Lacikám, négy óra. Küldheted a népszavazási kérdéseid!

| 2007. július 20., péntek 18:52

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

h i r d e t é s
Én tényleg elvesztettem a fonalat. Miért van ez az egész huzavona már megint a népszavazás körül?
A múlt héten a Fidesz újra beadta három népszavazási kérdését az Országos Választási Bizottsághoz. Ezzel egy időben, vagy egy perccel később Kálmán László nyelvész ugyanezekben a témákban épp ellenkező tartalmú kérdéseket adott be. Az Országos Választási Bizottság most szerdán mindegyik kérdést hitelesítette.
Állj, már most nem értem. Miért adta be újra a kérdéseit a Fidesz? Ezeket már egyszer elfogadták, úgy tudom.
A Fidesz szándékosan nem gyűjtött aláírásokat. Megvárták, hogy lejárjon a négyhónapos határidő. Most újra hitelesíttették ezeket a kérdéseket az OVB-vel. Így újra ketyeg a négy hónap, és időben körülbelül egybeesik majd az aláírásgyűjtés a másik három, a tandíjról, a vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló kérdésekkel. Így majd a hat kérdésükben egyszerre lehet a népszavazást kiírni, ez volt a cél.
Miért ütköznek ezzel a Kálmán László által beadott kérdések?
A Fidesz arról akar népszavazást, hogy a föld megvásárlásánál a családi gazdálkodók élvezzenek előnyt, gyógyszert ne lehessen patikán kívül árusítani, a kórházak pedig maradjanak az önkormányzatok tulajdonában. Kálmán László kérdései meg arról szólnak, hogy a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni gyógyszereket, az önkormányzatok szabadon dönthessenek az egészségügyi feladataik ellátásáról, az elővásárlási jog pedig azé legyen, aki ténylegesen megműveli a földet.
Ezek ilyen ellenőrző kérdések, mint a tesztekben? Valaminek az ellenkezőjére is rákérdeznek, és azt vizsgálják, figyel-e a polgár, nem ad-e egymásnak ellentmondó válaszokat?
Nem. Ezek ugyanarról a témáról szólnak, de épp ellenkező céllal. A Fidesz a kormány eddigi intézkedéseit akarja visszavonni, Kálmán László kérdései megerősítenék azokat. Persze mindegyikre lehet igennel és nemmel is válaszolni, csak jobban oda kell figyelni. Ha mindegyikben kiírnak népszavazást, akkor jövő tavasszal legalább kilenc kérdésben is lehet szavazás egyszerre.
De hát ennek mi értelme? Megkérdezni kétszer ugyanazt.
Nem egészen ugyanazok a kérdések, mondom. Az lesz viszont különösen érdekes, ha a népszavazáson a Fidesz és a nyelvész három-három kérdését is támogatják. Az országgyűlés akkor kapkodhatja a fejét, hogy most mit is akar a nép.
Miért ment a szőrözés azon, hogy a Fidesz délután négykor, a nyelvész meg négy óra egy perckor adta be a kérdéseit.
Sokat szőröztek ezen, de nem sok értelme volt. A Fidesz kérdéseinél a négyhónapos határidő múlt hétfőn 16 órakor járt le. Ekkor járt le a kérdések úgynevezett védettsége is. Ez azt jelenti, hogy ezen idő alatt nem lehetett ilyen népszavazási kérdéseket kezdeményezni, hiszen ezek már hitelesítve voltak. A Fidesz emberei az Országos Választási Irodában megvárták, míg négyet üt az óra, és újra beadták a kérdéseiket.
És azok ezzel védettek lettek megint?
Nem. Ezek a beadáskor még nem számítottak annak. Ezek akkor lesznek védettek, ha jogerőssé válik a hitelesítésük.
De akkor miért jöttek már rögtön azzal, hogy „há-há, a nyelvész kérdései egy perccel később érkeztek”? Ez egy verseny?
Nem. A Fidesz szerint eddig az volt a gyakorlat, hogy az ugyanabban a tárgyban előbb beadott kérdéseket előbb tárgyalta, hitelesítette és tette védetté az OVB. Az OVB szerint viszont semmilyen jogszabályban nem szerepel, ami ezt írná elő.
Ha eddig ez volt a gyakorlat, most miért nem így csinálta az OVB?
Az OVB szerint a beérkezés sorrendjének ebben az esetben nincs semmi szerepe. A jogszabály csak azt mondja, hogy egy már hitelesített kérdéshez nem adható be még egy ugyanolyan tárgyú és tartalmú kérdés. Itt azonban nem erről van szó.
Hogyhogy? Hát nem ugyanazt kérdezik mindketten, csak más irányból.
Az OVB szerint Kálmán László kérdései ugyan a Fideszéhez hasonló tárgyban születtek, de a tartalmuk eltérő. A Fidesz szerint ez az érvelés egy igazi jogi abszurd, és ismét megerősíti azt, hogy az OVB a kormánynak muzsikál.
Kálmán László direkt ki akart szúrni a Fidesszel? Azt remélte, hogy ezzel megcsáklyázhatja a kezdeményezést?
Ő nem kertelt. Megmondta, hogy nem ért egyet a Fidesz népszavazási kezdeményezésével. Szerinte ezt egész egyszerűen kormánybuktatásra akarják felhasználni, holott a népszavazás nem erre való. Valószínűleg azt akarta, hogy az ő kérdései miatt a Fideszét már ne fogadják be, ha a Fidesz mondjuk csak 16 óra 5 perckor adja be a kérdéseit. A Fidesz azt feltételezi, hogy ebben az esetben az OVB már nem fogadta volna be a Fidesz kérdéseit.
Kálmán László akkor a szocik embere?
Ő azt állítja, ez teljesen magánakció volt a részéről. Otthon ült a számítógépe előtt, közben hallotta a rádióban, hogy mi a jelentősége a 16 órás határidőnek. Gondolta, tesz egy próbát, és beküldte emailen a kérdéseit. A Fidesz szerint egyértelműen Gyurcsány Ferenc és a szocialisták álltak a háttérben.
Gyurcsány Ferenc és a szocialisták ott álltak a szobában a nyelvész háta mögött és azt mondták: Lacikám, négy óra van, kattintsál rá szépen a küldés gombra?
Nem. A Fidesz szerint ha nem is ilyen direkt módon, de Kálmán László szocialista sugallatra cselekedett. Szándékosan zavart akart kelteni ezekkel a kérdésekkel, és ezzel megakadályozni vagy komolytalanná tenni a népszavazást. Azóta küldözgetik is csőstül az emberek a népszavazási kérdéseiket.
Miért ne lehetne elhinni, hogy egy embernek vannak önálló gondolatai, és magánszemélyként akarja megakadályozni azt, amivel nem ért egyet?
Azt nálunk a politika ritkán hiszi el, hogy egy ember önállóan is képes gondolkodni és cselekedni, és nem épp az ellenérdekelt párt áll mögötte. Magunk között azért nem túl életszerű, hogy az ember otthon ücsörög délután, aztán hirtelen úgy dönt, e-mailen népszavazási kérdéseket ad be. Ezeket érdemes jó előre kigondolni és jogásszal átnézetnik, mert az OVB az ilyeneket egy szó vagy egy félmondat miatt is könnyen visszadobja.
Én azért nem adnék be ilyet, mert aztán rám szállna a sajtó és megfenyegetnének, mint Kálmán Lászlót. Ez normális?
Nem. Az sem, hogy Kálmán László neve pillanatok alatt nyilvánosságra került, aztán be is csöngetett hozzá egy ellenzékinek tartott tévé stábja.
Ki adta ki a lakcímét?
Ezt egyelőre nem tudjuk. Az OVB fideszes delegált tagja maga mondta, hogy a Fidesz kérésére Kálmán László emailjét továbbította a pártnak. A párt szerint erre joga van egy OVB-s delegáltnak, s ők nem közölték a nyilvánossággal a beadványozó nevét vagy lakcímét. Az ügyben nyomozás indult. Majd kiderítik, hogyan kerültek ki az adatok.
Itt mégse egy háborúról, csak egy népszavazásról van szó. Miért vált ki ez ilyen indulatokat?
Ennek a népszavazásnak nagy a tétje. Ha az emberek nemet mondhatnak a Gyurcsány-kormány egy évének legfontosabb intézkedéseire, az súlyos presztizsvesztséget jelenthet. Ha ez nem is háború, de egy éles politikai harc alkotmányos eszközökkel.
Ha már alkotmányos eszközökkel akarnak harcolni, ott van a parlament, meg négyévente a választások.
Az emberek a 2006-os kampányban a szocialistáktól nem hallottak arról, hogy az ország nagy bajban van, s emiatt kemény változtatásokat, vizitdíjat, tandíjat és egyebeket kell bevezetni. Megtévesztették őket.
Hazudtak, mondd ki nyugodtan.
A Fidesz hónapok óta azt mondja, hogy a kormány a hazugsággal megszerzett hatalmát úgy legitimizálhatja, ha egy népszavazáson mérik meg ezeket az intézkedéseket. Mások szerint ez csak egy populista fogás.
Ha majd egyszerre szavazunk a kormány döntéseit elítélő és támogató kérdésekről, az már olyan lesz, mint egy választás. Meg lehet majd nézni, hány százalék voksolt a kormányt ellenző és támogató kérdésekre.
Itt csak annak lesz jelentősége, hogy érvényesek és eredményesek lesznek-e az egyes kérdésekben megtartott szavazások. Azt persze még nem tudjuk, hogy fog ez lezajlani. Lehet, hogy az alkotmánybíróság elé kerül az ügy, hogy ezt a zavaros helyzetet tisztázza. A köztársasági elnökön is sok múlik. Sólyom László azt mondta: neki ebben az ügyben akkor lesz szerepe, amikor ki kell írni a népszavazást.
Akkor szerintem majd újra beszélni fogunk erről.
Szerintem is.
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló