Showbiz

Maffiamódszerekkel dolgozott a hollywoodi sztárdetektív

| 2008. december 16., kedd 08:50

A legnagyobb sztároknak dolgozott, de túl messzire ment.

Anthony Pellicano egykori hollywoodi sztárdetektív, aki tehetős ügyfelei, közöttük hírességek, ügyvédek és cégvezetők részére illegális lehallgatásokat végzett, 15 év börtönbüntetést kapott helyi idő szerint hétfőn Los Angelesben.

Pellicanót májusban bűnösnek mondták ki az ellene felhozott 77 vádpontból 76-ban; a magánnyomozó ellen egyebek között illegális telefonlehallgatás, vesztegetés, zsarolás és befolyással való üzérkedés miatt indult eljárás.

Az ügyészek eredetileg több mint 15 év büntetés kiszabását kérték; azzal érveltek, hogy a detektívet csak az általa elkövetett bűncselekmények töredékéért ítélték el.

Pellicano, aki Hollywood leghíresebb sztárjainak és legbefolyásosabb üzletembereinek dolgozott, több száz ember magánszférához való jogát sértette meg a lehallgatásokkal és a köztisztviselők lefizetésével.

A magát az eljárás során végig ártatlannak valló 64 éves Pellicano nem kért jogi képviseletet, önmagát védte. Négy vádlott-társa - közöttük egy korábbi rendőrtiszt, egy telefontársaság szakembere és egy számítógépes szakember - ügyében januárban szabják ki az ítéletet.

A felkapott detektív a sztárok "problémamegoldójaként" tündökölt fénykorában. Vele dolgoztattak Tom Cruise, Elizabeth Taylor vagy Michael Jackson ügyvédei is.

A megidézett tanúk között szerepelt Chris Rock és Garry Shandling, illetve Brad Grey, a Paramount stúdió főnöke és Michael Ovitz, a korábbi Walt Disney-elnök is, akik elmondták, milyen személyes ügyeikben nyomozott a vádlott. A kliensek azt állították, hogy mit sem tudtak Pellicano maffia-módszereiről.

A per során az ügyészek remek kapcsolatokkal rendelkező gengszterként festették le a vádlottat, aki jól menő üzletet bonyolított; ügyfelei csak beugróként 25 ezer dollárt (4 millió forint) fizettek.

Pellicanónak 2002-ben támadtak gondjai, amikor Anita Busch, a Los Angeles Times oknyomozó újságírója bírósághoz fordult, miután kocsijának betört szélvédőjén egy döglött halat talált rózsával a szájában, valamint egy papírt "Stop" felirattal. A nyomozás során fény derült a detektív titkos üzelmeire. Ovitz előzőleg felbérelte a magándetektívet, derítse ki, mely újságírók írtak olyan cikkeket, amelyek rossz fényt vetettek rá. A Disney-főnök tagadta, hogy fenyegetőzésre vagy lehallgatásra bujtotta volna fel Pellicanót.

h i r d e t é s