Showbiz

A Becsületrend tagja lett Rowling

| 2009. február 4., szerda 09:28

A Harry Potter-könyvek írónője megkapta a legnagyobb francia állami kitüntetés lovagi fokozatát. A külföldi kitüntetettek közt van Spielberg, Barbara Streisand, Göncz Árpád, és Gergényi Péter is.

A francia Becsületrenddel tüntették ki a híres varázslóinasról, Harry Potterről szóló könyvek szerzőjét, J.K. Rowlingot kedden.

Nicolas Sarkozy francia elnök az Elysée-palotában tartott ünnepségen a legmagasabb francia kitüntetés lovagi fokozatát adományozta a brit írónőnek. (Ez a legalacsonyabb fokozat, ezután következnek a tiszt, a parancsnok, a főtiszt és a nagykereszt elnevezésű rangok).

J.K. Rowlings 1997-ben a Harry Potter és a bölcsek köve című regényével, a hétrészesre duzzadt sorozat első könyvével lett világhírű. A könyvből több mint 400 millió példányt adtak el és 67 nyelvre fordították le, emellett Rowling a világ leggazdagabb írója, vagyonát több mint másfélmilliárd dollárra becsülik, ő az első, aki milliárdos vagyont tudott felhalmozni az írásból.

A XIX. század elején Napóleon császár által alapított Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés, amelyet nagy elismerésként külföldieknek is odaítélhetnek: megkaphatják állam- és kormányfők, kormánytagok, Franciaországba akkreditált nagykövetek, illetve mindazok, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért. A Becsületrend külföldi kitüntetettjei között van Jerry Lewis amerikai színész, Steven Spielberg rendező, Barbara Streisand énekesnő, Göncz Árpád, író, politikus, Kosáry Domokos akadémikus, Fejtő Ferenc történész, újságíró, Konrád György író, Cziffra György zongoraművész és Koncz Zsuzsa énekes. De például a magyar kitüntetettek közt van Mádl Ferenc, Dávid Ibolya, Szili Katalin, sőt Gergényi Péter is.

h i r d e t é s