Showbiz

Meztelenül demonstráltak a francia modellek

| 2008. december 16., kedd 11:13

Nem gyűjthetnek stanicliba pénzt a modellek, ezért meztelenül vonultak a párizsi városháza elé, írta a Guardian.

Meztelen tömeg demonstrált a párizsi városháza előtt hétfőn. A város művészeti modelljei méltányos bérezést és szakmájuk elismerését követelték. A fagyos párizsi időjárás ellenére a modellek a munkájukra jellemző módon ruhátlanul jelentek meg, és Delacroix a Szabadság vezeti a népet című festményéről ismert képbe rendeződtek. A diákok és művészek szolidaritásuk jeléül pedig rajzolták őket.

A tünetést a városháza azon döntése váltotta ki, amely megtiltotta a borravalógyűjtés régi szokását. A hagyomány szerint a modellek a munka végén papírtölcsért adtak körbe, és míg öltöztek, a diákok borravalóval töltötték fel azt. "Ez a hozzáállás jelzi, hogy valami nagy baj van a francia társadalomban" - mondta az egyik ruhátlan férfimodell, akinek patetikusságát érthetővé tette, hogy remegett a téli hidegben.

A modellek szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, mivel munkájuk eddig sem kapott elég megbecsülést: méltányos szerződések, fizetett szabadság, szociális juttatások nélkül voltak kénytelenek dolgozni. Elmondásuk szerint a most betiltott borravaló segítette őket a túlélésben. A demonstrációval azonban fel akarták hívni a figyelmet arra is, hogy a modellkedés nem nyári munka jellegű passzió, amivel az ember kiegészíti a zsebpénzét.

"Ez ugyanolyan hivatás, mint bármi más. Nem annyiból áll, hogy le kell dobni a ruháinkat" - mondta a Guardiannak a 28 éves Deborah, aki négy éve modellkedik teljes munkaidőben. "A modellkedés művészi dolog, és fizikailag is kihívást jelent". Deborah minden nap úszni jár, hogy megfelelő kondícióban tartsa magát, és rendszeresen látogatja a kiállításokat is, hogy képben legyen az akruális pózokkal kapcsolatban.

A 33 éves Leela, aki zenetanárként részmunkaidőben áll modellt úgy vélte, a most betiltott borravalógyűjtés - a cornet - alapvető volt a modellek fizetésénél. "Az 1-2 eurósokból alkalmanként 20-30 euró is összejött, amiből feltölthettem a hűtőmet" - indokolta.

Egy művészeti oktató, Gerard Vilage szintén felhívta a figyelmet a modellek helyzetének rendezésére. "Hogyan tanítsuk a diákjainkat, ha ezek az emberek otthagyják a szakmát?

A párizsi városháza kulturális vezetője Christophe Girard, aki diákévei alatt egyébként szintén modellkedett, a fentiek ellenére sem enyhült: "Nem engedhetjük az adózatlan borravalógyűjtést közintézményekben. Mindenesetre a demonstrácó szép példája volt a francia szellemnek. Ruhátlanul demonstárlni a szabadban, 10 nappal karácsony előtt, igazi elkötelezettséget jelent. A modellkedés persze egy nehéz és érzékeny foglalkozás, és nem szeretném, ha eltűnne."

h i r d e t é s