Zene

Eminemnek elege lett, de új albumot ad ki

| 2008. 12. 14., 12:32 | Frissítve: 2008. december 14., vasárnap 12:37

Négy éve nem jelent meg a közönség előtt Eminem, most viszont bejelentette, hogy 2009 őszén visszatér. A Relapse album előtt azonban kiadja még önéletrajzi könyvét is The Way I Am címmel.

Csaknem négy éve nem jelent meg a közönség előtt Eminem, az egyetlen fehér rapper, aki tartós sikert ért el a fekete gettókban született műfajban. Utolsó lemezét, az Encore-t, amelyből csak az Egyesült Államokban ötmillió példány fogyott el, még 2004-ben adta ki egy Bush-ellenes kampány keretében.

Azóta sok feltételezés keringett róla. Pletykálták, hogy gyógyszerfüggő lett, HIV-pozitív, megjelentet egy búcsú-albumot Funerale címmel, váltani akar és producer lesz belőle.

A 36 éves rapper most újra felbukkant, bejelentette új lemezét, a Relapse-et, amelyet december 23-án akart piacra dobni, végül csak 2009 őszén forgalmazzák. Ám megjelent egy önéletrajza is, Ilyen vagyok (The Way I Am) címmel, amelyben leírja életét és megmagyarázza hosszú hallgatásának okait.

A könyv tele van rajzokkal, kézzel írt részekkel és van egy DVD képekkel és filmrészletekkel. Eminem felidézi benne gyermek- és ifjúkorát, a szegénységet, az apa hiányát, problémás kapcsolatát anyjával, akit erősen támadott számaiban. Megírja, hogy visszavonultsága idején elgondolkodott múltján és tudatára ébredt annak, hogy új és hihetőbb művésszé kell válnia. Szilenciumának idejét meghosszabbította barátjának, Proofnak a halála miatt. (Proof a D-12 csoport tagja volt, 2006-ban gyilkolták meg Detroitban.)

"Soha nem szenvedtem életemben még ennyire. Proof számomra kőszikla volt. Elvesztése összeroppantott. Még ma, két év után sem tudom elképzelni, hogyan mehetnék turnéra nélküle" - írta könyvében.

Brian Tart, a könyv kiadója szerint az egyetlen ok, amiért Eminem jelenleg nem koncertezik, az az, hogy a művész "kóros undort kapott a hírnévtől. Eljött a pillanat, amikor el kellett tűnnie, hogy ne maradjon a sztárrendszer csapdájának foglya" - nyilatkozta.

h i r d e t é s