rssGyurcsány: Nem hajt a tatár

 
Percről percre

2008. 02. 25., 13:18
Fontosabb részletek
 • Leszavazták Sólyom László ombudsmanjelöltjeit
 • Gyurcsány megint az új, polgárosodási politikáról beszélt, azt ígérte, sokat fognak a döntések előtt konzultálni
 • Mikola István összekapott Horváth Ágnessel: Mikola szerint 1000 forintos vizitdíj jöhet, a miniszter határozottan cáfolt
 • A kormánypárti képviselők Semjén Zsolt felszólalásán nagyokat hahotáztak

 Szavaznak Sólyom jelöltjeiről

Ombudsmanjelöltekről szavaz ma az Országgyűlés. Sólyom László köztársasági elnök január közepén Zombor Ferenc ügyvédet adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándor jogászt a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölte. Az Országgyűlés alkotmányügyi, illetve emberi jogi bizottsága támogatta Fülöp Sándor omdudsmanná választását, de Zombor Ferencét nem. Az országgyűlési biztosok megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. (MTI)

 Eskütétel is lesz

Napirend előtt ma az Országgyűlés elnöke megemlékezik a kommunista diktatúrák áldozatairól. Az emléknap azért február 25-én van, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok, és kényszermunkára ítélték. A plenáris ülésen mandátumigazolás is lesz, Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) az újbudai időközi választásokon győztes képviselő teszi le az esküt. (MTI)

Fotók: Barakonyi Szabolcs

 A Fidesz támogatja az ombudsmanjelölteket

A Fidesz támogatja Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek ombudsmani poszt várományosát és Zombor Ferenc adatvédelmi ombudsmanjelöltet, jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn Budapesten, az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának ülése után. A Fidesz-frakció egyhangúan döntött úgy, hogy igennel szavaz a két jelöltre.

Fülöp Sándor és Zombor Ferenc eddig pártpolitikai vitákban semmilyen formában nem vett részt, ugyanakkor szakmai hátterük, elismertségük, a civil szférához való kötődésük alkalmassá teszi őket, hogy betöltsék az ombudsmani posztot, közölte Navracsics Tibor. (MTI)

 Rétvári Bence esküt tett

Az újbudai időközi választáson győztes Rétvári Bence (KDNP-Fidesz) eskütételével kezdődik a hétfői plenáris ülés.

 Szili a kommunizmus emléknapjáról

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról beszél Szili Katalin házelnök. "A múlt megvallása megkerülhetetlen küzdelemmel jár" - mondta Szili, aki szerint harcolni kell azokkal is, akik a múlt árnyait a jelenben személyesítik meg.

 Munka, tudás, tulajdon

A miniszterelnök Munka, tudás, tulajdon címmel beszél napirend előtt. Mindjárt kezd.

 Ellenzék ki

A Fidesz és a KDNP képviselői - leszámítva a két frakcióvezetőt - elhagyták az üléstermet.

 Nem nagyon figyelnek

A teremben maradt kormánypárti képviselők beszélgetnek, lapotopoznak, újságot olvasnak. Nem sokan figyelnek Gyurcsány beszédére, nyilván nem először hallják a polgárosodási gondolatokat.

 Új vízió

Gyurcsány megint az eddigi kormányzási nehézségekről beszélt, majd azt mondta, az lett volna a baj, ha a kormányzópártok megijednek a felelelősségtől, szolgálni a hazát, mondta a miniszterelnök. Új vízióra van szükség, egy új Magyarországra, amit a 2006-os választáson nyertek. Az új polgárosodásról van szó, miközben tisztában van vele, hogy az emberek a kocsmában nem így beszélnek: Mondd, mit szólsz az új polgárosodáshoz?

 Mi is a polgárosodás?

Gyurcsány szerint az új polgárosodás a biztonságról és a gyarapodásról szól. Segíteni kell valamennyi polgárt felruházni azokkal a képsségekkel, ami csökkenti a kiszolgáltatottságot. Munka, műveltség, tulajdon, erről szól a polgárosodás. Ebben a fő irányban lehet egyetértést teremteni.

 A kormány is konzultálni fog

Azt ígéri, hogy a közeljövőben megváltozik a kormányzati politizálás, több hónapon keresztül konzultálnak majd riválisokkal, szövetségesekkel, "nem hajt a tatár". Májusban-júniusban dönt az új polgárosodás intézkedéseiről a kormány, majd fél év áll rendelkezésre a tájékoztatásra. "Ez egy nyugodtabb, lassúbb politika" - mondta a miniszterelnök. (Az első taps)

 Holnap kezdik

Bár az előbb azt mondta, nem akarnak kapkodni, mégis bejelentette, adó- és járulékügyben már holnap elkezdik a konzultációt.

A miniszterelnök szerint a tehetséggondozás is egyik fontos eleme lesz az új politikának. Haza akarják hozni a külföldön végzett magyar tudósokat.

 ÚTP

Gyurcsány az új tulajdonosi programról (ÚTP) azt mondta: sokakat izgat, és ez bíztató. Nem szeretné, ha keveseket gazdagítana, szeretné, ha mindenkihez elérne.

A vagyonkezelő március végéig tesz jelentést arról, milyen vállalatokat lehet bevonni a programba. Intenzív tájékoztatás lesz a programról, hogy sokak szerezzenek róla tudomást - nyílt, nemzetközi tenderen döntik el, ki feleljen a tájékoztatásért.

A kormány honlapján még ma megjelenik egy kérdéssor az ÚTP-ről, és lesz egy szakmai tanács a Corvinus Egyetem rektorának vezetésével.

 Az ellenzék vizsgálódhat, ha akar

Az országgyűlés felállít egy eseti bizottságot az új tulajdonosi program ellenőrzésére. A bizottságot a kormánypártok támogatták, a vezetését az ellenzékre bízzák.

 Navracsics: Most sem egyeztettek

Navracsics Tibor szerint kétarcú az új politika, mert egyrészt egyeztetést ígért az ellenzékkel, másrészt az ÚTP-t ellenőrző bizottságról szóló javaslatot a kormánypártok éppen egyeztetés nélkül nyújtották be.

A Fidesz frakcióvezetője örül annak, hogy fölfedezte a miniszterelnök az adócsökkentést, de mi van az adókerekasztallal? - kérdezte. A közvélemény ahhoz szokott, hogy adóemelés lesz, ha Gyurcsány adócsökkentésről beszél.

Navracsics kifogásolta, hogy nem hozták nyilvánosságra azt, hogy emelik a gáz árát, nehogy megzavarják a népszavazási kampányt.

 :-)

A miniszterelnök csak mosolyog Navracsics szavain.

 A kormánypártiak hahotáznak

Semjén ostorozza Gyurcsányt és napirend előtti felszólalását. A szocialista és szabad demokrata képviselők hangosan hahotáznak.

 A legkegyetlenebb kapitalizmus

Magyar Bálint anti Klebelsberg Kunóként rombolta porig a falusi iskolákat, mondta Semjén Zsolt. Tízezer tanár van állás nélkül, bevezették a tandíjat, így a szegényebb sorsú gyerekek nem tudnak tanulmányokat folytatni, miközben Gyurcsány úr csemetéi Oxfordban vagy Cambridge-ben fognak tanulni, függetlenül a képességeiktől.

Semjén megkérdezte a Házat: járhatna-e ma József Attila egyetemre.

Gyárigazgatókból gyártulajdonosok, téeszelnökökből nagybirtokosok lett az új burzsoázia. Ezért erőltetik a legkegyetlenebb kapitalizmust az országra, mondta a KDNP frakcióvezetője.

 Az MSZP üdvözli az ÚTP-t

A jövőbe az az út vezet, amit a miniszterelnök kínál, mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Bízik benne, hogy kedvező visszhangra talál az új munkastílus.

Az MSZP-frakció üdvözli az ÚTP-t.

 Kóka ismétel

Kóka János (SZDSZ) megismételte az adóreformalapra vonatkozó ötletét. Ezzel adót és államadósságot lehetne csökkenteni.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló