Törvény az unalmas, füstmentes kocsmákról

| 2007. június 2., szombat 08:00

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

h i r d e t é s
Teljesen betiltják a dohányzást?
A kormány szerdán arról döntött, hogy a zárt közterületeken, iskolákban, kórházakban, hivatalokban, vendéglátóhelyeken meg akarják tiltani a dohányzást.
Mikor?
Erről még törvényt kell alkotni. 2009-re lehet belőle valami.
Mit akarnak még? Most se lehet bárhol rágyújtani. Akárhová megyek, mindenhol ki van írva, hogy „dohányzás csak kijelölt helyen”, ezt viszont külön kaland megtalálni.
Most szigorúbb szabályozásra készülnek. A jövőben még kijelölt helyen sem lehetne rágyújtani, ha az zárt térben van.
Az utcán ezért még rágyújthatok anélkül, hogy a földre fektessen egy rendőr?
Ott igen. Meg otthon a vécén is.
Azt egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy étteremben és a kocsmában se lehessen rágyújtani egy jó vacsora után, vagy a sör és a kávé mellé. Ha így lesz, ezzel megölik a társasági életet. A nikotinisták idegesen babrálnak majd a kezükkel, izzad a homlokuk és még savanyúbb lesz mindenki arca.
Ez nem arról szól, hogy neked mi a jó, hanem, hogy másnak mi a rossz. A cél a passzív dohányzás megakadályozása, a nemdohányzók védelme. Azt védené, aki egy étteremben ül melletted, meg a pincért, aki éjszakákon át cigifüstben pakolgatja a poharakat.
Akkor vezessenek be nappali kijárási tilalmat, mert ha Budapesten az utcán jársz, a levegő ott is életveszélyes.
Mondok valamit: egy ír felmérés szerint évente 150 vendéglátóipari dolgozó hal meg a munkahelyén belélegzett dohányfüst miatt. Csak a passzív dohányzás évente 79 ezer európai állampolgár halálát okozza. Ez Magyarországon 3500 embert jelent évente.
Akkor is, mi alapján tiltja meg nekem az állam, hogy dohányozzak? Jogom van a saját egészségem tönkretételéhez.
A sajátodhoz igen, de másokét nem veszélyeztetheted. A füst, mint tudjuk, messze száll. A dohányfüst több mint 4 ezer vegyi anyagot tartalmaz, melyek közül 100-nál is több mérgező, és több mint 50 rákkeltő.
Én akkor is szeretek cigizni, és szeretem a cigifüstöt.
Jó, akkor mondok néhány dolgot, milyen rákkeltő anyagok vannak benne, és majd nem fogod szeretni. Ízlelgesd csak ezeket a szavakat: benzol, benzantracén, 1,3-butadién, benzpirén. A legszebb a 4-metilnitrozamino-1,3-piridil-1-butanon, ami a passzív dohányzásnak kitett nemdohányzóknál is tüdőrákot okozhat.
Kösz, elég.
Az égő cigarettából jövő úgynevezett mellékfüstben több rákkeltő anyag van, mint amit te kifújsz. Ha négy órát töltesz el egy füstös helyen, akkora dohányfüst-terhelést kapsz, mintha egy hónapig együtt éltél volna egy dohányossal. Azt pedig már kimutatták, hogy aki dohányossal él együtt, annál 20-30 százalékkal nagyobb az esélye a tüdőráknak.
Elég! Adatokat dobálsz itt nekem, de nem gondolsz bele, hogy ezt a dohányosok is tudják, mégis cigiznek. Egy függő dohányos nem mérlegel: a repülőn bekucorodik a vécére és ott gyújt rá, a kocsmából pedig majd szépen kimegy az utcára és ott bagózik. Az jobb?
Egy kutatás szerint a dohányosok egyötöde nem gyújt rá, ha ehhez el kell hagynia a társaságot. Írországban tényleg kint cigiznek a pub ajtaja előtt, eközben jó kis alkalmi társaságok verődnek össze. Kint szuper a hangulat, bent meg jó a levegő.
Akkor én majd nyitok egy nikotinbárt és azt mondom, emberek, ide gyertek, nálam lehet dohányozni. Hosszú sorban állnak majd a népek.
Ilyet valószínűleg nem csinálhatnál, hiszen az ott dolgozókat akkor is kitennéd a füstnek. Svédországban csak teljesen zárt dohányzó szobákat engednek az éttermekben, ahol ételt nem is szolgálnak fel. A pincér ide legfeljebb a hamutartókat kicserélni megy be.
Látom már, mi van. Eminens, jó tanulóként mi a legszigorúbb európai szabályozást vezetjük majd be.
Nem mi leszünk az elsők. A munkahelyeken és a kocsmákban már betiltották a dohányzást Írországban, Norvégiában, Máltán, Olaszországban, Svédországban, Belgiumban, hamarosan szigorítják a szabályokat az Egyesült Királyságban, Franciaországban jövőre vezetik be a törvényt.
És ez nekik jó? Ettől kevesebben dohányoznak?
Svédországban a tiltás 2004-es bevezetése óta 150 ezerrel csökkent a dohányosok száma. Kiderült, hogy a nem dohányosok is szívesebben mennek azóta nyilvános szórakozóhelyekre, s a többség egyetért a tiltással.
Ezzel szépen tönkreteszik a vendéglátóipart. Akik kocsmába, étterembe jártak, azok nagy része dohányozni is szeretett.
Az ír pubok forgalma 10-20 százalékkal csökkent. Azok a helyek jártak jól, amelyeknek volt pénzük kerthelyiséget nyitni, ahol lehet cigizni. Vidéken 875 söröző zárt be, és közel 3000 alkalmazott maradt hosszabb-rövidebb időre állás nélkül.
Na látod, megvédték a pincéreket a füsttől, de elvesztették az állásukat. Rómában vagy Máltán persze nem nagy dolog korlátozni a dohányzást, ott télen sincs olyan hideg, az ember bármikor kimehet és rágyújthat. Tudod mi lesz nálunk? Több dohányos fog megfázni, az lesz.

.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló