SciFi

Csak a gazdagok menekülhetnek el a Földről

| 2008. november 16., vasárnap 23:13

Jean-Claude Dunyach többszörös díjnyertes francia sci-fi-szerző Halott csillagok című filozofikus jövőmeséje igazi csemege nemcsak a tudományos fantasztikum szerelmeseinek, de a szépirodalom rajongóinak is.

h i r d e t é s

A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent Jean-Claude Dunyach regényben a túlnépesedett Föld lakói rábukkannak egy hatalmas, élő városra, majd az is kiderül, hogy még 26 ilyen létezik a világegyetemben, mindegyik más-más bolygón. Amikor fény derül rá, hogy a városok utaztatni tudják egymás közt lakóikat, föltámad a remény a népességrobbanás problémájának megoldására.

A kolonizáció azonban elmarad, mert a leggazdagabbak kisajátítják maguknak az instant-csillagutazás lehetőségét, a többiek számára pedig maradnak a lassú űrhajójáratok és a tudat asztrálkivetítése a galaxis távoli pontjaiba. A sorsát mindeddig némaságban tűrő többségben lassan feltámad az elégedetlenség.

Egy művész és egy test nélkül maradt asztráltudat járják az élő városokat, keresve azt a helyet, ahol békés otthonra lelhetnek, de körülöttük minden felbolydul, és még maguk a városok is terveznek valamit. Vajon segíteni akarnak az embereken, vagy épp ellenkezőleg, megszabadítani bolygóikat e veszedelmes élősködőktől?

h i r d e t é s