Belecsinálnak-e a tisztasági csomagba?

| 2007. október 8., hétfő 15:43

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

Gyurcsány Ferencnél mindig van egy tisztasági csomag, ha ide vagy oda megy?
Eddig nem tudtunk róla, de nemrégen az MSZP-frakció ülésére elvitt egyet.
Miért, úgy érezte tisztálkodnia kell?
Igen. Neki, az MSZP-nek és a teljes magyar politikának.
Ha mondjuk az ember olyan munkahelyen dolgozik, ahol piszkos lehet, nem jobb védőruhát felvenni? Vagy rendszeresen takarítani? Vagy rendszeresen fürdeni? Az én tisztasági csomagomban mindig csak kis szappan meg kis fogkrém volt, tudtam, hogy amit azzal csinálok, az nem igazi tisztálkodás...
Remélem, nem a testápolási szokásaidról akarsz most beszélgetni, hanem a kormányfőnek a közélet megtisztítására tett hétpontos javaslatáról.
Jó. Miért hétpontos Gyurcsány tisztasági csomagja?
Ennyi pontba fértek bele a javaslatai, másrészt ő vagy a tanácsadói szeretik pontokban meghirdetni a teendőiket.
És ezeket aztán pontról pontra végre is hajtják?
A gyakorlat nem ezt mutatja. A Gyurcsány Ferenc által beterjesztett pontok végrehajtása azonban most nem csak rajta múlik, hanem az MSZP-n és a többi párton.
Gyurcsány a többi pártot is le akarja fürdetni?
A kormányfő azt javasolja, hogy legyen ellenőrizhető, mennyit költenek a pártok egy kampányra, a pártközeli civil szervezetek ne kaphassanak közpénzt, a pályázatok elbírálásánál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat vezetnének be, és vizsgálnák a vezető köztisztviselők vagyonosodását is. Rendeznék a képviselői tiszteletdíjakat és 2010-től például nem lehetne valaki polgármester és országgyűlési képviselő is, választania kellene.
Ez nem olyan, mintha Britney Spears állna egy drogellenes kampány élére?
Gyurcsány Ferenc szerint javaslatai kiváltó oka a Zuschlag-ügy volt, amelyben az a gyanú merült fel, hogy állami pénzeket szereztek meg MSZP-hez kötődő alapítványok. Ellenfelei viszont azt mondják: Gyurcsány Ferenc vállalkozóként éppen azt használta ki, ami ellen most küzdeni akar, az őszödi beszéde óta pedig hiteltelen személyiség . A javaslata így nem más, mint előre menekülés: ezzel a választók számára népszerű témával próbálja elterelni a figyelmet pártja visszaéléseiről és saját rossz kormányzati teljesítményéről.
Aha. Az MSZP-n belül felmerül egy korrupciós ügy, erre meg akarja tisztítani az egész közéletet? Ezt tényleg nem mondanám túl hitelesnek.
Gyurcsány javaslata mögött látható a politikai szándék és a tematizálására való törekvés. Persze jogosan mondod, hogy a közélet megtisztulását az vesse fel, akinek a pártjában vagy a kormányában még nem volt korrupció vagy visszaélés, de ilyet nem nagyon találsz most a magyar politikában. Ilyenkor például teheted azt, hogy magát a javaslatot nézed, és nem azt, aki beterjesztette.
Miért lennének olyan hülyék a pártok, hogy saját mozgásterüket, pénzüket, befolyásukat és kiváltságaikat megnyirbálják?
Épp ez a gyurcsányi javaslat furfangja. Olyan témákat vetett fel, amelyek a választónak szimpatikusak lehetnek. Ha valamelyik politikus vagy párt ellentmond, arra azonnal rá lehet sütni a bélyeget, hogy nem akarja a közélet megtisztulását. Ha a parlament nem szavazná meg ezeket a javaslatokat, Gyurcsány Ferenc akár népszavazást is tartana ezekről a kérdésekről. Ezzel a Fidesz vizitdíjas, tandíjas népszavazási kezdeményezését is meg tudná gyengíteni.
A pártok rábólintottak Gyurcsány javaslatára?
Nem. Gyurcsány Ferencre legelőször a saját pártja haragudott meg. A legélesebben azt vitatják, hogy ne lehessen pozíciókat halmozni.
Miért, Gyurcsány Ferecnek csak egy pozíciója van?
Nem, ő kormányfő, az MSZP elnöke és képviselő is.
Soha nem tudtam elképzelni, hogy van valakinek egyszerre energiája egy ország, egy párt, egy város vezetésére és a képviselőségre. Ott valamelyik feladatát elhanyagolja.
Sok polgármester például azért lehetett képviselő, mert már városvezetőként bizonyított, ismerték, bíztak benne a választók. Működött ez fordítva is, amikor képviselőket választottak polgármesterré. A főállású képviselőség bevezetése a 190 fős MSZP-frakcióban közel 100 képviselő pozícióját érintené, akiknek helyi vagy megyei önkormányzatban is van tisztsége. Ezekre a pozíciókra új embereket kellene találni. Ha nem sikerül a választóknak is szimpatikus, meggyőző új arcokat találni, akkor ez a párt a hatalmi pozícióit, sőt 2010-es választási szereplését is rontaná.
Tudod mit mondok erre? Hogy nagyon nagy ívben nem érdekel, hogy mi egy párt érdeke. Ha a közélet megtisztításáról beszélnek, akkor ne stratégiázzanak.
Ebben nagyrészt igazad van. Lehet viszont, hogy neked, mint választónak is hasznod származhat abból, ha a polgármestered egyben képviselő is, mert jobban tudja érvényesíteni a városod érdekeit.
Persze. Nem vagyok nagy matekos, de azt azért értem, hogy két vagy három tisztségért több fizetés jár, mint egyért. Mennyit lehet keresni, ha valaki csak képviselő, és mennyit, ha emellett polgármester is?
Egy képviselő fizetése bizottsági tagsággal és költségtérítéssel havi bruttó 800 ezer forint körül van. Egy polgármester fizetése havi bruttó 600-700 ezer forint körül lehet a költségátalánnyal együtt. Most egyébként elővették a képviselői költségtérítés kérdését is. Az év elején ugyanis hirtelen rádöbbent a politikai osztály, hogy a képviselői fizetés jelentős részét kitevő költségtérítésről nem kell számlákat benyújtani. Most azt csinálnák, hogy az alapfizetést emelnék, a költségekről pedig rendesen el kellene számolni.
Gratulálok, hogy rájöttek. Meg lehet egyáltalán tisztítani a közéletet és megszüntetni a korrupciót?
Aligha, de küzdeni folyamatosan lehet és kell ellene. Ha emlékszel, eddig minden kormány meghirdetett korrupcióellenes csomagot, 2002-ben például külön államtitkárságot hoztak létre, de az nem sok eredményt produkált.
Magyarországon korruptabbak a hivatalnokok és a politikusok, mint máshol?
A Transparency International éves jelentése szerint 180 ország közül a Magyarország a 39-40. helyen áll, s valamivel javított is a helyezésén az utóbbi évekhez képest.
Hogy lehetne ezen még tovább javítani?
Valószínűleg nem csak törvényekkel. A korrupció ott virágozhat, ahol a megvesztegetett és a megvesztegető tudja, hogy a dolgok csak így működhetnek, s azoknak nincs következménye. Fontos tehát, hogy ha a bíróság nem is, de a társadalom leleplezze és egyértelműen elítélje az ilyen eseteket. Mit szólnál hozzá például, ha lenne egy tévécsatorna, amin csak a korrupt hivatalokok és politikusok leleplezésére készült rejtettkamerás felvételeket közölné?
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló