Zene

Katonák őrizték a békéről éneklő Paul McCartney-t

| 2008. szeptember 26., péntek 09:05

Tel-Avivban mintegy negyvenötezer ember előtt énekelt Paul McCartney. Az izraeli rádiók szinte csak Beatles-dalokat játszottak csütörtökön, a főváros szórakozóhelyei pedig bezártak az énekes tiszteletére. Az összes jegy azért nem kelt el a koncertre.

Mintegy 45 ezer ember előtt koncertezett Paul McCartney csütörtök este Tel-Avivban, a Hajarkon parkban. Tekintettel az ex-Beatle címére érkezett palesztin fenyegetésekre, az eseményt szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg.

Negyvenhárom évvel azután, hogy a hatóságok megakadályozták a Beatles fellépését Izraelben, Paul McCartney a Hello Goodbye című Beatles-dallal indította koncertjét, a több tízezres lelkes közönség ünneplése, örömujjongása közepette.

Sir Macca a Barátság az első jelszó jegyében tartotta koncertjét, és már érkezésekor hangsúlyozta: küldetést teljesít, békét és barátságot akart hozni az izarelieknek és palesztinoknak.

Elkezdte énekelni több mint 25 éve halott egykori zenésztársa, John Lennon Give Peace a Chance, című dalát, azután hagyta, hogy a közönség folytassa. Azt éneklitek, amire vágytok - kiáltotta a színpadról híveinek. McCartney már korábban olyan éjszakát ígért az izraelieknek, amilyenre évtizedek óta várnak. Elhangzott az estén a Live and Let Die című dala is a szóló korszakából.

Tel-Aviv csaknem minden éjszakai szórakozóhelye bezárt erre a kivételes estére. McCartneyt a legkülönbözőbb korú emberek hallgatták a meleg, későnyári estén. A nap folyamán a rádióállomások gyakorlatilag szünet nélkül Beatles-dalokat játszottak, egyebek között a leghíresebb dalának, a Yesterdaynek a héber nyelvű változatát.

A helyi viszonyokhoz képest magas árak miatt nem volt teljesen teltház a koncerten. Az ex-Beatle fellépésére egyébként 150-1500 dollár közötti jegyáron lehetett bejutni.

A rendőrség szóvivője szerint az este nem érkezett semmiféle fenyegetés Paul McCartney címére, így nem volt szükség semmiféle pótlólagos óvintézkedésre.

Paul McCartney a koncert előtti napon látogatást tett Betlehemben, ahol felkereste a Születés templomát.

h i r d e t é s