Zene

Chubby Chekker vezeti a Billboard-öröklistát

| 2008. 09. 17., 11:41 | Frissítve: 2008. szeptember 17., szerda 11:55

Az ötvenéves kislemezlista első öt helyezettje közé soha nem tudta magát beverekedni Elvis és a Beatles, így nem meglepő, hogy az összesítésben is Cubby Checker negyvennyolc éves slágere vezet.

Chubby Checker The Twist című dala vezeti a Billboard Hot 100-as összesített listáját. A kislemezlista immár ötvenéves múlttal büszkélkedik és érdekessége, hogy az első öt közé sem Elvis Presley, sem a Beatles, sem a Rolling Stones nem tudott bekerülni egyetlen dalával sem - derül ki a lista szerkesztőinek összeállításából.

Chubby Checker: The Twist

A Billboard honlapján visszamenőleg megtekinthetők az egyes évek összesítései és ebből kiderül, hogy ötven évvel ezelőtt Domenico Modugno nálunk is jól ismert Volare című dala volt az éllovas. A The Twist 1959-ben keletkezett, diadalútját 1960-ban kezdte, s bekerült a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát összesítő listára.

A Billboard szerint az elmúlt fél évszázadban a 2. helyre Santana és Rob Thomas közös dala, a Smooth került, amely a mexikói gitárvirtuóz nyolcszoros Grammy-díjas Supernatural című albumának egyik ékessége.

Santana és Rob Thoma: Smooth

Az öröklista 3. helyezettje egy igazi örökzöld, a Mack The Knife, vagyis a Bicska Maxi Bobby Darin előadásában. Kurt Weil és Bertolt Brecht múlt század első felében született dalát zenészek sokasága dolgozta fel, természetesen ez a dal is szerepel a Rolling Stones 500-asán.

A 4. helyezett LeAnn Rimes fiatal country- és popénekesnő How Do I Live, az ötödik a Los Del Rio nálunk is jól ismert Macarenája a 90-es évekből.

A Beatles, amely tucatnyi lista első helyezettje, itt csak a 8. helyre tudott bekerülni a Hey Jude-dal, amely egyébként 1968-ban vezette az éves listát. Elvis Presley, Amerika egyik nagy kedvence még a 10 közé sem jutott be.

Bobby Darin: Mack The Knife

Öt hölgy szerepel a 10 között: LeAnn Rimes után Olivia Newton-John (6.), Debby Boone (7.), Mariah Carey (9.) és Toni Braxton (10.)

h i r d e t é s