Zene

Magyarokat is jelöltek Grammy-díjra

| 2008. december 7., vasárnap 16:47

Grammy-díjra jelölték a Takács Vonósnégyes Brahms-lemezét, közreműködőként pedig Eötvös Péter és Fischer Ádám is jelöltje a zenei felvételek legrangosabb elismerésének - derült ki a jelöltek hivatalos listájáról.

h i r d e t é s

A korábban már díjazott Takács kvartett a legjobb kamarazenei előadásért érdemelte ki a jelölést azért a Hyperion kiadónál megjelent lemezért, amelyen Brahms Op. 51-es vonósnégyese és Op. 34-es zongoraötöse (a brit-ausztrál Stephen Hough zongoraművész közreműködésével) hallható.

A Deccánál jelent meg Cecilia Bartoli világhírű mezzoszoprán Maria című albuma, amelyen Fischer Ádám dirigálja az olasz La Scintilla zenekart. A lemezt a legjobb klasszikus zenei vokális előadás díjára jelölték. A legjobb kortárszenei alkotás díjára jelölt Marc-André Dalbavie Fuvolaversenyét a francia-svájci Emmanuel Pahud adja elő a Francia Rádió Szimfonikus zenekarának kíséretében. A zenekart Eötvös Péter vezényli az EMI felvételén, amelyen további két kortárs fuvoladarab is megszólal még.

Az elmúlt Grammy-hét jelentős eseménye a jelöltek bejelentésén kívül a Grammy Museum megnyitása volt szombaton Los Angelesben. Az intézmény egy négyemeletes épületben kapott helyet a város központjában. Kiállításokkal, oktatóprogramokkal és más rendezvényekkel mutatja be a zene történetét, készítésének folyamatát, a művészet és a technológia kapcsolatát. További része a kiállításnak a díjak történetét feldolgozó archívum és a Grammy Hall of Fame kitüntetettjeinek bemutatása nemcsak hagyományos formában, de számítógépes adatbázisokon keresztül is. Bemutatja a felvételi technika fejlődését a XIX. századtól napjainkig és a legjelentősebb amerikai zenei műfajokat.

Az új intézmény első kiállítása a Songs of Conscience, sounds of Freedom címet viseli, és kereszmetszetet ad az amerikai politika és a zene kétszáz esztendős történetéről. A kiállítás anyagát állami és magángyűjteményekből válogatták. A Grammy Museum kiállításaira évente legkevesebb 300 ezer látogatót várnak.

h i r d e t é s