Showbiz

Soha nem lesz Led Zeppelin többé

| 2009. január 9., péntek 14:15

A hetvenes évek nagy zenekara tavaly még összeállt egy koncert erejéig, de ilyen többet nem lesz, nyilatkozták.

Elképzelhetetlen, hogy egy Led Zeppelin-turné induljon, vagy az együttes ne Robert Plant-tel, hanem más énekessel készítsen új lemezt. A Zeppelin-történetnek vége - jelentette ki Peter Mensch, Jimmy Page szólógitáros menedzsere. Tavaly októberben John Paul John basszusgitáros még arról beszélt, hogy akár Planttel, akár nélküle, de folytatják.

A rocktörténelem egyik legnagyobb hatású zenekara 1969 és 1979 között kilenc albumot jelentetett meg, majd 1980 végén, a dobos John Bonham halála után feloszlott. A túlélő tagok, Plant, Page és Jones - Bonham fiával, Jasonnal kiegészülve - 1988-ban egyetlen koncert erejéig álltak újra össze, majd 2007 decemberében a londoni O2 Arénában ismét összeálltak egy fellépésre.

Jimmy Page menedzsere egy minapi rádiónyilatkozatában - amelyet a Rolling Stone magazin honlapja is közzétett - "végérvényesen kizártnak" nevezte, hogy a Zeppelin Plant nélkül bármit is csináljon.

Nincs még egy lehetőség

A Led Zeppelinnek ezzel vége, és ha valaki egy évvel ezelőtt nem látta őket Londonban, akkor már végleg elpasszolta. Ennél világosabban nem fogalmazhatok - tette hozzá Peter Mensch.

A menedzser a Music Radar rockzenei portálnak nyilatkozva beszámolt arról, hogy több énekest is meghallgattak, de egyikük sem teljesített megfelelően. Robert Plant utójaként Myles Kennedy, a Creed, Steven Tyler, az Aerosmith és Chris Cornell, a Soundgarden frontembere került képbe, de a menedzser szerint egyikük sem tűnik jó megoldásnak.

Peter Mensch nyilatkozata meglepő annak fényében, hogy nem sokkal korábban a BBC6 rádiónak azt mondta, az együttes új énekessel folytatja. Igaz, akkor is megjegyezte: feltéve, ha találnak megfelelő pótlást, ami hosszú ideig is eltarthat.

Tavaly nyáron felröppent sajtóhírek szerint Robert Plant nem zárkózott el egyértelműen a közös munkától egykori zenésztársaival, egy szeptemberi nyilatkozatában viszont fantáziálásnak nevezte a közös turnéval kapcsolatos felvetéseket. Mint fogalmazott, Allison Krauss amerikai bluesgrass-énekesnővel dolgozik, a Raising Sand című sikeres, Grammy-díjas közös lemezükkel turnéznak. Decemberben Plant arról beszélt, hogy a turné befejezése után legalább két évig senkivel, így a Zeppelin tagjaival sem kíván fellépni.

Megjegyezte, egykori zenésztársaival semmi baja, sok sikert kíván Jimmy Page-nek, John Paul Jonesnak és Jason Bonhamnek terveikhez.

h i r d e t é s