Rendezz be kórházat a nappaliban, és szülj otthon!

| 2007. 11. 06., 14:06 | Frissítve: 2008. december 4., csütörtök 12:49

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

h i r d e t é s
Hányan szülnek otthon?
Nagyon kevesen. Kórházban egy évben 97 ezren, kórházon kívül körülbelül ötszázan szülnek. Ebből csak 200-300-an tervezik eleve így a dolgot. A többi olyan eset, amikor nem érnek be időben a kórházba.
És Magyarországon az otthoni szüléseket boszorkányok végzik?
Most hülyéskedsz?
Csak azért kérdezem, mert az újságokat olvasgatva kábé úgy tűnik, hogy fekete szoknyás bábaasszonyok ősi varázsigéket mormolnak az otthon vajúdó nő körül, és ha baj van, sivalkodva elmenekülnek, és sorsára hagyják a szegény anyát.
Boszorkányok nincsenek, legfeljebb boszorkányüldözés. Ha valaki kórházon kívül, tehát otthon vagy születésházban szül, akkor képzett bába van vele, és sokszor lelki segítő, dúla is, sőt nem hivatalosan szülészorvos is. Meg fogsz lepődni, a legtöbbször még a gyermek szívhangját mérő készülék is ott kerreg, mint a kórházban.
Akkor nem értem, miért foglalkozik ezzel az egész ország? Miért támadják most annyira azokat, akik így akarnak szülni?
Azért, mert szeptemberben egy otthoni szülésnél ritka komplikáció történt: a megszülető gyermek válla beakadt, gyorsan kórházba vitték, de ott már nem tudták megmenteni az életét.
És meg lehetett volna menteni a gyereket, ha kórházban születik?
Az egyik oldal szerint ez olyan ritka és súlyos komplikáció, hogy a kórházban is belehalhat a gyerek. Az illetékes kórház orvosa viszont azt mondta: szerinte meg lehetett volna menteni a gyereket, ha máshogyan nem, hát időben elvégzett császármetszéssel. Az esetet kivizsgálják és tisztázzák, kit terhel felelősség. Az ügy miatt mindenesetre újra fellángolt a régi hitvita az otthoni és a kórházi szülés képviselői között.
Ez hitvita? Nem szakmai kérdés?
A kórházi szülés hívei szerint a lényeg az egészséges anya és gyermek, és ezt legjobban a kórházi szakemberek és műszerek biztosítják. Az otthoni szülés pártolóinak is ez a legfontosabb, de szerintük a kórház nem alkalmas a szülés lelki oldalának, bensőségességének átélésére.
Anyám azt mesélte, hogy engem egy kicsempézett falú szülőszobán szült, rászíjazva az ágyra és mellette még ketten vajúdtak, mert éppen front volt.
Ki hinné el ma, hogy egy ismert szülészorvost a hetvenes évek végén azért tiltottak ki a szülőszobából, mert az apát is beengedte a szülésre. A szemlélet mára szerencsére megváltozott. A terhességet már nem betegségnek tekintik, s egyre több kórházban rendeznek be alternatív szülőszobát, lehet állva vagy labdán ülve vajúdni, vízben szülni és közben zenét hallgatni.
Ha ennyire lazák lettek a kórházak, miért akarnak mégis inkább otthon szülni?
Mert ez a nő döntése. Van, aki jobban szeret a szülés idején is megszokott környezetében lenni, mert olyan helyen érzi biztonságban magát, ami nyomokban sem emlékeztet a kórházra. Más át akarja élni a szülés élményét, és nem szeretné, ha ebben megzavarnák. Nem szeretné, hogy injekcióval, burokrepesztéssel gyorsítsák meg a szülését, vagy császármetszést végezzenek rajta, mert éppen közeleg a négynapos ünnep és az orvos siet haza.
Ez szép dolog, de mit csinál akkor, ha otthon veszélybe kerül az ő vagy a gyermeke élete?
A bába figyeli a legapróbb jeleket is, és ha baj van, hívja a mentőt. De mondok egy sokkoló dolgot: a kórházban is meghalnak csecsemők szülés közben, pedig őket nem kell szállítani.
Hol hal meg több újszülött: a kórházban vagy otthon?
Tavaly a 97 ezer kórházi szülés közben 40 csecsemű halt meg. Többségük súlyos rendellenességgel született, de bekövetkeztek nem várt halálesetek is. A hazai otthoni szülésekről nincsenek hivatalos adatok: az eddigi körülbelül 3300 esetből 3 végződött halállal. Nemzetközi felmérések szerint a képzett szakemberek segítségével végzett otthoni szüléseknél körülbelül ugyanaz a halálozási arány, mint a kórházban.
Akkor meg mi a baja mindenkinek az otthon szüléssel?
A kórházi és a kórházon kívüli szülés rizikója akkor egyforma, ha nincs komplikáció. A baj az, hogy még egy normál terhességnél sem lehet megmondani előre, lesz-e szövődmény a szülésnél.
Aki ma otthon szül, az illegális dolgot művel?
Nem. Nem tiltja törvény. Igaz, nem is szabályozza.
Miért, csak az létezhet, amit törvény szabályoz?
Nem. De sokakat zavar, hogy míg vattacukrot csak szigorú engedélyek birtokában lehet árulni, otthoni szüléseket nem hivatalos dokumentáció és protokoll nélkül végeznek. Emiatt például vitás esetekben a felelősség tisztázása is nehezebb. A szabályozást egyébként az otthoni szülés pártolói sem ellenzik, erre várnak lassan húsz éve.
És most majd ezt is jól leszabályozzák, hogy sok papírt kelljen kitölteni, és annak a maroknyi embernek is elmenjen a kedve ettől a dologtól, aki ezen töri a fejét?
Lehet, hogy ebbe az irányba indul a dolog. Egyelőre azt lehet tudni, hogy várhatóan 10 éves gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyásznak és gyermekorvosnak is jelen kellene lennie az otthoni szüléseknél. Nem szülhetne otthon Rh-negatív vércsoportú nő vagy 35 évnél idősebb, és nem születhet otthon nagy súllyal várható gyermek. Kötelező lesz használni szívhanghallgatásra alkalmas készüléket (CTG), és jelezni kell a közeli kórháznak, hogy baj esetén fogadni tudják az anyát.
Ez már majdnem olyan, mintha egy kis kórházat rendeznének be otthon a nappaliban. Akkor ennek mi értelme?
Ezen valószínűleg nagy vita lesz. Az otthoni szüléseket eddig vezető bábák attól tartanak, ezzel tönkreteszik a szakmájukat és kirekesztik őket ebből a folyamatból. Közben viszont az a helyzet, hogy a normál szülésekhez igazából nincs szükség szülész-nőgyógyászra. Franciaországban például a kórházi szülések többségénél nincs jelen orvos, csak akkor ha komplikáció merül fel.
Attól félnek a szülészorvosok, hogy kiderül, nincs is rájuk szükség? És akkor nem ők kapják majd a pénzt a borítékba a hálás apukától?
Mint mondtam, nagyon kevesen szülnek kórházon kívül, így ez igazából nem veszélyezteti az ő pozícióikat. Ez legfeljebb az otthoni szülés elvét veszélyezteti. Nők ugyanis sokszor épp azért választják ezt a másik utat, mert hisznek abban, hogy a szüléshez elsősorban ők kellenek, és nem egy orvos.
Értem én, hogy vannak olyan emberek, akik mindent szabályozni szeretnének, de miért nem döntheti el szabadon egy nő, hol és hogyan szül?
Eldöntheti, mert ez alkotmányos joga. De a szülés azért más helyzet, mint amikor saját felelősségedre távozol a kórházból. Aki szül, nemcsak önmagáért, de születendő gyermekéért is felelős. Ezt azok a nők is pontosan tudják, akik kórházon kívüli szülést akarnak. Van, akit a kockázatok miatt a bábák tanácsolnak el, mások maguk lépnek vissza. Elvégre mindenki egészséges gyermeket akar.
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló