Zene

Megjelent a Queen együttes új lemeze

| 2008. szeptember 15., hétfő 23:51

Megjelent a Queen együttes, pontosabban a Queen + Paul Rodgers új stúdióalbuma, a The Cosmos Rock. Az európai megjelenést csaknem másfél hónappal később követi az észak-amerikai kiadás. Elindult az angol rockcsapat turnéja is, amelynek során október 28-án Budapesten is fellépnek, ebben a felállásban már másodszor.

h i r d e t é s

A Queen együttes legutóbb 1995-ben jelentetett meg stúdiólemezt Made in Heaven címmel. Az új albumon, amelyen most először hallható szólóénekesként Paul Rodgers, 13 új dal hallható, Brian May, Roger Taylor és a "jövevény" Paul Rodgers szerzeményei, s ugyanők a producerek is. John Deacon, aki az eredeti zenekar basszusgitárosa volt, nem vett részt az új lemez készítésében. (Deacon az új felállású együttes három évvel ezelőtti turnéján sem vett részt.) A lemez egyik számában, a C-lebrityben vokálozik Taylor Hawkins, a Foo Fighters több hangszeren játszó tagja. Ez a dal jelent meg először kislemezen a múlt héten. A többi dalról - köztük a címadó Cosmos Rockinról, a Say It,s Not True-ról, a Still Burninről, a We Believe-ről, a Warboysról, a Voodooról és a többiekről - valószínűsítik, hogy Queen-klasszikusokká válhatnak.

A zenészek így, hármasban játszották fel minden hangszer szólamát, beleértve a basszusgitárét is. Ami a Queen eddigi koncertjein is feltűnt, hogy az együttes May, Rodgers és Taylor teljesen demokratikus közössége, nincs benne egy olyan egyéniség, mint Freddy Mercury, aki uralta a hangzást. Az albumot egyébként a volt zenésztársak és Paul (aki soha nem akarta "koppintani" Freddie stílusát,) a néhai énekes emlékének ajánlották. Az első vélemények szerint erős albumot készített az új Queen. Minden bizonnyal hallható lesz több dal a turnén erről a lemezről, bár részletek egyelőre nem szivárogtak ki az együttes háza tájáról.

A Queen ebben a felállásában rendkívül sikeres, teltházas turnét bonyolított le az utóbbi két évben. A mostani turné 33 helyszínen gördül át, Európát és Eurázsia északi részét érinti, és november 8-án a londoni Wembles Arenában ér véget. A The Cosmos Rocks felvételei 2007 novembere és 2008 augusztusa között készültek. Az album normál, DVD-val együtt csomagolt deluxe változatban, valamint digitális verzióban kerül a rajongókhoz.

h i r d e t é s