogy a hárommilliós szavazótábor egyben maradjon, de készül a kétharmados parlamenti szerepre az ellenzék.

 Nem lesz zárt ülés

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem zárt ülésen tárgyalják a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott interpellációt, mivel feloldották az érintett kormányhatározat titkosságát. Az ellenzéki politikus arról a kormányhatározatról kérdezi a titokminisztert, amely szerinte "lehetővé teszi lényegében a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel történő jogellenes megfigyelését, a róluk gyűjtött információk politikai célzatú felhasználását". Az interpelláció címe az Országgyűlés honlapján olvasható.

Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azt mondta, az 1998-ban született kormányhatározat azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és cégeknek a körét tartalmazza, amelyek nemzetbiztonsági védelem alatt állnak. A határozat mostani módosításával olyan önkormányzatok és önkormányzati intézmények is bekerültek ebbe a körbe, amelyek az uniós források kiírása, vagy felhasználása miatt támadásoknak, visszaéléseknek lehetnek kitéve. (MTI)

Fotó: Huszti István

 Megint semmi fontos

Hétfőn zárószavazás lesz a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtására vonatkozó jelentés elfogadásáról. A határozati javaslat több pénzt sürget a génmódosított termékekkel kapcsolatos hatástanulmányok finanszírozására.

A határozathozatalok után folytatódik a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításának általános vitája. Ennek egyik legvitatottabb pontja, hogy a járulékalap bővítésére 0,8 százalékos kulcsot vezetnének be olyan területeken, amelyek esetében az adott termék vagy szolgáltatás számottevő kulturális tartalommal bír. Ezek közé tartozhatnak többek között a mobil adatátviteli tevékenységek közül a WAP, az MMS szolgáltatások, valamint az internet-hozzáférési szolgáltatások. (MTI)

 Gyurcsány ma is néma marad

A kormányfő ma sem beszél napirend előtt. Egyelőre az ülésteremben sem látjuk.

 Kapjanak már több pénzt a pályakezdő pedagógusok

A magyar közoktatással, mint a társadalmi kohézió eszközével nyitott napirend előtt a Tisztelt Ház. A szocialista Tatai-Tóth András értekezett arról, hogy jól meg kell emelni a pályakezdő pedagógusok bérét. Hogy miképp, azt még az MSZP sem tudja, de Tatai-Tóth András mindenkit felszólított, hogy gondolkozzon az ügyön.

 Összeborult ellenzék és kormány az óvodák felett

Hiller István csak annyit válaszolt, hogy egyeztetnek, de konkrétummal ő sem szolgált. A politikai pluszinformáció annyi volt, hogy az oktatási és kulturális miniszter szépen megköszönte az ellenzéki politikusok felkészült munkáját. És Hiller ki is emelte az MDF-et és a KDNP-t, ugyanis a két párt olyan remek óvodáztatási támogatási javaslatot nyújtott be, amit az MSZP is a magáévá tett.

 A magyar rendetlenségről

Dávid Ibolya valószínűleg ebben a ciklusban már nem újul meg, napirend előtti felszólalásában továbbra is az ország élő lelkiismeretét próbálta játszani, és megállapította, hogy ideje lenne észhez térni. Az MDF elnöke az Economist egy cikkét citálta, miszerint lebénult a magyar gazdaság, a munkavállalók húsz százaléka fizeti a járulékok négyötödét, a lakosság sértett, a feketegazdaság hasít. Úgyhogy Dávid Ibolya egyetértett az Economisttal, hogy ez a magyar rendetlenség. A kérdés az MDF elnöke szerint az, hogy a következő két év így telik-e, vagy lesz adó- és járulékcsökkentés. Ha nem, akkor a három ellenzéki párt ((az SZDSZ-szel kiegészülve) kényszerítse erre a kormányt.

 Gyurcsány in da house

Megjött Gyurcsány Ferenc is, a helyén ül.

 Veres leféligazságozta Dávid mondókáját

Veres János féligazságoknak titulálta Dávid mondandóját. A pénzügyminiszter szerint az MDF elnöke nem beszélt arról, hogy milyen kiadáscsökkentéssel lehet pénzügyi teret teremteni egy adócsökkentéshez. És Veres is olvasta az Economistot, ő ugyanis azt a részt idézi, miszerint jól mentek itt a financiális dolgok, de a népszavazás keresztbe tett.

 Angol vagy amerikai az Economist?

Kis gazdasági hangulat az ülésteremből: Dávid azt mondta, hogy az Economist egy tekintélyes amerikai lap. Orbán Viktor ekkor odafordult Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőhöz, és azt kérdezte: nem angol? Amerikai, válaszolt Navracsics, tehát angolszász, mondta Orbán. (Dávid Ibolya és Navracsics Tibor is tévedett, a The Economist brit.)

 Fukarkodik a kormány a leghűségesebb várossal

Kiderült, hogy büntetik Sopront a gonosz szocialisták. Ugyanis, panaszolta a KDNP-s Firtl Mátyás, a belváros felújítására csak 600 millió forintot sikerült szerezni városfejlesztési támogatásként, s a város azért nem kapott 900 milliót, mert egyszer már nyert pénzt egyik tere felújításra. Márpedig megengedhetetlen, hogy így fukarkodjanak a leghűségesebb várossal, miközben a kormány protokollkeretét 450 millióval emelték.

 A fideszes nagyvárosok képvielői is leszavazták Sopront

Bajnai Gordon technikai támadással nyit. Első pont: nem a kormány, hanem a regionális fejlesztési tanács szavazta meg ezt a 600 milliót Sopronnak. Ráadásul mivel Sopron kapott már 600 millió forintot korábban, így a tanács (ahol a fideszes Nagykanizsa és Győr képviselője is ott ül) döntött úgy, hogy Sopron kevesebbet kapjon, a többi megyei jogú város pedig többet.

 A kormány továbbra sem méltatja szóra Kókát

Ismét nekilendült a múlt héten Gyurcsány Ferenc által lebátrazott Kóka János, és ismét a gazdaságról beszélt. Azt mondta, a gazdasági guruk egyetértenek benne, hogy át kell alakítani a közteherviselést. Május elsejétől a gazdasági környezetet csak az MSZP befolyásolhatja, ám, ígérte Kóka, az SZDSZ nem lesz rosszindulatú ellenzék. De a szabad demokraták majd mindig el is mondják, hogy mit gondolnak. Kóka bele is kezdett, és egy OECD-felmérést lobogtatott, miszerint borzasztóan magas itt az adóterhelés, és ez visszaveti a magyar gazdaságot. Azaz nincs mese, következtetett Kóka, adót és járulékot kell csökkenteni, és le kell faragni az állami kadásokat. Most Gyurcsány nem rohant ki, mint múlt héten, de a kormány továbbra sem méltatja viszontválaszra Kókát.

Fotó: Huszti István

 Fóliával szivatják a parasztokat

A 2005-ös traktoros tüntetés szelleme kísért a Tisztelt Házban. Mert a fideszes Font Sándor szerint azóta csapások százai keserítik a magyar gazda életét. Elvont a kormány a földalapú támogatásból, hagyta, hogy tőkéstársaságok nyúlják le a földet a parasztok elől, madárinfluenzával riogatta a pannon farmereket. És most a fóliasátor építési engedélyeztetésével szívatja a kabinet a gazdákat. Egy ilyen engedély kiváltása ugyanis 100-150 ezer forint. A kormány teljesen alkalmatlan mindenre.

 Bajnai nem pörgeti túl

Bajnai rövidre zárja a válaszát: minden jobb lett és egyszerűsödött fóliaügyben.

Fotó: Huszti István

 Vizitdíj visszatér

A Tisztelt Ház lejött a napirend előtti megszólalásokról, és áttért az interpellációkra. Heintz Tamás arról oktatja a kormányt, hogy nem szabad bosszúpolitizálni. A fideszes honatya szerint például Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a vizitdíjat akarja visszacsempészni, amikor a szakrendelésre beutaló nélkül érkezőknek 2 ezer forintot kell fizetniük.

 Spiritualitás és kétezer forint

Horváth Ágnes az orvoslás spiritualitásával próbált visszavágni, de senki nem értette. Az a miniszteri üzenet már inkább átjött, hogy a részleges térítési díj majd tíz éve jelen van az egészségügyi rendszerben. Aki meg túl lusta ahhoz, hogy elmenjen a háziorvosához beutalóért, az perkáljon.

 Pá, Ágnes!

Horváth Ágnes válaszát Heintz persze nem fogadta el, de kedvesen búcsúztatta, és kívánt neki tartalmas gyógyító munkát.

 Öninterpelláció

Földesi Zoltán szocialista képviselő interpellációját nem közvetítjük, mivel "Csak erős alapokra lehet építkezni" című interpellációját minden valószínűség szerint Hiller István nagyszerűségét demonstrálandó nyújtotta be, az pedig egyáltalán nem várható így, hogy a parlament elutasítaná a feleletet.

 Kósa interpellál

Megkezdte sokat vitatott interpellációját Kósa Lajos.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló