Atom, a Megatron meg a bombázó

Transformers - háttér

| 2007. 07. 07., 14:49 | Frissítve: 2007. július 11., szerda 18:46

A nyolcvanas évek gyerekpolcain kivétel nélkül ott sorakozott Optimus, Bumblebee, Megatron és a többi gépezet játékfigurái. Húsz év kellett ahhoz, hogy a moziban is felhangozzon az a bizonyos átalakulást jelző hang. 2007: a gépek megérkeztek!

h i r d e t é s
Nem is oly' rég, egy egész közeli galaxisban található a Cybertron nevű bolygó, melyet hatalmas robotok laknak. Az itt lakó gépek életét nem a béke és nyugalom jellemzi. Két egymással szemben álló fél háborúzik minduntalan: a tisztességes, kiegyezésre és nyugalmas életre törekvő Autobotok, valamint a világuralmi célokat szövögető, gonosz Álcák. A robotok közös jellemzője, hogy képesek különféle szállítóeszközök, gépjárművek és fegyverek alakjait felvenni. Energiaforrásuk kiapadásával újabb lelőhelyeket jelentő bolygókat keresnek.

A kezdő lökést Don Murphy (Született gyilkosok, A pokolból) adta meg a projektnek. Tom DeSanto társproducer első ízben a G.I. Joe filmváltozatát szerette volna tető alá hozni, ám akkoriban tört ki újfent az iraki háború, ezért Murphy inkább a Transformers jogairól kezdett el tárgyalni a Hasbróval. Tom DeSanto is ekkor csatlakozott a munkához, mint a franchise nagy gyerekkori rajongója. DeSanto beleásta magát a képregény birodalmába, hogy mindent megtudjon a sztoriról, Murphy pedig a rajongókkal épített ki netes kapcsolatot, hogy megvitassa velük az esetleges filmet. Steven Spielberg és a DreamWorks 2004-ben vette meg az anyagot, úgy érezték, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy a DW-nek is legyen egy saját franchise-a. Az első vázlatuk főként Samre és Mikaelára (Megan Fox) koncentrált. Spielberg azonban inkább "egy fiú és a kocsija" sztorit szeretett volna, amely Sam és Bumblebee kapcsolatát helyezi a központba. Az E.T. - A földönkívülit szem előtt tartva Kurtzman némát csinált Bumblebeeből, hogy Sammel való barátsága a szavakon túl is működjön, Orci pedig kivágta a sztoriból az eredetileg beleszőtt Bárkát, az óriási űrhajót, mellyel a robotok a Földre érkeznek, ezzel a magyarázattal: "Miért van szüksége olyan idegeneknek, akik maguk is gépezetek egy másik gépezetre, hogy abban utazzanak?"


A belvárosban csapnak össze

A rendezői posztra az alkotók már első ízben Michael Bayt (Bad Boys, A szikla, A sziget) szerették volna megnyerni, ám ő elutasította a felkérést, hogy nem szeretne egy "hülye játékfigurás filmet" forgatni. A producerek azonban rábírták, hogy vegyen részt egy kis "Transformers sulin", amely végül is teljes mértékben meggyőzte Bayt, és 2005 áprilisában bejelentette, hogy ő rendezi meg a Transformers élőszereplős változatát.

Főszereplők

"Nem haboztam az igennel - nyilatkozta a főszereplő Shia LaBeouft (Constantine - A démonvadász, Disturbia). - Ez az én gyűrűk urám, ami zt jelenti, hogy megismernek Kínától Izlandig, és ezután független filmeket is forgathatok, ahogy Elijah Wood tette, hisz már benne van minden idők legtöbbet kereső filmjei közül háromban is. Akkor az izlandiak is megnéznék A Guide to Recognizing Your Saints (2006) című filmemet is." A női főszerepet az eleddig csupán leginkább az Egy hisztérika feljegyzései (2004) című Lindsay Lohan-filmből ismerhető huszonegy éves Megan Fox kapta meg. Rajtuk kívül feltűnik még Josh Duhamel (Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal!) mint a különleges egység kapitánya, Tyrese Gibson (Négy tesó) a légierő katonájaként, John Turturro (A nagy Lebowski) pedig a Secret 7 névre hallgató titkos kormánycsoport parancsnokaként látható, aki túszként tartja fogva Megatront, és aki megpróbálja levadászni Bumblebeet. Angelina Jolie apja, Jon Voight (Gyilkos túra) sem hiányzik a produkcióból, ő az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Gépszereplők

A film valódi főszereplői a pazar kivitelezésű transzformerek. A Transformers univerzumban (az X-Menhez hasonlóan) temérdek karakter lézeng, így széles robot-paletta állt az írók rendelkezésére. Az írók kezdettől fogva szerették volna a filmben látni Optimust, Megatront, Bumblebeet és Starscreamet. Rajtuk kívül még fontolóra vették Rampage és Arcee (a kötelező csajrobot) szerepeltetését is, ám a nem túl lelkes rajongói visszhangok miatt végül dobták őket a könyvből. Viszont több Álcát helyeztek a történetbe, hogy növeljék az Autobotok fenyegetettségét. Soundwave (a kémrobot) is kiesett végül az anyagból (megígérték viszont, hogy szerepelni fog a folytatásban), őt a Frenzy névre keresztelt (korábban Soundbite) Álca helyettesíti. A filmben látható Brawl (a tank, korábban Devastator és Demolisher), és Blackout (a helikopter, korábban Vortex és Incinerator).


Az emberarcú Űrdongó

A forgatás

A legelső jelenetek felvételét 2006. május 22-én kezdte meg a stáb. Két Bell Boeing CV-22-est (amelyből összesen három darab van az Egyesült Államok légierejének is) filmeztek le repülés közben a Holloman légi bázison, Új-Mexikóban május 26-án. Június 9-én már a Hoover-gátnál forgatták a Sector 7-jeleneteket, az 52-es körzetben. Az augusztus körüli forgatások a Pentagon belső szcénáit célozták meg, és a Los Angeles-i pusztítást is ekkor hozták tető alá. A gárda mindemellett tiszteletét tette Bostonban, Detroitban, a kaliforniai Edwards légi bázison, az El Mirage nevű kiszáradt tónál, szintén Kaliforniában, az albuquerque-i Kirtland légi bázison, Rialtóban, San Diegóban, Overtonban és Washington D.C.-ben is. A forgatást végül 2006. szeptember 24-én fejezték be, bár a második egység még készített felvételeket az Északi-sarkkörön és Detroitban, ahol végül október 5-én véget ért a jelenetek felvétele. Michael Bayról sokszor mondták, hogy rabszolgahajcsár. LaBeouf azonban megcáfolta a híreket: "Nagyon szívesen dolgoznék vele újra. Szeretem őt, nagyszerű fickó." Bay nem szerette volna, hogy az animációs részek túlsúlyban legyenek az élőszereplős felvételekkel szemben, ezért a Transformers százötvenmillió dolláros költségvetésének nagy részét főként a tizennégy valóságos akciójelenet megalkotására használta fel.

Az effektek

Lorenzo di Bonaventura producer úgy gondolta, hogy a képregényből ismert Optimus design elég rosszul nézne ki a nagyvásznon. Így hát félredobták a klasszikus dobozszerű külcsínt, és több alkatrészt pakoltak rá. A robotok megalkotásában egyébként fontos szerepet játszott az is, hogy kifejezzék idegen bolygóról származó mivoltukat. Bay egy új szemformát is kialakított a robotoknak, hogy még kifejezőbbek legyenek érzelmileg. Optimusnál azonban tisztában voltak az alkotók azzal, hogy nem változtathatják meg túlságosan (nincs rosszabb a dühödt rajongóknál). Bay Peterbilt kamiont használt, így Optimus még nagyobb lehetett, mint a képregényben. Ugyanakkor a kamionon és Optimus mellkasán feltűnő lángrajzok is Bay ötletét dicsérik. Ezzel szemben Megatron például kevésbé emberi arcot kapott, ami, ha lehet, még gonoszabbá tette. Az eredeti képregény szerint Megatron egy Walther P38-as pisztollyá tudott átalakulni, ám az írók úgy érezték, hogy: "Ez olyan lenne, mintha Darth Vader át tudna alakulni saját fénykardjává, és más forgatná őt a harcban." Így Megatronból végül egy űrrepülő lett. Megváltozott Bumblebee is. Eredetileg egy Volkswagen bogár volt, Bay azonban Chevrolet Camaróra cserélte őt, hogy elkerülje a Herbie-vel, a Kicsi kocsival való hasonlóságot. A film egyik legfontosabb hangeffektje az átváltozás-zaj, amit Bayék átemeltek az eredeti, nyolcvanas évekbeli rajzfilmsorozatból.


Tűzijáték a katari bázison

"Ha boldoggá tesszük a rajongókat, és még boldogabbá a nem-rajongókat, a dolgunk elvégeztetett - mondta Tom DeSanto. - A pénz nagyszerű. Szerintem rendben leszünk. Nem látok a Box Office-unk körül semmi problémát, noha egy kissé izgatott vagyok, mivel ezen a folytatásokkal teletűzdelt nyáron mi valami újat alkottunk."

Érdekességek
- A CGI robotok egyetlen képkockájának lerenderelése harmincnyolc óráig tartott. Ez megdöntötte a WETA rekordját A gyűrűk ura - A két toronyból, ahol Szilszakáll egyetlen kockáját húsz órán keresztül renderelték (számolták, rajzolták a számítógépek a karaktert).
- Optimus hangját ugyanaz a Peter Cullen kölcsönzi a filmben, aki már több mint húsz éve a karakter hangja a Transformers rajzfilmsorozataiban. Megatron hangja, Frank Welker azóta megöregedett, így őt végül Hugo Weavinggel (Smith ügynök) helyettesítették.
- Barricade rendőrautójának oldalán a "To protect and serve" (Szolgálunk és védünk) helyett a "To punish and enslave" (Büntetünk és leigázunk) szöveg tűnik fel.
- Optimus egy Peterbilt 379. alakját veszi fel. Spielberg Párbaj című filmjében a rejtélyes kamionos egy Peterbilt 281-es kocsival fenyeget.
- A robotokról tíz közeli elektronikus kellék is készült, például Optimus feje, Bumblebee robotként, Megatron lába és Blackout lábfeje.
- Mikor Sam Witwickynek édesapja megveszi a kocsiját, azaz Bumblebeet, a háttérben látható egy sárga Volkswagen bogár, ami Bumblebee képregénybeli álcája volt.
- A film részbeli animációs mivolta lehetővé tette, hogy Michael Bay az utómunkálatok alatt is írhasson dialógusokat a robotok számára.
- A film szlogenje ("Az ő háborújuk. A mi világunk.") eredetileg az Aliens vs. Predator szlogenje volt, ám azt az utolsó pillanatban kicserélték a "Bárki győz, mi veszítünk." szövegre.
- A filmnek már van egy díja is: az MTV Movie Awards Legjobb nyári film, amit még nem láttál kategóriájában győzedelmeskedett.

A cikk - Szöllőskei Gábor írása - a VOX mozimagazin júliusi számában olvasható

h i r d e t é s