Eljárás folyik a Filmjus ellen

| 2009. 01. 26., 16:27 | Frissítve: 2009. január 26., hétfő 18:52

Novemberben támadta meg az EU a magyarországi jogkezelő szervezetek monopóliumát, miután egy Agicoa nevű szervezet panaszt tett náluk a Filmjus miatt. Azóta az Oktatási Minisztérium is vizsgálja, hogyan végzi a jogdíjak elosztását a jogkezelő szervezet, az Agicoa Magyarország szerint 3,2 milliárd forintot nem osztottak szét. A Filmjus elnöke viszont jóhírnév sérelméért pereli az Agicoa magyarországi egyesületét.

"Jóhírnév sérelméért beperelte a Filmjus elnöke, Kabdebó György az Agicoa Magyarországot. Május 8-án lesz az első tárgyalási nap, itt fogjuk bizonyítani, hogy a Filmjus elosztási rendszere átláthatatlan és homályos” – jelentette be dr. Sár Csaba, az Agicoa Magyarország elnökségi tagja. Az egyesület egy nappal a 40. Filmszemle kezdete előtt, az Uránia moziban tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót.

3,2 milliárd ragadt be

Szerintük a Filmjus, ami a kábeltévés díjakból és az üres hordozókból befolyó filmes jogdíjak szétosztását végzi, „éves szinten egymilliárd forintot gyűjt be, és ebből 2007-ig 3,2 milliárdot ki sem osztott”. A vita hátterében az áll, hogy Magyarországon a produceri jogdíjakat csak egy szervezet kezelheti, most a Filmjusból kivált Prodjus és az Agica Magyarország is ezért a pozícióért küzd.

Az Agicoa Magyarország megalapításában két magyar producer, Kántor László és Erkel András is részt vett, és Erkel például a helyszínen elmondta, hogy a Filmjustól eddig egy forintot nem kapott. Kántor László pedig azt állította, hogy a neki járó több millió forinthoz csak azután jutott hozzá, hogy reklamált.

Az OKM eljárást indított

"A Filmjus ellen nemrég felügyeleti eljárást az Oktatási Minisztérium, erről múlt év végén kaptunk értesítést. A jogdíjak felosztását vizsgálják, és ez az egész Filmjus működését érintheti – magyarázta Sár Csaba. – Addig az Agicoa Magyarország és a Filmjusból kivált Prodjus bejegyzését is felfüggesztik.”

Az OKM vizsgálata előtt az EU indított eljárást Magyarország ellen a közös jogkezelők, azaz például a Filmjus monopóliuma miatt. Emögött részben az Agicoa Magyarország genfi bejegyzésű anyaszervezete, az Agicoa állt. „Igen, én írtam levelet az Európai Bizottságnak – válaszolta kérdésünkre Helmut Koszuszeck, a svájci AGICOA jogi igazgatója. – 2002-től próbálunk megegyezni a Filmjussal, de semmi nem lett belőle. Úgy tűnik, nem érdekük az átlátható működés.”

A magyar producerek nagyon jól így sem járnak majd

A Filmjus általában azzal támadja a több mint 40 országban működő Agociát és az Agicoa Magyarországot, hogy nem a magyar, hanem az amerikai producerek érdekeit képviseli, és ”a magyar pénzpiacot pénzszivattyúnak tekinti”.

„A beszedett pénz huszonöt százaléka jut általában amerikai producerekhez – mondta erre Helmut Koszuszeck. – Romániában például évi 1,5 millió eurót szedünk be, aminek 10-20 százaléka jut vissza az ottani producerekhez. Ez mindig attól függ, hogy milyen erős az adott ország filmipara. A magyar producereknek se legyenek túlzott illúziói, egy kezemen meg tudom számolni, hány magyar filmet vetítenek le nyugat-európai adókon.”

h i r d e t é s