Tavaly havi 4300 forint hálapénzt adtunk

| 2009. 02. 05., 11:34 | Frissítve: 2009. február 5., csütörtök 12:01

Átlagosan havi 4300 forintot költött a lakosság hálapénzre tavaly, derült ki a webbeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. reprezentatív felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta. Az idősebb és a krónikus betegek többet fizetnek. A betegek a legnagyobb arányban Budapesten adnak paraszolvenciát, legkevésbé pedig Nyugat-Magyarországon, illetve a megyeszékhelyeken.

h i r d e t é s

Tavaly év végén a felnőttek 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb-nagyobb összegben szokott hálapénzt adni, olvasható a webbeteg.hu és a Szinapszis Kft. közös felmérésében. Ez az arány legmagasabb a fővárosban (27 százalék), míg a legalacsonyabb Nyugat-Magyarországon, illetve a megyeszékhelyeken (19 százalék). A felmérés szerint az idősebb, 65 év feletti korosztály fizet leggyakrabban (26 százalék), ám összességében a paraszolvenciára költők aránya nem változott a korábbi évhez képest.

A kutatás módszertana

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2008 szeptemberében vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket.

A kutatók 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg telefonon. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A hálapénz havi összege pár száz forinttól 30 ezer forintig terjed, átlagosan azonban havonta 4300 forintot adnak a betegek orvosaiknak. Megfigyelhető, hogy a krónikus betegek magasabb összeget fizetnek ki (4700 Ft/hó), mint az akut betegségben szenvedők (3800 Ft/hó).

Ha a teljes lakosságra nézve vizsgáljuk meg a hálapénz összegét, azaz beleszámítjuk azokat is, akiknek nincs ilyen jellegű költésük, azt tapasztaljuk, hogy a havi átlagos kiadás 400 forint.

A paraszolvencia átlagos havi összege csökkent 2007-hez képest, akkor 4 800 forint körül volt.

A felmérésből kiderül, hogy 2008-ban több mint kétezer forinttal volt magasabb a lakosság vényköteles gyógyszerekre fordított havi kiadása a megelőző évhez képest. Ez az összeg átlagosan havi 8390 forint, ami az egészségügyi kiadásaink legjelentősebb tétele.

A megkérdezettek között a magánorvosra, illetve természetgyógyászra fordított átlagos havi kiadás összege majdnem megegyezik a paraszolvenciára fordított kiadással. Tovább nőtt a táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra fordított kiadás, míg gyógyászati segédeszközökre kevesebbet költ a lakosság.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló