kultpol

A válság miatt könyvtárba járnak az amerikaiak

| 2009. 02. 05., 08:09 | Frissítve: 2009. február 5., csütörtök 08:15

1990. óta nem igényeltek ennyi új olvasókártyát az amerikai közkönyvtárakba, a munkanélküliek nyugalomra vágynak, meg persze ingyen van az internet.

Népszerűbbé váltak a könyvtárak az Egyesült Államokban a recesszió miatt - derült ki a CBS televízió tudósításából.

Los Angelesben sok helyen sorok állnak a bibliotékák előtt, amire korábban nem volt példa. A nyugati parti nagyváros közkönyvtárainak 2008-ban 18 millió látogatójuk volt, ez 2 millióval több mint a megelőző évben.

A könyvtárak számítógépeit folyamatosan használják, sok a munkanélküli, aki a terminálokon az álláskereső oldalakat böngészi, a könyvtárosok szinte munkaügyi tanácsadókká vedlettek át.

Nem csak az állásukat vesztő, több szabadidővel rendelkező és új munkahelyet kereső emberek látogatják gyakrabban a könyvtárakat. Olyan friss diplomás szakemberek is a könyvtár csöndjében találnak nyugalmat, akik az egyetem elvégzése után nem kaptak munkát.

Országos szinten tavaly kértek a legtöbben olvasókártyát a könyvtárakba azóta, hogy ezt az 1990-es évek óta számon tartják.

Miközben a könyvtárak látogatottsága emelkedik, a központi támogatást sok városban drámai módon csökkentették a költségvetés szorult helyzete miatt. Egyes közkönyvtárak csökkenteni kényszerülnek a nyitvatartás idejét, Philadelphiában 11 könyvtár bezárásáról döntöttek.

h i r d e t é s