rssAdóprogramot javasol az MDF

 
Percről percre

2008. 04. 14., 13:14

 Ombudsmanokról döntenek

Az Országgyűlés szavaz ma az ombudsmanjelöltekről. Az országgyűlési biztosok megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Sólyom László köztársasági elnök március 14-én Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak. Az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság támogatta az ombudsmanok megválasztását, az ellenzéki képviselők azonban tartózkodtak a szavazásnál. (MTI)

 Népszavazásokról is döntenek

Népszavazások kiírásáráról dönt és ombudsmanjelöltekről szavaz az Országgyűlés ma. A képviselőknek hat, referendumra szánt kérdésről kell határozniuk, ezek közül ötöt a szocialisták nyújtottak be, egyet a Fidesz-KDNP. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága úgy döntött, hogy egyik kérdésben sem javasolja elrendelni a népszavazást. A szocialisták jelezték nem támogatják a referendumok kiírását, míg a Fidesz tartózkodni fog a szavazásnál. A két párt indoka ugyanaz: a kérdések egy részéről már törvény született, más kérdésekben megkezdődött a jogszabályok előkészítése. (MTI)

 A hat kérdés

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és 147 szocialista képviselő többek között ezt a kérdést tenné fel a pártfinanszírozással kapcsolatban: egyetért-e ön azzal, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást?

Egyetért-e ön azzal, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése? Hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel? - szólnak a következő kérdések.

További kérdés: egyetért-e ön azzal, hogy az állami vezetők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot kelljen lefolytatni? Hogy jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az állami adóhatóság?

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, illetve 151 ellenzéki képviselő az alábbi kérdésben tartana referendumot: egyetért-e ön azzal, hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát? (MTI)

 Lelkiismereti szavazás lesz a Fidesznél

A Fidesz-KDNP frakciószövetség délelőtti ülésén döntés született arról, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői lelkiismereti alapon szavaznak ma az Országgyűlésben az ombudsman-jelöltekről.

 A kormány néma marad

Sem a miniszterelnök, sem a kormánytagok nem szólalnak fel napirend előtt. Herényi Károly (MDF) Van új a Nap alatt, Szanyi Tibor (MSZP) Magyarországnak fájt!, Harrach Péter (KDNP) A szociálios válság megoldásának eszközei, Gusztos Péter (SZDSZ) Magyarok a neonácik ellen, Pálinkás József (Fidesz) Vigyázzunk a földre! A Föld bolygó nemzetközi éve címmel szólal fel.

 Ott van, de nem beszél

Gyurcsány Ferenc ott van a parlamenti patkóban, de nem fog felszólalni.

 Megemlékezéssel kezdenek

Szili Katalin megemlékezéssel kezdte felszólalását. 1944. április 16-án kezdték el a zsidó és a cigány emberek deportálását.

 MSZP-s igent ígérnek

Az MSZP képviselői támogatni fogják Tóth Gábor Attila és Bogdányiné Mészáros Mária ombudsmanná választását is. (FH)

 Alig ismerik a magyar EP-képviselőket

Az EP-ben dolgozó magyar politikusok karrierjére jó hatással van a konfliktusban szegény és pártsemleges környezet. Schmitt és Lévai az élen.

 Gyurcsány feszült

Gyurcsány Ferenc elég zavartnak, feszültnek tűnik. Kezeit görcsösen akasztja egymásba, ide-oda jár a szeme is.

 Négypilléres adóprogramot ajánl az MDF

A hétvén nagyot fordult a világ, a miniszterelnök nem akar valódi adóreformot, az SZDSZ elnökének pedig Romániába kellett utaznia, hogy újabb adócsökkentési javaslattal álljon elő, mondta Herényi Károly (MDF).

A miniszterelnök többször mondta, hogy csak neki van programja. Neki tényleg van, de miközben adócsökkentésről beszél, adót emel, mondta az MDF frakcióvezetője. Az MDF a következő hónapokban nyilvánosságra hozza a programjának elemeit. Az adórendszerrerl kezdik, kedden mutatják be.

Az MDF adóprogramja négypilléres: 1. Egyszeri adóamnesztia. 10 százalékos adó mellett legalizálni lehetne a be nem vallott jövedelmeket. 2. Egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadórendszer. 3. Háromkulcsos (5, 12, 25 százalékos) áfa, élelmiszerek áfája 20-ról 12 százalékra csökkenne. A munkaügyi egészségügyi járulék és az ekho eltörlése. 4. A haláladó (örökösödési adó) eltörlése.

 Veres: Az MDF javaslatai érdemesek a vitára

Az MDF elképzelése méltán válthat ki vitákat, mondta Veres János, aki szerint jó tisztázni: az egyensúlyi követelmények fellazításával akarják-e megtenni az adóreformot.

Az adócsökkentéssel kieső bevételeket nehéz lenne pótolni a pénzügyminiszter szerint. A javaslatban szereplő részelgondolások érdemesek arra, hogy vita alakuljon ki róluk. Az örökösödési adóról elmondta: a teljes eltörlésével nem ért egyet, de bizonyos rokonsági fok, értékhatár tekintetében lehet engedményt tenni.

Az egykulcsos adóval vitázik, mert az alacsonyabb jövedelműeknek hátrányos lenne.

Az adóamnesztiáról: többféle elgondolást vizsgálnak jelenleg is, más országokban is kipróbálták már.

 Hiller: Nem lesz tandíj

Tandíj nem lesz Magyarországon semmilyen formában, jelentette ki Hiller István hétfőn Budapesten újságírók előtt miután találkozott a Fidesz alelnökével. A találkozó eredeti témája az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" program volt. Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, ahogy elnézi a belátható közeljövőt, tervek sem fognak valóra válni a tandíjjal kapcsolatban.

Március 9-én a tandíjjal kapcsolatban döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson született döntést, mondta a miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzelései kapcsán. Pokorni Zoltán - aki külön válaszolt az újságírók kérdésére - úgy fogalmazott: ami felmerült, nem más, mint a jelenlegi költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek, mondta. (MTI)

 Újlipótváros kapujánál felmorzsolódtak

Újlipótvárost a múlt héten kétszer is otromba, aljas támadás érte, egyesek a történelem szemétdombjáról visszahozott módszerekkel randalíroztak, emlékeztetett a jegyiroda körüli botrány után Szanyi Tibor (MSZP), de fel is morzsolódtak Újlipótváros kapujánál.

A Hollán Ernő utca 1935-ben a Szálasi-párt bejegyzett székháza volt, a jegyiroda fölött volt Szálasi Ferenc lakása, mondta Szanyi, aki szerint nem véletlen, hogy éppen abban a házban ért támadást egy üzletet.

 Összekacsintás az MDF-fel?

Úgy tudjuk, nagy esély van arra, hogy az MDF adóprogramjának két eleme is bekerüljön a jövő évi költségvetésbe. Az egyik a haláladó részleges eltörlése, a másik pedig az adóamnesztia, bizonyosa feltételekkel. Szocialista tervek szerint ez - és pár későbbi engedmény - akár a büdzsé MDF-es támogatásának a záloga is lehet majd.

 Hiller az összefogást sürgette

A fasizmus a gondolatok megfogalmazásánál, egy újságnál, egy házban egy párt megalakulásánál kezdődött, soha nem a marhavagonok ajtajainak csapódásánál, válaszolta Hiller István kulturális és művelődési miniszter.

A neonácizmus, az antiszemitizmus elleni fellépés minden politikus ügye kell, hogy legyen. A Hollán Ernő utcában, az antifasiszta oldalon, a csendes többség volt ott. Hiller az összefogást sürgette.

 Harrach munkát akar

Az OECD jelentése sötét képet fest Magyarországról, mondta Harrach Péter (KDNP). A költségvetés egyensúlyának hiányát ki kell küszöbölni, csökkenteni kell a kiadásokat. A jelentés szerint új munkahelyeket kellene teremteni.

 Lamperth: Nincs szociális válság

Az a megoldás, hogy a gyerekeknek szánt segély tényleg a gyerekekhez jusson, mondta Lamperth Mónika. Nincs szociális válság az országban, még akkor sem, ha vannak szegény emberek, akik ellátásra szorulnak.

 Hatszázezer új fideszest hozott a tavasz

Egy mostani listás választáson 59 százalékot kapna a Fidesz.

 Az SZDSZ nem akar előrehozott választást

Elsősorban a koalíciós szétválás okozta kormányzati helyzetről és a gazdaságpolitikáról beszélgetett Sólyom László, köztársasági elnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke hétfőn a Sándor palotában. Erről a liberális párt elnöke számolt be a megbeszélés után újságíróknak.

Kóka János közölte, hogy bemutatta az államfőnek a koalíciós egyezség 2007-es kiegészítése óta meghozott kormányzati kompromisszumokat, és elmondta múlt heti, Romániát, Finnországot és Észtországot érintő körútja során az egykulcsos adóról és az adóreformról szerzett tapasztalatait. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy szóba került az előrehozott választások kérdése is, de az SZDSZ-nek nem célja ezt kikényszeríteni. (MTI)

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló