Megszüntették az eljárást Gergényi ellen

| 2009. 02. 06., 10:56 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 11:33

Megszüntette a Fővárosi Ítélőtábla a büntetőeljárást Gergényi Péter, Budapest volt rendőrfőkapitánya ellen, mert a nyugalmazott rendőr-vezérőrnagy szolgálati viszonya már több mint egy éve megszűnt, márpedig a katonai bűncselekmények esetében ez büntethetőséget megszüntető ok.

h i r d e t é s

Gergényi Péter ellen egy rendőrzászlós emelt vádat, mert szerinte a tábornok hivatali hatalmával és befolyásával visszaélve elkövette a szolgálati visszaélés vétségét.

A zászlós 2006. szeptember 4-én, mint vétséggel gyanúsított, idézést kapott egy két nappal későbbi időpontra, de írásban kimentette magát. A zászlós a többi között arra hivatkozott akkor, hogy ilyen rövid idő alatt nem tud felkészülni a védekezésre.

A főkapitány ezt nem vette figyelembe, hanem elrendelte a zászlós elővezetését, amivel a zászlós szerint Gergényi Péter jogtalanul korlátozta őt. A Fővárosi Bíróság úgy látta, hogy a volt főkapitány szolgálati érdekből járt el, és ezért a tábornokot 2008. szeptemberében bűncselekmény hiányában felmentette.

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a Fővárosi Bíróság ítéletét, és a büntetőeljárást megszüntette. A volt főkapitány szolgálati viszonya ugyanis 2007. november 15-én megszűnt, azóta több mint egy év telt el, így nem lenne büntethető semmilyen katonai vétség miatt sem.

Az ítélet jogerős.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló