SciFi

Ünnepel a Galaktika

| 2008. 12. 11., 17:29 | Frissítve: 2008. december 11., csütörtök 17:41

A Galaktika decemberi, 225. száma nem olyan, mint a többi, hanem ünnepi lapszám, hiszen 2004-es újbóli megjelenése óta ez már az ötvenedik. Ennek megfelelően a tartalma sem hétköznapi: csupa díjnyertes szerző írása olvasható benne.

h i r d e t é s

Kezdetnek mindjárt itt van Isaac Asimov hátborzongató kisregénye, melynek első része olvasható a decemberi számban. A Vérvonal azt a kérdést boncolgatja, vajon idegenek kísérleti egerei vagyunk-e csupán? Szergej Lukjanyenko novellája, A döntés egy csélcsap asztronautáról szól, akit jól megleckéztet az űrhajója. László Zoltán Csendje kívülről jövő veszélyt vizionál, amellyel szemben az ember tehetetlen.

Mike Resnick a szerelem örökkévalóságáról morfondírozik Újrajátszva című elbeszélésében. Herbert W. Franke A felfedezőút című novellájának jövőbeli emberei a víz alatt élnek, és innen indítanak expedíciót, hogy felderítsék az általuk korábban tönkretett szárazföldet. Szélesi Sándor mininovellái az időutazás problematikájával foglalkoznak.

A magazin megemlékezik két nemrég elhunyt íróról, Michael Crichtonról és Barrington J. Bayleyről, utóbbitól egy művet is közölnek, Halálhajó címmel. A havi retró pedig Philip K. Dick egy komor elbeszélése, a Reggeli szürkületkor.

A központi tudományos anyag a Naprendszer holdjainak turistalátványosságaiból szemez, a filmajánló a Szikraváros és az Amikor megállt a Föld című új bemutatókat ismerteti, a megújult könyvrovat több friss megjelenést is az olvasók figyelmébe ajánl.

Interjú olvasható továbbá a lapban Jean-Claude Dunyach francia íróval, akinek Halott Csillagok című regénye nemrég jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában.

h i r d e t é s