rssEltörlik ma, amit a nép már eltörölt

 
Percről percre

2008. 03. 17., 13:00

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte napirend előtt, hogy a népszavazás miatt kialakult nemzetközi bizalmatlanság nagyon sokba kerül majd az országnak. Az ellenzék szerint annyira kevés pénzről szólt a szavazás, hogy ez nem lehet igaz. Az a baj, hogy a kormány válságba vezette a gazdaságot. Navracsics Tibor és Dávid Ibolya szerint is le kéne mondania Gyurcsánynak. Draskovics Tibor megtiltja a bíróságok előtti tüntetéseket és örült az amerikai vízummentesség közeledtének.

 Ma eltörlik a vizitdíjat, a tandíjat és a kórházi napidíjat

A parlament ma szavaz arról, amiről a múlt héten már minden 18 éven felüli szavazhatott: a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről. A népszavazási kérdések alapján ráért volna januárig eltörölni ezeket, de Gyurcsány Ferenc már a választás estéjén azt mondta, hogy készen van a kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete. Ha megszavazzák, akkor április 1-től nem kell ezeket a díjakat befizetni.

A parlament előtt két változat is van: az egyiket a kormány, a másikat a Fidesz és a KDNP nyújtotta be. Fontos különbség, hogy az ellenzéki változat megnevezne forrásokat a kieső bevételek pótlására. Részben a kormányzati kommunikációra szánt pénzek, részben a Szerencsejáték Zrt. adójának átcsoportosításával. A kormánypártok szerint ezek kivitelezhetetlen javaslatok.

 Dávid Ibolya: Beláthatná Gyurcsány, hogy mennie kell

Csak az változtatna az országban kialakult patthelyzeten, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn, még a parlamenti ülés kezdete előtt. Dávid szerint egy hiteles miniszterelnök már önmagában lendületet adhatna a gazdaságnak. (MTI)

 Becsöngettek

Öt perc és kezdődik az ülés, már szól az iskolai csengőhöz hasonlító figyelmeztetés. De még nincsenek a teremben százan.

 Ellenzéki frakcióvezetők kokárdában

Navracsics Tibor fideszes ésés Semjén Zsolt KDNP-s frakcióvezető is még hordja az ünnepi kokárdát, párttársaik viszont már nem ünnepelnek.

 Gyurcsány kezd

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik a mai parlament.

 Tanulságokról címmel beszél a kormányfő

Gyurcsány Ferenc beszédét a Fidesz és a KDNP képviselői most sem nézik meg.

 Gyurcsány és a mértéktartás

A másnaposság a mértéktartás erényének gyakorlásával kerülhető el, mondta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. A mértéktartás szerinte nemcsak húsvétkor, hanem a közéletben is fontos.

A miniszterelnök szerint hajlamosak vagyunk nem kitekinteni a világra. Ennek kapcsán a mai lapokból két hírt idézett: 1. Idén véget érhet az ír gazdasági csoda. 2. Olaszország és Franciaország után Németországban kiderült: a jövedelmek növekedését meghaladta az árak növekedése.

Vagyis az unió gazdasági növekedése lelassult, Ázsia és az USA olyan tempót diktál, amit csak változások sorozatával lehet követni.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

 Gyurcsány a népszavazásról

Magyarországon nem a változások módjáról beszélünk, hanem arról: kell vagy nem kell, mondta Gyurcsány Ferenc.

Március 9-e tanulságairól szólva külföldi lapokból idézett. A Financial Times szerint a népszavazás elriasztotta a befektetőket. Egy másik lap (a miniszterelnök a címét nem mondta meg) irónikus kérdést tett fel: Szeretne-e megszabadulni az adófizetéstől? A lap szerint ilyen kérdést csak akkor lehetne feltenni, ha kimeríthetetlen olajmezőre leltünk volna.

A népszavazás után egy hitelminősítő leminősítette Magyarország hiteleit. Indoklásában azt írja: növekszik a költségvetési reformpolitika elutasítása.

 Gyurcsányban nincs dac

Hozzunk sikert egy pártnak, vagy hozzunk sikert Magyarországnak? A kormányfő szerint ez a kérdés, és ez a kettő néha összeütközik.

A hitelminősítő döntése után drágább lehet Magyarország finanszírozása, kevesebb forrás lesz adócsökkentésre, miközben az összes parlamenti párt adót szeretne csökkenteni.

A kormányfő megismételte: a népszavazás után nincs benne dac, a nép döntését végrehajtják.

 Leszavazták a vizitdíjpótló ellenzéki javaslatokat

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága hétfői ülésén minden ellenzéki módosító javaslatot leszavazott, amely a kormány által a március 9-i ügydöntő népszavazás végrehajtásához benyújtott törvényjavaslathoz érkezett. Többek között leszavazta a bizottság és a kormány képviselője is azt az ellenzéki indítványt, hogy a szerencsejátokok adójából, illetve az egyes minisztériumok költségvetésének egy részéből pótolják a kieső vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat. Csupán azt a bizottsági módosító indítványt támogatta a grémium és a kormány képviselője, amely nem változtatna a vizitdíj bevezetése miatt megemelt szociális ellátások összegén.

 Gyurcsány az MVM-ről

Az MVM-ről azt mondta: 1. Biztosítani kell az ellátást. 2. A legolcsóbb energiát kell biztosítani. 3. Erős, terjeszkedésre is alkalmas legyen a magyar villamosipari szektor.

A Magyar Villamosművek nemcsak erős lett, de nincs versenytársa, és nem szabad hagyni a túlerejét, túlhatalmát, versenytárs nélküliségét.

A viszonylag magas infláció egyik oka a túl drága energia, ezért is kell változás az MVM élén.

Az elemzők hiába sejtenek bonyolult politikai manővereket, Gyurcsánynak ki kell ábrándítani mindenkit: nem volt rajta nyomás.

 MVM: Mi sejtettünk politikai manővereket

Az áram árának emelkedése elkerülhetetlen volt, és nem látszik, hogy a kormány mit tud tenni ez ellen, ért egyet több piaci szereplő is. Ennek fényében érthetetlen a váratlan, új irányt mutató kormányfői beavatkozás, mely a politikát is meglepte. Furcsa az eddig a kormány elvárásait teljesítő menedzsment hirtelen eltávolítása is. Ésszerű magyarázat hiányában csak sejtések, találgatások vannak, az SZDSZ lekenyerezésétől odáig, hogy Csányi Sándornak üzentek: nem szerzi meg az MVM-et.

 Navracsics: A miniszterelnök gyenge és hiteltelen

Nem a Fidesz frakcióvezetőjének ínyére való, hogy külföldről veszünk idézeteket, de ha már Gyurcsány így tett, akkor ő Le Monde-ot idéz. A francia lap szerint súlyos vereséget szenvedett Gyurcsány.

Navracsics szerint a hitelminősítő sem a népszavazás miatt értékelte le az országot, mivel a költségvetésre jelentős hatással nincs, ez ugyanis a költségvetés egy ezreléke. "Az a kormány, amely a költségvetésének egy ezrelékét nem tudja átcsoportosítani, az alkalmatlan" – mondta.

A Fidesz frakcióvezetője idézte az Alkotmánybíróság tiltakozását, miután a kormányfő a múlt héten bírálta a testületet.

Gyurcsány gyenge és hiteltelen miniszterelnöke Magyarországnak, mondta. Arra bíztatta a kormánypárti képviselőket, hogy váltsák le a miniszterelnököt, mert ezt senki sem teheti meg helyettük.

 Göndör: A jobboldal becsapta az országot

A jobboldal becsapta az ország jelentős részét, mivel nem szóltak a népszavazás előtt, hogy van költségvetési kihatása, mondta az MSZP-s Göndör István. Európában még nem volt olyan népszavazás, ami az emberek pénzéről szólt.

A politikus elítélte a Fidesz újabb népszavazási fenyegetését.

 Gusztos és a két hiba

Gusztos Péter (SZDSZ) szerint két hibát követhettek volna el a népszavazás után: ha nem hallják meg az emberek hangját, illetve, ha a kormány leállna a reformokkal.

A politikus az MVM-ről elmondta: a liberális párt már a 2007-es parlamenti vitában javasolta, hogy legyen valódi verseny a szektorban.

A jövő terveiről elmondta: pártja adó- és deficitcsökkentő alapot szeretne.

 Dávid Ibolya és a reformkapkodás

Az MDF elnöke szerint a hitelminősítő mindkét félnek üzent. A reformokhoz hiteles politika kell, úgy nem lehet végrehajtani, ha nincs egy hiteles miniszterelnök.

Az MVM-ről: az állami cég stratégiáját februárban fogadták el, majd néhány nap alatt felrúgták a népszavazás után. "Az MVM a reformkapkodás áldozatává vált" – mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke szerint ma már sokkal több érv szól amellett, hogy távozzon Gyurcsány, mint hogy maradjon.

 Gyurcsány az adórendszerről

Mondják meg, milyen állami jóléti kiadást csökkentsünk a népszavazással kiesett összegek pótlására, mondta viszontválaszában Gyurcsány Ferenc.

Minél strukturáltabb egy társadalom, annál strukturáltabb az adórendszer, idézte az APEH volt elnökhelyettesét a miniszterelnök.

 Gyurcsány angolul beszélt a parlamentben

Gyurcsány az egyik hitelminősítő véleményét hosszasan idézte angolul. A felolvasás után a miniszterelnök szabadkozott a kiejtése miatt. (A tévéközvetítésben a jeltolmács karba tett kézzel várta, míg véget ér az angol szöveg.)

A népszavazás előtt azt mondta az ellenzék, hogy a referendumnak nincs költségvetési hatása. Március 9-e után kiderült, hogy mégis van.

 Gyurcsány ki akar törni

A népszavazás miatt csökkent annak lehetősége, hogy érdemi adócsökkentést lehessen csinálni, mondta Gyurcsány a viszontválaszában.

Az ellenzék szerinte abban a tévhitben tartja az országot, hogy lehet adót csökkenteni mások érdekének sérelme nélkül.

A kormány ki akar törni a féligazságok csapdájából, az ellenzéki oldalon ilyen törekvés nincs.

 Nem kell vízum Amerikába

Mesterházi Attila napirend előtt bejelentette, hamarosan vízum nélkül utazhatnak a magyarok Amerikába. A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint a rendszerváltás óta minden kormány megpróbálta ezt elérni, de eddig egyiknek se sikerült. Pedig Magyarország azt hitte, hogy a 89-es változás után automatikusan jár majd a vízummentesség. De az amerikaiaknak a demokratikus átalakulás nem volt elég, ahogy a NATO-tagság illetve az uniós csatlakotás sem. Mesterházi szerint érthetetlen okokra hovatkoztak: a beáramló munkavállalük hadára és a terrorizums veszélyére. Mesterházival együtt örült Draskovics Tibor igazságügyi miniszter is, a kormány részéről.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló