3 egész jó helyről kap 3 egész jó fizetést a K+F miniszter

| 2008. 05. 23., 12:33 | Frissítve: 2008. május 23., péntek 14:38

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek a köz szolgálata miatt sok mindenről le kell mondania, júniustól például jelentősen csökkenni fog a fizetése. A májust viszont még jól zárja, három egész jó helyről kap egész jó fizetést.

A május 5-től tárca nélküli miniszterré kinevezett Molnár Károly valószínűleg élete legmagasabb fizetését veszi fel június elején, utána viszont szűkös hónapok következnek.

A 64 éves energetikus egyetemi tanár miniszterként a kormánytól, az igazgatóság elnökeként a Paksi Atomerőmű Zrt-től, rektorként pedig a Műegyetemtől kap fizetést májusban. Ő maga jelentette be ugyanakkor, hogy június 1-től megválik két posztjától, ezek ugyanis összeférhetetlenek a miniszteri bársonyszékkel.

Azt persze ne várják, hogy pontosan megmondjuk, májusban mennyi is jön össze a három állásból. A rektorok fizetése ma már nem nyilvános adat, hiszen azt az intézmény gazdasági tanácsa határozza meg egy szerződés alapján és egyetemenként jelentős eltérések lehetnek.

Annyi tudható, hogy Molnár Károlynak jár a 400 ezer forintos professzori illetmény, illetve emellé az az összeg, amit a gazdasági tanács még megítél neki. Az elmondható, hogy a rektori beosztás, igencsak jól fizetett állásnak számít. Felsőoktatásban jártas szakemberek szerint egy olyan nagy intézmény, mint a Műegyetem rektora mindent egybevéve közel havi (bruttó) 2 millió forintos javadalmazást kap. Többet, mint egy miniszter.

Molnár Károly egyszerre rektor, atomerőmű-elnök és miniszter

Molnár Károlynak ezért sem jött jól a miniszterség. Rektori megbízatása és fizetése július végéig tartott volna, most azonban erre a kis időre kénytelen lesz fizetés nélküli szabadságra menni és lemondani két havi rektori javadalmazásáról.

Nem tudjuk, mert nem tudhatjuk, mekkora érvágást jelent a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatótanácsi elnöki posztjáról való lemondás. Az Index mindenesetre naiv volt. Azt gondolta, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. állami vállalat, így tehát nyilvános az igazgatóság elnökének fizetése. A Zrt. jogásza azonban azt közölte, hogy ők tulajdonképpen nem számítanak állami vállalatnak, így a fizetések sem nyilvánosak.

Mivel nem mondták meg, mennyi keres ott Molnár Károly, csak feltesszük a kérdést: önök szerint egy stratégiai vállalat nagy felelősséggel járó igazgatótanácsi elnökének fizetése öt- hat- vagy hétszámjegyű?

Júniustól tehát Molnár Károlynak meg kell elégednie szerény miniszteri fizetésével. Ez ma a kormányszóvivői iroda közlése szerint egységesen bruttó havi 1 296 300 forint.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Twilight - Alkonyat
  Meyer, Stephenie: Twilight - AlkonyatÁr: 2999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2550 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • A vágy muzsikál
  Szalóki Ági: A vágy muzsikálÁr: 4090 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3886 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló