Gyurmafilmmel startolt a 25. Sundance

| 2009. 01. 16., 13:31 | Frissítve: 2009. január 16., péntek 15:09

Mindenki imádta a nyitógálán levetített ausztrál animációs filmet, a Mary & Maxet. A fesztivál atyja, Robert Redford a válság ellenére is optimista.

h i r d e t é s

"A művészet mindig megtalálja az útját" - mondta csütörtökön Robert Redford, a Sundance atyja, aki a romló gazdasági helyzet ellenére is optimista. A utahi Park Cityben 25. alkalommal megrendezett filmfesztivál a színész szerint "Ugyanazon az úton jár, mint 1985-ben, az első napon. A világ az, ami közben megváltozott."

Redford a válság ellenére is optimistán tekint a jövőbe

Redfordot az sem aggasztja, hogy a január 20.-i elnöki beiktatási ceremónia miatt kevesebb médiafigyelem irányul a független filmesek Mekkájára. Szerinte Obama mandátuma alatt a film és a kultúra újra napirendre kerül majd. "A független filmesek a nehézségek ellenére is képesek lesznek új utakat találni filmjeik elkészítésére, és megtalálják a közönségüket is" - mondta a 72 éves színész.

A január 25-ig tartó vetítéssorozat játékfilmek és dokumentumfilmek díjazásával ér véget. A gazdasági recesszió miatt a jelzések szerint a hollywoodi stúdiók és filmes ügynökségek a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal kisebb stábbal érkeztek Park Citybe, de a mozirajongók érdeklődése továbbra is töretlen.

"A filmes felhozatal eklektikus, de ígéretes" - értékelte a Sundance programját a The Hollywood Reporter, kiemelve, hogy a tegnap esti nyitógálán levetített ausztrál gyurmafilm, a Mary and Max nagyszerű alaphangot adott a fesztiválnak.

Az ausztrál gyurmafilm mindenkit lenyűgözött

Az ausztrál kislány és a New York-i negyvenes férfi levelezéséről szóló animáció "bizarr elmélkedés a magányról és barátságról, rengeteg humorral". A rendező, Adam Elliot szerint az 57 héten át tartó munka olyan volt, "mintha jó szex közben halálra szurkáltak volna".

h i r d e t é s