Showbiz

Érdektelenség vitte csődbe a Hard Rock élményparkot

| 2009. 01. 09., 12:04 | Frissítve: 2009. január 9., péntek 12:12

24 millió dollárért működtették a zenekarokról elnevezett hullámvasutakat, de öt hónap alatt csak 20 milliót hozott.

Négy évig tervezték, két évig építették, de első születésnapját sem érte meg: alig kilenc hónappal megnyitása után érdeklődés híján csődbe jutott a dél-karolinai Hard Rock élménypark.

Bár lehetne a fiaskót a gazdasági válsággal magyarázni, alapvetően az volt a baj, hogy a világhírű Hard Rock Café International étterem-, szálloda- és kaszinólánc alaposan melléfogott azzal az ötlettel, hogy a rockzene rajongóinak egy Disneyland-típusú vidámparkot akartak létrehozni. Ez volt az első ilyen élménypark a világon, és Dél-Karolina állam legnagyobb turisztikai attrakciójának szánták. A tulajdonosok és a szervezők azonban alaposan elszámították magukat.

Nem tudták vonzani a nézőket olyan hullámvasutakkal, amelyek a Led Zeppelin, illetve az Eagles nevét viselték, és Alice étterme is kongott az ürességtől. (Ennek névadója Arlo Guthrie Alice,s Restaurant című dalkölteménye és a belőle készült film volt, amelynek középpontjában egy templomban berendezett jótékony hippikommuna élete és a hatóságokkal való küzdelme állt). A rockhíveknek azonban kevés volt: öthónapos működése alatt alig 20 millió dollár (4 milliárd forint) volt a bevétel, míg csak az egy évre szóló alapkiadások 24 millióra (4, 8 milliárd forint) rúgtak.

Az élménypark, amelyben 2000 alkalmazottat foglalkoztak, már gyakorlatilag szeptember óta zárva volt, de a héten egy Delaware állambeli bíró elfogadta a cég csődeljárási kérelmét.

"A látogatók száma alulmúlta a várakozásokat a jelenlegi makroökonómiai körülmények között, amelyek az idegenforgalmi szektorban általában is csökkentették a keresletet" - magyarázta a bizonyítványt a park egyik vezetője.

h i r d e t é s