Zene

Román szélsőségesek tiltakoznak a Kárpátia ellen

| 2008. 04. 30., 15:40 | Frissítve: 2008. április 30., szerda 19:16

A Kárpátia Zenekar nagyváradi koncertjének betiltását követeli az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet. A Kárpátia tavaly áprilisban Kolozsváron is fellépett.

h i r d e t é s

A román szervezet szerint a Kárpátia zenéje sértő és provokáló a románok számára, hiszen az együttes dalszövegei a trianoni szerződés megsemmisítésére buzdítanak, és valamennyi lemezük fő témáját Nagy-Magyarország visszaállítása képezi. Ezért nyílt levélben kérték a román belügyminisztertől a magyar együttes május 1-re szervezett nagyváradi koncertjének betiltását.

Az Alexandru Santu, az Új Jobboldal Kolozs megyei szervezetének elnöke által aláírt nyílt levél emlékeztet arra, hogy tavaly áprilisban Kolozsváron is fellépett az együttes. Akkor ez ügyben egy kolozsvári bírósághoz büntetőjogi keresetet nyújtottak be, amit azonban nem vettek figyelembe, áll többek között a levélben. A román Mediafax hírügynökség szerint a nagyváradi koncertet az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezete rendezi. Az Új Jobboldal március 15-én Kolozsváron magyarellenes tüntetést tartott.

h i r d e t é s