Média

Listázza a művészeket a francia média

| 2009. február 5., csütörtök 08:16

1800 névből álló listával próbálja megvalósítani a kiegyensúlyozott tájékoztatást a francia médiát felügyelő Legfelső Audiovizuális Tanács. Az ellenzék, a többség és a kormány ugyanannyi műsoridőt kell, hogy kapjon, a lista alapján pedig most lehet tudni, hogy melyik politikus vagy éppen művész hova is tartozik.

1800 francia személyiség számít "politikai véleménynyilvánítónak" a francia médiafelügyeleti csúcsszerv, a Legfelső Audiovizuális Tanács (CSA) szerint. A listán szereplők adásidejét nyilván kell tartani a választási kampányon kívüli időszakban is. Az érintettek között művészek is akadnak - írta meg a La Croix című francia lap.

A francia politikai világ valóságos Ki kicsodájával felérő listán természetesen ott vannak a kormány tagjai, a képviselők és különböző politikai felelősök, de olyan hírességek is szerepelnek rajta, mint Johnny Halliday, Doc Gynéco vagy Cali, az énekes és Sophie Duez színésznő - az előbbi kettő a kormánypárttal, az utóbbi a szocialista párttal fenntartott szoros kapcsolatai miatt.

A politikai kötelék azonban nem érvényesül mindenkinél: így például közismert Christian Clavier közelsége Nicolas Sarkozy államfőhöz, ő azonban nem szerepel az 1800-ak között. Másoknál az okoz fejtörést, hová sorolják: Bernard Kouchner külügyminiszter kormánytag is, de a szocialista és a "vegyes baloldal" kategóriában is szerepel: így nem könnyű eldönteni, melyik rubrikába könyveljék el megszólalásait.

Ez a szabály és a lista január elseje óta van érvényben. A CSA azóta elvárja, hogy az érintettek megszólalásaiban érvényesüljön az egyenlő szereplési arány 1986 óta érvényes hármas elve a választási kampányokon kívül is, vagyis az ellenzéknek, a többségnek és a kormánynak azonos időt kell biztosítani a rádióban és a televízióban.

A Radio France egyes szerkesztőségei az új elvárásban a politikai ellenőrzés finom formáját látják a La Croix szerint, és az újságíró-szervezetek arra szólították fel tagjaikat, hogy ne vegyék figyelembe ezt az igényt. Laurence Bloch, a France Culture közszolgálati rádió igazgatóhelyettese cáfolta a La Croix értesülését, amely szerint arra szólította volna az újságírókat, hogy konzultáljanak feletteseikkel az 1800-as listán szereplő személyiségek meghívása előtt. Mint elmondta, csak a nem politikai jellegű műsorok szerkesztőitől kérik, hogy jelezzék vendégeik listáját.

"Így vigyázhatunk az egyensúlyra, de ez nem jár semmiféle műsormódosítással" - fejtette ki az igazgatóhelyettes.

h i r d e t é s