SciFi

Kupolával védett városba menekül az emberiség

| 2008. 08. 16., 10:44 | Frissítve: 2008. augusztus 16., szombat 11:03

A történelem tele van nagyszerű városokkal, de Diasparhoz egy sem fogható. Évmilliók óta zárkózik védelmező kupolája mögé, hogy elszigetelje magát a széthulló külvilág veszélyeitől. A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent Arthur C. Clarke: A város és a csillagok című regénye.

h i r d e t é s

Diaspar valamikor olyan hatalommal rendelkezett, ami előtt még a csillagok is meghódoltak, de aztán – a legendák szerint – a bolygón kívülről érkező támadók visszaűzték az emberiség utolsó maradékát a város biztonságot nyújtó falai közé. Diaspar lakói örök életűek, de a halhatatlanságért nagy árat fizettek: sosem hagyhatják el tökéletesen szervezett, minden kényelemmel ellátott otthonukat.

Ebbe a változatlanságba dermedt világba születik bele Alvin, a Kiválasztott, aki merőben más vágyakkal rendelkezik, mint a többi ember. Ő meg akarja tudni, mi van a város falain kívül. Mivel erre senkitől, még a Központi Komputertől sem kap választ, maga indul el rejtett föld alatti folyosókon, hogy utánajárjon a legendáknak, és megfejtse Diaspar elzárkózásának igazi titkát.

A regényben olyan témák jelennek meg együtt először, mint a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a klónozás, vagy a csillagok mesterséges átalakítása. A Clarke legjobb műveit csokorba gyűjtő sorozat második darabja örök érvényű, filozofikus mese az SF hőskorából, tele hihetetlen kalandokkal és technikai csodákkal. Az új kiadást mintegy keretbe foglalja a szerző magyarul először olvasható előszava, valamint a neves ausztrál írónak, Damien Brodericknek külön a kötet számára készített utószava.

h i r d e t é s