Hollywood beveszi Velencét

| 2007. 08. 28., 14:50 | Frissítve: 2007. augusztus 29., szerda 14:56

Szerdán indul a 64. Velencei Filmfesztivál, ahol huszonkét film versenyez az Arany Oroszlánért, köztük Owen Wilson legújabb vígjátéka. A színész viszont kihagyja a világpremiert a Reuters délelőtti híre szerint. Marco Müller fesztiváligazgató az újító amerikai filmeket dicsérte.

Az augusztus 28-án kezdődő Velencei Filmfesztivál versenyprogramja hemzseg a hollywoodi filmektől. Az amerikai sztárok közül Olaszországba várják George Clooney-t, Susan Sarandont, Brad Pittet és Woody Allent, Owen Wilson viszont otthon marad, miután vasárnapi öngyilkossági kísérlete után kórházba került. A harmincnyolc éves színész a The Darjeeling Limited premierjére érkezett volna, a háborús vígjáték a harmadik közös filmje Wes Andersonnal a Tenenbaum, a háziátok és az Édes vízi élet után.

Újító Hollywood

Az Arany Oroszlánért versengő huszonkét filmből kilenc amerikai vagy angol, és természetesen ezek vonzzák a legnagyobb érdeklődést. "Az angol nyelvterület filmjei eredetiek, mernek újítani, és igazi filmsztárok szerepelnek bennük" - nyilatkozta Marco Müller fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón.

Mégis egy külföldi mozi okozott máris botrányt, a taivani kormány amiatt tiltakozott, hogy Ang Lee legújabb filmje, a Lust, Caution mellett Taivan Kína részeként szerepel, jelenti a Reuters. Bár Lee a szigeten született, Amerikában él. A taivaniak számára azért érzékeny a téma, mivel a kommunista Kína kulturális területen is lobbizik azért, hogy magáénak könyveltesse el az általa el nem ismert ország érdemeit.

A versenyfilmek többsége komoly húrokat penget, a nyitófilmben Vanessa Redgrave Keira Knightley szeretőjét vádolja meg gyilkossággal. Brian de Palma és az Ütközéseket és a Casino Royale-t jegyző Paul Haggis az iraki háborúról forgattak. "A film most a legjobb válasz a háborúra" - mondta erről a fesztiváligazgató.

De Palma tavaly a Fekete Dáliával nem aratott nagy sikert Velencében, most a Redacteddel javíthat, ami a háború és a média viszonyát feszegeti sztárszínészek nélkül. Haggis iraki mozijában, az In the Valley of Elah-ban Tommy Lee Jones és Susan Sarandon fia tűnik el, miután visszajön a háborúból, és Charlize Theron segít megtalálni.

Clooney megint szélhámos

George Clooney újabb szélhámosszerepben tűnik fel a Bourne-sorozat forgatókönyvírója, Tony Gilroy Michael Clayton című filmjében. Bemutatkozik a Bob Dylannak öltözött Cate Blanchett az I'm Not There-ben, és Brad Pitt cowboyszerelésben a The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford címmel megvert westernben. A hollywoodi túlkínálatot többek között egy olasz maffiás mozi, az Il Dolce e L'Amaro és az egyiptomi rendőrök brutalitásáról szóló Heya Fawda színesíti.

A csak rendezőkből álló zsűri elnöke Zhang Yimou, aki 92-ben a Kjú Dzsű történetéért kapta meg az Arany Oroszlánt. Az idei év újdonsága, hogy a program legjobb meleg témájú filmjét Meleg Oroszlánnal díjazzák.

A teljes versenyprogram

Joe WRIGHT Atonement - UK / USA, Keira Knightley, James McAvoy, Vanessa Redgrave, Romola Garai, Brenda Blethyn

Wes ANDERSON The Darjeeling Limited - USA, Owen Wilson, Adrien Brody, Anjelica Huston, Jason Schwartzman, Bill Murray

Kenneth BRANAGH Sleuth - UK / USA, Michael Caine, Jude Law

Youssef CHAHINE Heya fawda (Chaos) - Khaled Saleh, Mena Shalaby, Hala Sedky, Youssef El Cherif

Brian DE PALMA Redacted - USA, Kel O'Neill, Daniel Stewart Sherman

Andrew DOMINIK The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - USA, Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Shepard

Paolo FRANCHI Nessuna qualitŕ agli eroi - Italy / Switzerland / France, Elio Germano, Bruno Todeschini, Irčne Jacob

Tony GILROY Michael Clayton - USA, George Clooney, Tilda Swinton, Sydney Pollack

Peter GREENAWAY Nightwatching - UK / Poland / Canada / Netherlands, Martin Freeman, Emily Holmes, Eva Birthistle, Jodhi May

Jose Luis GUERIN En la ciudad de Sylvia - Spain, Pilar Lopez De Ayala, Xavier Lafitte

Paul HAGGIS In the Valley of Elah - USA, Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon

Todd HAYNES I'm not There - USA, Richard Gere, Cate Blanchett, Heath Ledger, Julianne Moore, Christian Bale, Charlotte Gainsbourg

JIANG Wen Taiyang zhaochang shengqi (The Sun Also Rises) - China / Hong Kong, China, Jiang Wen, Joan Chen, Zhou Yun

LEE Kang Sheng (LI Kangsheng) Bangbang wo aishen (Help Me Eros) - Taiwan, Lee Kang Sheng, Yin Shin

Abdellatif KECHICHE La Graine et le mulet - France, Habib Boufares, Marzouk Bouraouďa, Faridah Benkhetache, Sabrina Ouazani

Ang LEE (LI An) Se, jie (Lust, Caution) - USA / China / Taiwan, China, Tony Leung Chiu Wai, Joan Chen, Tang Wei

Ken LOACH It's a Free World_ - UK / Italy / Germany / Spain, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Kierston Wareing

Vincenzo MARRA L'ora di punta - Italy, Fanny Ardant, Michele Lastella, Giulia Bevilacqua

MIIKE Takashi Sukiyaki Western Django - Japan, Quentin Tarantino, Hideaki Ito, Kaori Momoi, Yoshino Rimura

Nikita MIKHALKOV 12 - Russian Federation, Nikita Mikhalkov, Sergey Makovezkij, Mikhail Yefremov, Sergei Garmash

Andrea PORPORATI Il dolce e l'amaro - Italy, Fabrizio Gifuni, Luigi Lo Cascio, Donatella Finocchiaro

Eric ROHMER Les Amours d'Astrée et de Céladon - France / Italy / Spain, Stéphanie Crayencour, Andy Gillet, Cécile Cassel

forrás:labiennale.org

h i r d e t é s