Helló, karácsony!

Karácsonyi menü 928 forintból

| 2008. 12. 15., 21:43 | Frissítve: 2008. december 26., péntek 10:50

Két év szünet után újra nekiálltunk az olcsó ünnepi vacsora projektnek. Tesztünket továbbfejlesztettük, vagyis még olcsóbbak voltunk a válságra való tekintettel, és emellett azt is tervbe vettük, hogy műanyagíz nélkül tálaljuk a vacsorát. Nem is olyan bonyolult, ha egy nyugdíjas útmutatásait követjük, esetünkben az anyámét.

h i r d e t é s

Mindjárt a leves hozzávalóinak válogatásakor büszkék lettünk magunkra a tescós halpultnál, mert védett hal nélkül is cáfoltuk, hogy csak horgászással lehetne olcsón halhoz jutni. A halléalap kilónkénti ára a héten 99 forint. Egy nagy pontyfejet, afrikai harcsa gerincét és egy lazacfejet választottunk innen. Szily Lacival ellentétben anyám ugyanis nem veti meg a köcöllékeket, amit hallé alapként árulnak, és a lazactól a busáig, zsufa pontyfejig általában 100-300 forintért hirdetnek.

Fotók - Gőzsy Gáborné

A kísérlet részleteiről annyit, hogy egy négyszemélyes, háromfogásos ünnepi menünek álltunk neki Kaposváron, és a hozzávalóit a helyi Tescóban szereztük be. Vásárolhattunk volna más szupermarketban is, de itt ez van. A fűszereket, sót, olívaolajat kihagytuk az árakból: az elődeink indexes tesztjéhez hasonlóan adottnak vettük, ahogy azt is, hogy megdöntsük az 1000 forintos 2006-os vacsorarekordot, amihez Zsófi és Bence is egy-egy egész menüt főztek le. Ehhez nem a parkolóban kerestünk aprót, hanem az áruházban időztünk hosszabban a zöldségek beszerzésekor az értékcsökkent részlegnél. Fontos leszögezni: ez a minősítés nem romlott árut jelent, csak sérült dobozt, nyomódást, vagy még egy-két napos szavatosságot: vagyis gyors elkészítést/aszalást/fagyasztást igényel.

A hallé alapból fél órás főzéssel a hallevesünk készül: tengeri só, őrölt pirospaprika, két fej hagyma, egy paradicsom, egy csípős paprika és négy szem burgonya. A tescós kínai instant tészacsomagból kidobjuk a fejfájdító e-komplex tasakokat, és csak a tésztát tesszük a kész, forró levesbe.

1. Halleves: másfél kiló hallé (148 forint), egy csomag kínai tészta tésztája (49 forint), 4 szem krumpli (értékcsökkent ugye: 18 ft), 2 szem vöröshagyma (10 forint), egy paradicsom (39 forint). 264 forint.

A libaszárnytő is a szüleim kedvencei közé ugrott hátranyomva a libacombot az átlagnyugdíjuk miatt: ugyanis 317 forint kilója. Különlegességét mindig az aktuális idény adja. Most egy kiló sütőtököt vettünk, meg egy kisebb darab gyömbért. A főfogás receptje pedig a következő: a libahúst két kanál libazsíron sütjük, 45 deka felkockázott sütőtökkel, két nagy szelet gyömbérrel. Amikor a tök omlékony, szűrőkanállal tálkába szedjük, egy evőkanál mustárral pürésítjük. A megsült libát kicsontozva tálaljuk. A rizst is ebbe a zsiradékba dinszteljük, tengeri sóval sózzuk, beledobunk egy közepes fej hagymát, fél liter vízzel szemesre főzzük.

2. Gyömbéres libaszárnytő sütőtökpürével: egy kiló libaszárnytő (kilója 317-ért a pusztamérgesi liba kft-től, de a Tescóban is van hétvégenként 399-től), két vastag szelet gyömbér (10 forint), 45 deka sütőtök (20 forint), két kanál libazsír és egy kanál mustár. Negyed kiló rizs (62 forint). Rizzsel együtt 399 forint.

A maradék sütőtököt (55 deka, 25 forint) feldarabolva megfőzzük egy kis szirupban, és kompótként fél citrom levével ízesíthetjük a tálaláskor.

Desszertnek tejszínes gyümölcsöt készítettünk babapiskótával. A gyümölcs ingyen volt, ugyanis csak a mélyhűtőből kellett előszednünk a nyáron a kertben szedett jostát, feketeszedret, feketeribizlit és epret. (Mirelitként tálalva is elsüthetjük zuzmarás desszertként, de ezt nem mindenki találja viccesnek.) Cukorral szirupot főzünk, abban olvasztjuk fel a fagyott gyümölcsöt, mert így nem esik össze, és babapiskótával, kis tejszínnel, citromdzsemmel, csokoládéöntettel díszítjük.

3. Gyümölcs téliesítve: a gyümölcsök nulla forint, a tejszínhabspray fele (90 forint), babapiskóta (szintén akciósan 145 ft). (Ha nincs eprünk a hűtőben, de tartanánk a határt, akkor hagyjuk ki a babapiskótát.) A citromdzsem pár citromból otthon készült (30 forint), sőt még a haszontalan nedvszívó nélküli műanyag törlőkendő is funkciót kapott azzal, hogy díszítésként az üveg tetejére került. Összesen 265 forint

Anyám útmutatásai és receptjei alapján a 928 forintból készült végeredménynek nemcsak a látványa volt egész ünnepi, de az íze sem juttatta eszünkbe a csóró karácsony-szlogent. A hallé is épp olyan, mint a klasszikus halászlé, és mivel nem én csináltam, a szemét sem felejtettük benne. A sütőtökkompót íze kicsit a sárgadinnyére emlékeztetett, a szárnytő meg a combra. A leves és a desszert gyorsan készült el, csak a libaszárnytő sült 70 percig. Szóval nemcsak olcsón és gyorsan készült, de finom lett és könnyű.

Persze a vacsora költségén felül még díszítéshez és ajándékokhoz is vásároltunk pár kiló citromot (értékcsökkenten 3 kiló 300 forint), és egy kiló narancsot (akciósan 95 forint). Szeletekre vágva aszaltuk a karácsonyfára, a többiből meg dzsem készült ajándékozásra.

h i r d e t é s