Index - Te is hánysz a szilvesztertől?

Te is hánysz a szilvesztertől?

| 2008. 12. 30., 16:26 | Frissítve: 2008. december 31., szerda 12:02

Hogy ne nézd teljesen hülyének magadat, ha megint egy unalmas társaságban kell szilveszterezned. Hogy valaki ki merje mondani helyetted, hogy az év utolsó napján bulizni nem menő. Hogy tudd, ki a béna. Ez itt a szilveszterfóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

Hogy lehetne ezt az egész szilveszteri cirkuszt megúszni?
Szerintem álszent vagy. Mindenki ezt mondja, aztán hajnalban ott kacsászik valahol az utcán egy szakadt papírtrombitával meg egy malacálarccal a fején.
Na én nem ez vagyok. Utálom a szilvesztert.
Ja, ha széplélek vagy, akkor menjél el kirándulni a Börzsönybe vagy korcsolyázzál vidáman a Balaton jegén, miközben mindenki agyhalottra issza magát.
Na, ez még gázabb. Sokan így próbálják pimpelni a szilvesztert, képesek elmenni több száz kilométert, de aztán ott is ugyanazt csinálják, mint otthon. Mi értelme?
Akkor társasozzál otthon a hozzád hasonló unalmas arcokkal.
Nem. Én egyedül akarok lenni.
Akkor lakjál be a karácsonyról megmaradt, romlott töltött káposztából, és mondd azt a barátaidnak, hogy nem hagyhatod el az otthoni vécéd egy méteres körzetét. Így békésen bámulhatod az ostoba tévéműsorokat. Vagy kapcsold ki a telefonod, vedd magad mellé a kutyád, és költözz le a légópincébe, dugaszold be a füleid és olvasgasd a Bibliát vagy a Harry Pottert.
Minek a kutya?
Szőrös és melegít, meg úgyis megőrülne a petárdáktól. A szilveszteri durrogtatástól a háziállatok fülüket-farkukat behúzva szűkölnek, agresszívvá válnak vagy világgá mennek. Jobb, ha olyan helyre viszed őket, ahol megkíméled őket ettől. Ott a pincében aztán rájössz úgyis, hogy nyomorultul egyedül érzed magad, mert a szilvesztert egyszerűen nem lehet elkerülni.
Miért van az, hogy ilyenkor mindenki megőrül és fogcsikorgatva bulizni akar?
Ez egy régi hagyomány. A lényege az a babona, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év. Ezért kell jókedvben virrasztani, és akkor egészség, bőség, szerencse és boldogság vár.
Persze. Nem inkább az van, hogy a szilvesztert azoknak a babonás nyomoroncoknak találták ki, akik egész évben otthon ülnek, és ilyenkor végre elszabadulhatnak?
Miért vitatod el tőlük ezt a jogot? Mulatoztak régen is. Sőt, szokás volt zajt kelteni is, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ilyenkor csörögtek, karikás ostorral pattogtattak, dudával, csengővel, kolomppal zajongtak.
Ebből lett az, hogy december 31-én mindenkiből előbújik a Matuska Szilveszter, és a sok barom sorozatvetős kínai papírbombákkal robbantgat?
Az nem sorozatvetős kínai papírbomba, hanem bombettatelep, érted? Meg van még római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta és szikraszökőkút. Ezek nagyon fontos szilveszteri pirotechnikai szakszavak, tanuld meg őket.
Mindegy hogy hívják. Asszem akkor lett elegem ebből az egészből, amikor egyszer szilveszterkor valami jófej a vállára vett egy ilyet. Azt képzelte, hogy föld-levegő rakéta van a kezében, és vízszintesen lövöldözött a többi részegre.
Hát az tényleg nagy barom lehetett. Szilveszter nem múlik el úgy, hogy valaki ne égne meg petárda vagy tűzijáték miatt. Tavaly egy vízszintesen kilőtt rakéta tökön talált egy embert, aki másod-harmadfokú sérüléseket szenvedett. Azelőtt meg egy ember kezében robbant a petárda. Tudod, ő ma már nehezen éri el a billentyűzeten a hosszú ó-t. Szilveszter éjszaka ezért a mentőknek nem olyan nagy buli. Van úgy, hogy körjáratokat indítanak és sorban szedik össze a sérülteket.
Miért nem tiltják be a durrogtatást?
A csak hangot kiadó petárda be van tiltva. Egyszer megpróbálták legalizálni, 2004-ben aztán hangulatos háborús helyzet alakult ki, és gyorsan visszakozott a belügyminiszter. De a petárda is olyan mint a prostitúció, lehetetlen betiltani. Az inkább látványos, bár ettől persze még hangos tűzijátékokat pár napig lehet kapni és használni is. Az uniós csatlakozás után egyértelművé vált, hogy ezeket a tűzijátékokat úgyis behozzák külföldről, meg ciki is lett volna, hogy egyedül Magyarországon nem tekintik eléggé felnőttnek a polgárokat. A szilveszteri durrogtatás így alapvető emberi jog lett. A szabályok szerint csak december 31-én este hattól reggel 6-ig lehet durrogtatni.
Mi van, ha reggel hétkor ezzel köszöntöm az újévet?
Akkor szabálysértést követsz el, és több tízezer forintodba kerülhet. 2007-ben több mint hatszáz eljárást indítottak pirotechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, 433 embert marasztaltak el, és nyolcmillió forint bírságot szabtak ki.
Miért iszik ilyenkor mindenki szar édes pezsgőt? Azért, hogy böfögjön, zajt keltsen és így űzze el a rossz szellemeket?
Ez is egy szilveszteri szokás: ha drága italt iszol, akkor egész évben gazdag életed lesz.
Ja. Egy üveg pezsgő nyolcszáz forint. Aki ilyet iszik, az megérdemli ezt a szintű luxust egész évben.
A pezsgő, egész pontosan a francia champagne az bizony exkluzív, drága italt. Ez csak egy szimbólum. Érted?
És a pezsgő mellé a virsli az milyen szimbólum. Fallikus?
Attól függ, hogy a bőrös virslire vagy az emészthető beles virslire gondolsz. Virslit egyébként azért eszik az ember ilyenkor, mert könnyű étel és könnyen beveszi a szétivott gyomrod. Persze a virsliben a húsnyesedék, a szója és a só mellett nyelsz bőrt, szalonnát, guárgumit, maltodextrint, inulint, difoszfátot, folsavat, L-karnitint, és ízfokozókat is. Nemrég fogyasztóvédők vizsgálták meg a virsliket, és 15-ből csak egy kapott kiváló minősítést.
Ezt az egészet tényleg csak részegen lehet elviselni. Mitől érdemes berúgni?
Előzetesen mindenképpen készíts berúgási tervet. Előbb mindenképpen egyél, aztán tartsd be a sörre bor aranyszabályt, vagy igyál csak páleszt és mellé sok vizet. Jobb ha egyfélét iszol, mert abból nem lehet nagyobb baj. Ha elfajul a dolog, nyújtsd ki a két ujjad, és utána tudod mit kell tenned. Gondoskodj a pártfogói felügyeletedről is. Bízz meg egy embert, hogy ne hagyjon megfagyni, ha egy bokor alá pihensz le aludni hajnalban.
Valami biztos recept?
Kellő szeszkontroll hiányában a szocreál katalizátor, a "nikolaska" menthet meg az éjfél előtti delírium tremenstől. Az oroszok által vodkával, az egykori kelet-németeknél tojáslikőrrel készült mix lényege: egy dagadt szelet narancs (héja szigorúan mellőzendő) egyik felére halmozz csapott nagykanálnyi cukrot, a másikra ugyanannyi őrölt kávét. A cuccot betolod a szádba, és legalább 30 másodpercig intenzíven rágod. Miután bő levet eresztett, nagy nyeldeklésekkel leküldöd a gyomorba, és a szájhigiénia megőrzése érdekében 1 deci vodkával leöblíted.
Aztán másnap kutyaharapást szőrivel?
Ez is csak egy duma. A másnaposságot nem lehet elkerülni, mindenképpen szarul leszel. Van, akinek jót tesz másnap egy pohár hideg sör, ami szépen kibéleli a háborgó gyomrát. Van, aki több liter vízre esküszik, más a kólára, a harmadik a Bloody Maryre, a negyedik a paracetamolra, az ötödik az ágyban fekvésre és az egész napos vakarózásra. Tudod, amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is.
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló