rssMegszavazták az egészségügyi törvényt

 
Percről percre

2007. 12. 17., 12:53
Fontosabb részletek
 • Gyurcsány csak Dávid Ibolya unszolására beszélt napirend előtt
 • Sólyom ombudsmanjelöltjei megbuktak
 • Megszavazták az egészségbiztosítási törvényt
 • Kordonnal zárták le a parlament környékét, rendőrök razziáztak egy közeli kocsmában
 • Rábólintottak a Fidesz népszavazására
 • Ratifikálták a lisszaboni szerződést

 Sűrű nap lesz

A jövő évi költségvetésről, az egészségbiztosítás átalakításáról és a Fidesz kezdeményezte népszavazások elrendeléséről dönt ma az Országgyűlés ez évi utolsó ülésén. Döntés lesz az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatról is. A törvényjavaslat lehetőséget ad magánbefektetők bevonására, de a többségi tulajdonos továbbra is állam marad.

Szavaz az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslatról. A legnagyobb ellenzéki párt a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről kezdeményezett népszavazást, és gyűjtötte össze az országos referendum kötelező elrendeléséhez szükséges aláírásokat. A képviselők szavaznak az ombudsmanjelöltekről is. Az adatvédelmi biztosnak újrajelölt Péterfalvi Attilának lejár a mandátuma, míg Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt az újonnan létrejövő jövő nemzedékek országgyűlési biztosa posztra jelölte a köztársasági elnök. Megválasztásuk titkos szavazással történik, és az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges hozzá.

 Nemmel szavaz a Fidesz és a KDNP

A Fidesz és a KDNP fenntartja, hogy nemmel szavaz az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatra, az ellenzéki frakciószövetség a hétfői végszavazáson emellett nemet mond a költségvetési törvényre és a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló javaslatra is, ugyanakkor támogatni fogja a két ombudsmanjelöltet, mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor az ombudsmanválasztás ügyében a frakcióvezető közölte, a házbizottságon még szó lesz a választás esetleges elhalasztásáról, miután a múlt héten levélben jelezte házelnöknek és a köztársasági elnöknek, hogy a szocialisták miatt eredménytelen lehet a szavazás.

 Mikola: Ebben a komédiában nem akarunk részt venni

A kormánypártok még az utolsó pillanatban is hegesztik az egészségügyi törvényt, amiről este lesz szavazás. Az ellenzék kivonult.

 Zsarolási pletyka terjed

Az a pletyka terjed a parlamentben, hogy ha a szocialisták nem szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt, akkor az SZDSZ nem fogja áldását adni a jövő évi büdzsére.

 Gyurcsány ma sem beszél

A miniszterelnök ezúttal is kihagyja a napirend előtti szólás lehetőségét. Gyurcsány utoljára október nyolcadikán állt ki, hogy megossza a közélet tisztaságáról vallott nézeteit a képviselőkkel.

 Lelkiismereti szavazás lesz az MSZP-nél

Az MSZP frakciója nem tudott egységes álláspontot kialakítani Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila ombudsman-jelöltek támogatásáról, így a szocialista képviselők lelkiismeretük szerint szavazhatnak a titkos voksoláson, mondta a frakcióülés után Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes, aki hozzátette: egy képviselő sem kért egyéni szavazást az egészségbiztosítási reform törvény-javaslatának zárószavazásán.

Mesterházy Attila elmondta, továbbra sem tartják jó gyakorlatnak, hogy a köztársasági elnök a frakciókkal való egyeztetés nélkül nevezi meg az ombudsman-jelölteket, mint tette azt Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila esetében is. Az MSZP frakcióvezetője egyébként 50-50 százalék esélyt lát mindkét jelölt kétharmados többséget igénylő megválasztására. (FH)

 Késésben a kezdés

Bár elmúlt már délután egy óra, a ház félig se telt meg kéviselőkkel, Mandur László alelnök viszont már majdnem elfoglalta helyét.

 Öten beszélnek napirend előtt

Veress József a szocialisták nevében a határok nélküli Európártól beszél, a kereszténydemokrata Nagy Kálmán Az egészségüögyi ellátórtendszer halott címmel szól majd. Dávid Ibolya az MDF elnöke a családódások évéről beszél, Gusztos Péter SZDSZ-es politikus a félelemkeltésről értekezik, míg Mikola István "Game over, avagy a vizitdíjautomaták lázadása" címmel szólal majd fel.

 Lisszaboni szerződés és Schengen

Immár az uniós belügyek magyar belügyek, örömködik Veress József a lisszaboni szerződés és a hamarost bekövetkező schengeni határnyitás kapcsán. Az MSZP Békés megyei elnöke arról beszél, hogy a magyarnak már nem kell kálváriát járnia, ha nyugatra akar mászkálni. Hogy ne száradjon bele az uniós ügyek dicséretébe, Veress vizet kap. Közben képviselőtársait arra kéri, hogy terjesszék az uniós igét. Ehelyett mindenki beszélget.

 Göncz Kinga örül

A külügyminiszter a lisszaboni aláírás körüli pompának örvendezik. Reakciójának további részét nem közvetítjük. (A lisszaboni szerződést ma később ratifikálja a parlament.)

 Előrébb hozták az egészsébiztosítási szavazást

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke átvette az elnöklést Mandur László alelnöktől. Szilit a házbizottság elhúzodó ülése miatt kellett helyettesíteni. A testület egyébként úgy határozott, a szavazások során a negyedik voksolás dönt majd az egészségbniztosítási reformról, noha korábban úgy volt, ez lesz az utolsó előtti napirendi pont. Így talán a vasutassztrájk is hamarább befejeződik.

 A kohászat és a nyugdíjasok fogsora

Ahelyett, hogy sínbe tették volna az egészségügy megroppant gerincét, egy kicsiny réteg kezdte megkaparintani az egészségügyi piacot, összegzi az egészségügyi reformot Nagy Kálmán. A KDNP-s honatya a Diósgyőri Kohászati művekkel riogat, emlékeztetve, hogy azt is csak 49 százalékban privatizálták először, aztán a többezer dolgozó pár százra fogyott. Ennyit szerinte arról, hogy az állami tulajdon garantálja a pénztárak és a betegek védelmét. Szerinte egyébként a pácienseket a kórházi termekbe betett széfek sem óvják meg. Amibe egyébként a nyugdíasok csak a fogsorukat tehetik, de azt majd a "mackóval" együtt fújják meg.

 Az óvodás ellenzék

Horváth Ágnes riposztként leovodásozza a KDNP-s honatyát. A mundér becsületét védő egészségügyi miniszter szerint egyre dagad a korábban fogyó egészégügyi és gyógyszerkassza. Horváth szerint nem a részletek az érdekesek, hanem a rendszer egész, az meg persze jó, hisz mindenki ugyanannyit fizet a jövőben, mint ma. Hogy mit kap a páciens cserébe, az kérdéses, a miniszter csak annyit mond: amit állapota megkíván.

 Dávid Ibolya Gyurcsányt akarja hallani

2007 a csalódások éve volt, ezt az érzést csak a debreceni úszó európabajnokság enyhíti, értékel évet Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint csak azért maradt talpon az ország, mert az egyre vékonyodó középosztály irgalmatlan erőfeszítések árán megtartotta. Értékelés után vádol az elnökasszony, lekapja Gyurcsányt a tíz körméről, hogy nem ad számot az évről. Mi a helyezet a 48 ponttal, a tisztasági csomagal, a zászlóshajó programokkal, és a jogalkotási csomagokkal. Dávid szerint a miniszterelnök sokat beszélt a Tisztelt Házban, csak nem a lényegről, és most is hallgat.

 BREAKING NEWS

Gyurcsánynak több se kellett. Már beszél is.

 Gyurcsány a könnyű üzletről

Ma még sok dolog vár ránk, elhamarkodott dolog lenne egy órakor értékrelni az évet, oktatja Gyurcsány Ferenc az MDF elnökét. A kormányfő szerint a tartalomhoz kell igazítani a formát, és még hátra van az egészségügyi szavazás, no meg a Fidesz népszavazási kezdeményezése. Gyurcsány nem megy bele a részletekbe, csak annyit mond, hogy nem titkolták, kiigazitás kell, és ezt meg is tették, noha ettől nem boldog az ország. De legalább sikeres lesz, mert itt az easy doing business, azaz miként lehet a legkönnyebben üzletet csinálni. Például egy céget egy óra alatt be lehet jegyezni, ja, és van gyermekjóléti program is.

 Egy kis gárdázás

Gusztos Péter az év új agressziójára figyelmeztet, szerinte türhetetlen, hogy félkatonai szervezetek menetelnek zászlajukon a cigányellenesség jelszavával. Az SZDSZ-s honatya szerint a Fidesz pedig kétszínű, mivel számos szervezetben együttműködik a Magyar Gárdát létrehozó Jobbikkal. Takács Albert igazságügyi miniszter szerint ez Európa kulturállamaiban tűrhetetlen, a jog minden eszközével fel kell lépni az ilyen ellenségek ellen.

 Mikolába fojtották a szót

Mikola István fideszes egészségpolitikus az egészségügy átalakítása ellen szónokolt, Szili Katalin házelnök azonban belefojtotta a szót, leszögezve, a házszabály értelmében napirenden lévő kérdésről napirend előtt nem lehet beszélni. A szocialista frakció meglehetős derültséggel és tapssal fogadta Mikola elhallgatását, igaz a fideszes politikus végül elmondhatta szónoklatát, amelynek lényege még az volt, hogy nem igazán európai megoldás a most tervezett biztosítási átalakítás.

 Zokon vette

Mikola István azt mondta, nem örül, hogy Szili Katalin megakasztotta a felszólalását.

 Horváth Ágnes kiállt törvénytervezete mellett

Az egészségügyi miniszter szerint Mikolának nincs igaza, újra elsorolta érveit az egészségügyi reform mellett.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló