rssDávid Ibolya az SZDSZ-t szapulta

 
Percről percre

2008. 04. 07., 13:13

 Fontos témák ma sem lesznek

Hétfőn több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is döntenek a képviselők: egyrészt az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészt az EK és Montenegró közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről, valamint a magyar kormány és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala közötti megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról. Határoznak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája 19. ülésszakán elfogadott, a nőknek bármilyen bányában földalatti munkára alkalmazásáról szóló 45. számú egyezményének felmondásáról. A dokumentum felmondására azért van szükség, mert az Európai Bíróság szerint az sérti a férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód elvét a munkavállalásban.

A határozathozatalok után a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitáját folytatják le a képviselők. Napirenden szerepel a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről, az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtására vonatkozó jelentés elfogadásának részletes vitája. (MTI)

 Gyurcsány nem beszél

A parlamentben a kormány nem kér szót napirend előtt. Kóka János (SZDSZ) Mozduljunk a dermedtségből, Szabó Vilmos (MSZP) A NATO-csúcs után, Dávid Ibolya (MDF) Koalíciós színjáték, Hoffmann Rózsa (KDNP), "Őszintén a hátrányok megszüntetéséért!", Pokorni Zoltán (Fidesz) A felsőoktatásról címmel szólal fel.

 Kóka: Mozduljunk ki a dermedtségből!

Magyarország kátyúba került, de semmi ok, hogy ott is maradjon, mondta napirend előtti felszólalásában Kóka János, aki Gyurcsány-féle reformstopot emlegetett. Ha megállnak a reformok, újabb megszorítások jöhetnek, mondta.

A növekedés beindítása érdekében közös programot akar az állam költségeinek csökkentésére. Át kell alakítani a közteherviselést.

Egy ilyen programból a legtöbbet az MSZP nyerne, de a Fidesz is örülhetne, mert nem nekik kell levezényelniük az átalakítást. Az MDF-nek is kedves lehet egy adócsökkentési program, és a liberális szavazók is elégedettek lehetnek.

 Bezzeg Írország

Magyarország mostani helyzete Írország 20 évvel ezelőtti útkeresésére emlékeztet, mondta Kóka. Ott egy társadalmi és gazdasági szerződés segített. Nálunk egy konszenzusos reformszerződés hasonló eredményt hozhat. A miniszterelnökhöz fordulva azt mondta, hogy egy ilyen szerződést nem az SZDSZ-szel kell kötni, hanem az összes párttal.

Kóka szavaira a kormányból senki sem akart reagálni.

 Szabó Vilmos a NATO-ról

A NATO bukaresti csúcsértekezletének határozata 50 pontban foglalta össze a teendőket, mondta Szabó Vilmos (MSZP). Külön kiemelte, hogy Franciaország visszatér a katonai szövetségbe is, és megállapodtak a Közép-Európába telepítendő amerikai radarról.

A csúcs állást foglalt a békés, demokratikus, több nemzetiségű Koszovó mellett.

 Szekeres: Magyarország már nem sziget

Először volt olyan NATO-csúcs, ahol nem volt minden eleve eldöntve, mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Jelentős viták voltak, például hiába állt a belépés küszöbén Macedónia, a görög vétó miatt ez nem történhetett meg.

Magyar szempontból a horvát belépés jelentős; 1999-ben Magyarország sziget volt, egyetlen szomszédos ország sem volt a NATO tagja. Most szomszédaink zömeg NATO- és EU-tag.

 Dávid Ibolya az SZDSZ-t szapulta

A választópolgárok joggal hiszik, hogy a kormányon lévők becsapják őket, mondta Dávid Ibolya. A koalíciós válság csak színdarab, a címe: fogd a pénzt és fuss!

Milyen információkat tartalmazhatnak Kuncze Gábor jegyzetei, amiknek nyilvánosságra hozatalával Kuncze Gábor fenygetőzött? - kérdezte az MDF elnöke.

Az SZDSZ úgy akar ellenzéki lehetne, hogy közben hatalmon is marad, mondta Dávid Ibolya, és elvtelenséggel vádolta a szabad demokratákat.

Dávid azt akarja, hogy a nyilvánosság teljes jelenléte mellett történjen a minisztériumok átadása és átvétele, a leköszönő miniszterek áprilisi döntéseit és szerződéseit hozzák nyilvánosságra.

 Kuncze visszaszólt

Kuncze Gábor személyes érintettség okán kapott szót Szili Katalintól.

Az SZDSZ volt elnöke örül, hogy személyes jegyzetei ennyire érdeklik Dávid Ibolyát. A jegyzetek semmi olyanról nem szólnak, amikről Dávid beszélt, mondta.

Amikor Dávid még kormányon volt, nem volt szava semmihez, mondta Kuncze. Nem örül, ha valakinek akkor jön meg az esze, amikor annak semmilyen tétje nincs. És tudja, mit szeretne mondani különféle ügyekben, azért nem kell mások által írt beszédeket felolvasnia.

 Egy évig néma volt

Kuncze Gábor egy éve, az SZDSZ-es elnökcsere óta nem szólalt fel a parlamentben.

 Gyurcsány nem venne részt az egyeztetéseken

A miniszterelnök nem akar részt venni az MSZP és az SZDSZ közötti újabb egyeztetéseken - értesült a kormányfőhöz közel álló forrásból az MTI. A miniszterelnök, szocialista pártelnök vasárnap az MSZP elnökségének javaslatot tett arra, hogy miután a koalíció folytatásáról az SZDSZ már nem akar tárgyalni, a két párt egyeztessen arról, konkrétan milyen intézkedéseket támogatna ellenzékből a liberális párt. Erről a listáról - amelyre szintén javaslatot tett a miniszterelnök - már elkezdték a belső egyeztetést a szocialisták. A kormányfő szerint jó megoldás lehet, hogy az MSZP választmánya és az SZDSZ országos tanácsa tárgyal egymással.

Eszerint a két testület között napirendre kerülhet, hogy a liberálisok tisztújítása után egy új pártelnökkel akár újra koalíciót köthetnek a szocialisták. Gyurcsány Ferenc többek közt azért döntött úgy, hogy nem akar benne lenni a szocialista tárgyalódelegációban, mert ha egy esetleges új SZDSZ-vezetéssel köthető új koalíciónak őt is érintő személyi feltételi vannak, akkor erről is lehessen egyeztetni. (MTI)

 Hoffmann Rózsa a tanárverésekről beszélt

Hoffmann Rózsa (KDNP) az elmúlt hónapok agresszív cselekményeiről, tanár- orvos- gyerekverésekről beszélt. Mik az okok? A kettészakadt társadalom, a lakosság egyharmada kilátástalanságban, nyomorban él. Az elrontott szociális családpolitika, ami nem ösztönöz munkára. Az árnyalatokat összemosó oktatáspolitika, és a politikailag nem korrekt, őszintétlen közbeszéd.

A KDNP nyílt napot hirdetett meg szerdára a parlamentben. Sajnálja, hogy az oktatási miniszter nem lesz jelen.

 Hiller üdvözli, de

A KDNP rendezvényét Hiller István miniszter üdvözli. A romák és az agresszió közé egyenlőségjelet tenni nem lehet, és reméli, hogy a KDNP sem erre készül.

 Pokorni ppp-s szerződéseket akar látni

Pokorni Zoltán megvédte Hoffmann Rózsát, miszerint egyenlőségjelet tenne az erőszak és a romaügy között.

A Fidesz szónoka a 650-700 milliárd forintos ppp-s beruházásokról beszélt, ezeket a szerződéseket ugyanis még nem hozták nyilvánosságra, hiába ígérte meg ezt korábban Hiller István. A szerződéseket nem kapták meg, mivel a minisztérium nem szerződő fél, pedig a szerződések megvannak.

A szerződések közérdekű adatok, így nyilvánosságra hozataluk kötelező, mondta Pokorni.

Fotók: Szémann Tamás

 Hiller szerint nem rajta múlik

A hallgatói létszám 15 év alatt a négyszeresére emelkedett, változatlan infrastruktúra mellett lehetetlen tartani a színvonalat, válaszolta Pokorninak Hiller István.

A Fidesz-kormány nem tudta megoldani a teremhiányt. 2002 után a ppp-modellben egy sereg szerződést kötöttek, 2006 körül megkezdődött az új épületek átadása.

Ha a szerződő felek nem egyeznek bele a szerződések nyilvánosságra hozatalába, akkor a minisztérium ezt nem teheti meg.

 Felfüggesztené az MSZP a pénztártörvényt

Az MSZP várhatóan április 28-val kezdeményezi a pénztártörvény egyes végrehajtási rendeleteinek felfüggesztését. A párt elnöksége vasárnap döntött arról, hogy konzultáció kezdődik egy új törvényről, amelyet társadalmi vitára is bocsátanak, mielőtt a parlament elé kerül. (MTI)

 Unalmas interpellációk

A parlamentben unalmas interpellációk hangoznak el, még unalmasabb válaszok érkeznek rájuk.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló