Károly, a keleti kaja és a titkosügynökök

| 2007. 04. 21., 10:04 | Frissítve: 2007. április 23., hétfő 12:21

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

h i r d e t é s
Van egy történet, ami nem áll össze a fejemben: van benne egy török-magyar gyerek, egy alapítvány, titkosügynökök, keleti kaja, áfa és letartóztatások.
Gondolom arra gondolsz, hogy őrizetbe vették annak az alapítványnak a vezetőjét, amelyik segített hazahozni Törökországból Mehmet Károlyt.
A Karcsikát?
Nekünk legyen csak Károly. A fiút két és fél évvel ezelőtt magával vitte az apja Törökországba, holott a bíróság a magyar anyának ítélte a gyereket. A fiút sokáig keresték, magánnyomozókat is megbíztak, de nem bukkantak a nyomára. Végül az Egymásért Egy-Másért nevű alapítvány segített, és sikerült hazahozni.
Miért ők egy nyomozóiroda?
Nem, ez egy kiemelkedően közhasznú nemzetközi alapítvány. Igaz, a vezetője, Földesi-Szabó László korábban rendőr alezredes volt, és a szervezett bűnözés elleni harccal is foglalkozott. Az alapítvány ötezer eurót, több mint egymillió forintot ajánlott fel a fiú nyomravezetőinek. Ez hatott, Törökországban sikerült megtalálni Mehmet Károlyt és hazahozni.
Ezek után miért kellett letartóztatni az alapítvány vezetőjét?
Ennek nincs köze a fiú hazahozatalához. A vámhatóság szerint az alapítvány főtámogatója, a Herba Rt. 2004 óta 8500 tonna élelmiszersegélyt adott el, és nem fizetett be ezután 1,2 milliárd forint vámot és áfát.
És ezt így hogy?
Az Alapítvány állítólag adományként kapta az élelmiszert a távol-keletről. A Herba és más cégek ezeket eladták nagyobb áruházláncoknak. A Herba ügyvédje szerint nekik ebből semmi hasznuk nem származott.
Akkor miért csinálták?
Állítólag ezzel a pénzzel segítette az alapítványt, amely főként szegényeket, iskolákat, tehetséges gyerekeket, betegeket támogatott, de jutalmakat és adományokat osztott a rendőrségnek is.
Ez igazán nemes dolog volt a részéről.
Az alapítvány ügyvédje is azzal érvel, hogy ez a pénz az alapítvány anyagi alapjának megteremtésére szolgált, ez pedig törvényes. A szabályok szerint azonban az EU kívüli országból származó adomány csak akkor lehet vám- és áfamentes, ha szétosztják a szegények között, vagy alkalmi jótékony célú rendezvényen értékesítik. Itt azonban eladták a konzerveket kereskedelmi forgalomba, ezután pedig már meg kellett volna fizetni az adót. Csempészés gyanújával eddig hat embert vettek őrizetbe ebben az ügyben, köztük több vámügyintézőt és a Herba vezetőjét is.
És mindez hogy derült ki?
Ezt általában nem lehet tudni. A hivatalos verzió szerint a hatóságoknak egy véletlenszerű ellenőrzésen feltűnt a nagy mennyiségű adomány.
Azt is nagyon ritkán hiszem el, hogy valaki feltűnően pislog a határon, és az feltűnik a vámosnak. Nem inkább befújta valaki a céget?
Mondom, ezt nem tudni. Arról azért lehetett hallani, hogy a cég egyik konkurensénél pezsgőt bontottak, miután megtudták, hogy a Herba vezetőjét is letartóztatták. Lehet, hogy csak örültek, hogy a nagyon olcsó árakon dolgozó versenytárs most kiiktatódik a piacról.
És hogy jön itt a képbe a titkosszolgálat?
Az Egymásért Egy-Másért alapítvány vezetőinek többsége a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozik vagy dolgozott korábban. Az alapítvány több rendezvényén is megjelent az NBH főigazgatója is.
És az NBH erre mit lépett?
Nehéz helyzetben van. Nagyon lehet, hogy lefülelték az egyik fedőszervét.
Az mi?
Minden titkosszolgálat működtet olyan céget vagy alapítványt, amelyben hírszerzők, ügynökök dolgoznak. Ők hivatalosan cégvezetők, kereskedők, üzletkötők, sok emberrel kapcsolatban kerülnek, és így gyűjtenek információt. Az viszont nem derülhet ki soha, hogy ez egy fedőszerv, és az alkalmazottak között vannak ügynökök. Ez alapszabály.
Mitől lenne nemzetbiztonsági fedőszerv, hogy egy alapítvány szegényeket vagy betegeket támogat?
Nem gondolod, hogy majd azt írják ki az iroda ajtajára, hogy mi az NBH fedőszerve vagyunk. Az alapítvány szegények segítése mellett sok minden mással is foglalkozik, így környezetvédelemmel, műemlékvédelemmel, határon túli magyarokkal, az euroatlanti integráció elősegítésével, árvízvédelemmel, de még állatvédelemmel is.
Mit tud minderre mondani most az NBH?
Azt tudta mondani egyelőre, hogy örül, ha alkalmazottai társadalmi munkában jótékony tevékenységet végeznek, ezt ugyanis nem tiltja semmi.
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló