Zene

A U2 2010-ben Pécsre jöhet

| 2008. május 9., péntek 16:36

Az Európa Kulturális Fővárosa művészeti tanácsadói a U2-t hoznák el, valamint oepraversenyt és Matisse-kiállítást is rendeznének.

A U2 zenekar fellépése lehet a legnagyobb attrakció a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvényei közül a programsorozat művészeti tanácsa szerint, melynek tagjai pénteken számoltak be koncepciójuk részleteiről a baranyai megyeszékhelyen.

"Már felvettük a kapcsolatot a zenekar képviselőivel, van rá esély, hogy két év múlva vendégül láthatjuk őket" - mondta el Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a sajtótájékoztatón. Az együttes egy hagyományosan Pécsett rendezett nemzetközi ifjúsági találkozó keretében, a pogányi reptéren adna koncertet a rajongóknak a szervezők elképzelése szerint.

A tanács elképzelései szerint sor kerülne a Mezzo televízió által támogatott nemzetközi operaversenyre, Matisse és a nyolcak csoportjának kiállítására, európai kerámiaművészeti és Bauhaus-tárlatra, továbbá számtalan produkcióra a kultúra minden ágából helyi és hazai előadók, világhírű művészek közreműködésével.

A grémium elnöke, Giorgio Pressburger író hétfőn adta át az EKF programkoncepcióját és programtervezetét Hiller István oktatási és kulturális miniszternek Budapesten. A koncepció terveket tartalmaz, a lebonyolítás, a tényleges szervezőmunka a következő hónapok feladata, ezért egyelőre a konkrét programok, fellépők egyike sem biztos.

A pécsi EKF-program központi szimbóluma a Rítus. Ennek három fázisa a Számvetés, a Kavalkád és a Ritmusváltás. A Rítus lényege, hogy Pécs definiálja újra önmagát, a város alkotóközösségi célját és feladatait, a lakók viszonyát a városhoz mint fizikai és kulturális térhez, napjaink kinyíló és befogadó városainak mintájához. Ennek első fázisában, a Számvetésben számba veszi kulturális örökségeit, a másodikban, a Kavalkádban megerősíti a közösségi érzést, a Ritmusváltásban pedig megteremti az újra nyitott, élettel teli várost. Ebbe a rendszerbe épülnek bele azok a rendezvények, melyekkel a szervezők a pécsi értékek mentén, nemzetközi összefüggésben szeretnék bemutatni Magyarország kultúráját.

Az EKF-program művészeti tanácsának, amely március 1-jén kezdte meg munkáját, április 30-ig kellett kidolgoznia a végleges kulturális stratégiát és programtervet. A művészeti tanács tagjai: Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok ügyvezető igazgatója, Koncz Erika, a Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező és Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója. A pécsi EKF-projekt költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot költenek rendezvényekre, valamint a programsorozat kommunikációjára.

h i r d e t é s